Stil in mei

Ratfish 24 apr 2017

Zijn we helemaal gek geworden? Als je het wereldnieuws leest wel ja. Daarom concentreer ik mij liefst op een beheersbare werkelijkheid. Betrouwbare relaties, een fijn huis, voldoende werk, opbouwende hobby’s. Vaststellende dat dit geen zekerheden zijn in het leven, prijs ik mij gelukkig. Het met vrede en veiligheid gezegende Nederland heeft echter een heel wat minder opbouwende hobby die dit proces danig verstoort, en dan heb ik het over de opstopping aan feest- en vakantiedagen in het voorjaar.

We moeten van de overheid langer doorwerken, op het werk roepen we ‘drukdrukdruk’ en vaak niet zonder reden, maar na een paasweekeinde van 3 tot 4 aaneengesloten vrije dagen sturen we de schoolkinderen een krappe week later zonder uitzondering twee weken naar huis. Let wel, nadat ze op dinsdag pas weer naar school moesten en afgelopen vrijdag vanwege de vakantie om 12 uur naar huis mochten.

In het bedrijfsleven merk ik in de schoolvakanties de verminderde beschikbaarheid van de betrokken ouders steeds vaker. Uiteraard moeten Hemelvaart (weer vier dagen) en Pinksteren nog langskomen en dan nog een maandje buffelen naar de zomervakantie. Een klein beetje gek? Nee, heel erg gek in een maatschappij waar werk steeds minder waard wordt en de eisen aan werknemers opgeschroefd worden.

Feestdagen: twijfelachtig als het op winkelsluiting aankomt, maar ze mogen van mij best blijven. En dit jaar vallen Koningsdag en Bevrijdingsdag in de schoolvakantie. Twee weken meivakantie is echter een veel te grote luxe, waarvoor we ons zouden moeten schamen. Dat de Amerikanen twee banen nodig hebben om te overleven en de Aziaten te hard werken, soit. Maar je kunt ook de andere kant op overdrijven.

Maak van de meivakantie 1 week die samenvalt met Pasen of Hemelvaart, dan kunnen de tradities gehandhaafd blijven. Maak van Koningsdag een halve schooldag, zodat voor de Koningsspelen niet nog een lesdag moet worden leeggeruimd en je daarna kunt doen wat je wilt. Zo moeilijk is het niet en op Schiphol is het ook wat minder druk. Dood gaan we er niet van, minder narcistisch worden we waarschijnlijk wel.