ik leer mijn hond maar te negeren

Petra Bijdevaate 24 aug 2015

Verbaasd is niet eens het goede woord, verdwaasd was ik na de reactie van de mevrouw die zich bijna op mijn geleidehond in opleiding stortte.

Otis is een pup in opleiding tot geleidehond, voor zijn training zoek ik drukte bewust op.
Een rondje om de scholen die vlakbij mijn huis zijn, is ideaal als de kinderen uit de school komen. Otis mag zich dan nergens iets van aantrekken en mij rustig door de drukte heen leiden.
Hij is inmiddels 10 maanden dus dit mag ik al wel een beetje van hem verwachten, het is ook niet de eerste keer dat we dit doen.
Zo gingen we dus ook dit keer naar de school, net nadat de bel is gegaan. Otis doet keurig wat ik van hem verwacht, maar ineens zie ik iemand star naar hem toelopen.
Een ouder nog wel!
Deze mevrouw loopt recht op Otis af, haar blik op hem gericht en een uitgestoken hand om hem aan te gaan halen.
Otis heeft zijn dek op waarop staat ‘niet aaien’, maar ze lijkt die niet te zien.
Vlak voor Otis bukt ze zelfs maar toen werd het mij toch echt te veel.
Otis doet geweldig werk en negeert deze mevrouw volledig, ver boven verwachting!
Maar ik kan het niet laten om deze mevrouw er op te wijzen dat ze mijn hond niet mag aaien of afleiden, waarop ze me woedend aankijkt. Wie dacht ik wel dat ik was?
‘Sorry mevrouw, deze hond is aan het werk en mag niet afgeleid worden. Waarom moet u het hem zo moeilijk maken?’
Andere ouders kijken haar ook al verbaasd aan, ze weten dat ze honden in opleiding niet moeten aanhalen, waarom denkt deze mevrouw dat het voor haar niet geldt?

Ze zal zich best gegeneerd hebben om te midden van kinderen en andere ouders terecht gewezen te worden, maar ze liet me geen keus.

Incidenten als deze kom ik wel vaker tegen tijdens de opleiding van de pups. Helaas…
Deze mevrouw had echter niet in de gaten dat ze de veiligheid van de toekomstige baas misschien wel heel erg heeft beïnvloed.

Otis is een echte kei in het negeren van vreemden, maar dat zijn ze lang niet allemaal.
Voor een assistentiehond is het heel moeilijk om de vriendelijk bedoelde aandacht te negeren, maar het kan zijn baas in grote problemen brengen als hem dit moeilijk gemaakt wordt.