Bikini vs Burkini

sherry 29 aug 2016

Ik heb niets met de bikini ook niets met de burkini. Ik reageer nooit op social media hypes maar vandaag vind ik alles toch een stapje te ver gaan in Frankrijk. Waar haalt een man het lef vandaan om een vrouw te ontkleden onder dwang? Ik bedoel waar heb je last van? Zouden de mannen dat thuis ook doen? Zou ik wel grappig vinden. Dat een man tegen zijn moeder of zus zeg:’Doe toch die bikini even uit vind ik toch niet zo mooi mam.’ Of dit zinnetje: ‘Die burkini is toch wel veel stof pak toch maar een bikini.’ Wij vrouwen bepalen zelf wat we dragen. Als een vrouw in bikini of burkini wil rondlopen dan mag dat. Dat hoort ook probleemloos te kunnen zonder dat de politie of whoever even de vrijheid van de vrouwen komt beperken.

Ik begin nu te snappen waarom Frankrijk het verbod van burkini heeft ingevoerd omdat de bikini in Parijs werd ontworpen en getoond door een Fransman. Deden ze eerst moeilijk om vrouwen bloter te laten kleden en de bikini te bestempelen als een ‘onzedig’ kledingstuk. Beschouwen ze nu de burkini als not done. We gaan weer terug naar de stenentijdperk waar de vrouw wordt beperkt in haar keuzevrijheid. Ik neem aan dat we zelf ook kunnen nadenken wat we wel of niet dragen. De keuze ligt bij ons zelf.

Alle vrouwen moesten vroeger lange kleding aandoen tijdens het zwemmen en of standbezoeken. Bikini was helemaal uit den boze destijds. Het is maar dat Marliyn Monroe en Sophia Loren de zet deden om dit kledingstuk vrijuit te laten dragen. Maar goed Marilyn Monroe was een actrice zij had iets meer te zeggen. Als zij de zet niet deden hadden we nu nooit kunnen zwemmen of zonnen zoals we wilden. Ook gek dat vrouwen altijd het pispaaltje moeten zijn van een modetrend. Hoezo is een burkini verboden? Het lijkt nu wel alsof we een flashback meemaken.

Ook die missverkiezingen keur ik als een feministe af. Die bikinirondes zijn helemaal nergens voor nodig. Het was vast een man die dat bedacht had. Lekker lopen gluren en stiekem de vrouw beschouwen als een lustobject. Terug naar de burkiniverbod. Deze schijnt tijdelijk opgeheven te zijn. Ik ben benieuwd hoe lang ze de opheffing in stand laten. Een ding is duidelijk laat je te veel lijf zien dan ben je een slet laat je te weinig zien dan ben je een extremiste. Pfff. Wij vrouwen bepalen wat we dragen al is dat een bikini al is dat een burkini. Zelfbeschikkingsrecht dat heeft de vrouw niet meer. Heeft de feminisme een verbeterslag nodig? Ging het ergens anders mis? Of ligt het toch aan de mannen?