MOREEL VERVAL DOOR SLECHT VOORBEELD

petervanheiningen 18 mei 2015

Op Bevrijdingsdag riepen hoge militairen ons op om wat te doen aan ‘ons’ morele verval. De jeugd heeft geen respect meer voor gezag, overheden en vrijheden. Juist een goede morele opvoeding en houding zijn nodig om de vrijheid met een hoofdletter in stand te houden. Maar is dat wel zo? Ik vind het gemakkelijk gesteld.

Zeker is het zo dat verdraagzaamheid en respect naar de ander heel erg belangrijk zijn. Ook moeten we de verantwoordelijkheid nemen om de verworven vrijheden te waarborgen voor nu en voor de toekomst. Maar ligt de oorzaak van het moreel verval bij de bevolking? Zeker niet in algemene zin. Zeker er zijn mensen die het nodig vinden hulpverleners lastig te vallen, conducteurs te slaan en te bedreigen, medescholieren in elkaar slaan, of een sneeuwbal gooiend kind met harde hand te straffen. Maar is dat het bewijs dat het morele verval veroorzaakt wordt door de bevolking?

Goed voorbeeld
Het is een oude wijsheid dat een goed voorbeeld meestal goed doet volgen. En volgens mij ligt het daar aan. Te vaak worden we geconfronteerd met voorbeelden van moreel verval. Niet begaan door de gemiddelde Nederlander. Veroorzakers zijn politici, bobo’s, bestuurders, ja zelfs ministers en andere bekende Nederlanders in openbare functies.
• een minister die de Kamer verkeerd voorlicht (is gewoon liegen) en er mee weg komt
• een premier die van alles belooft (MH17: “De onderste steen moet boven komen.”), maar die beloftes niet na komt
• een koning die een pilsje drinkt met een dictator (Poetin)
• topbestuurders die in tijden van recessie miljoenen verdienen
• gemeenteraadsleden en kamerleden die financieel bedriegen
• regeringen die zaken doen met landen die de mensenrechten schenden
En zo zou ik dat lijstje nog langer kunnen maken.

Toekomst
Het morele verval kan dus alleen maar tegen gehouden worden door de bevolking zelf. Elke Nederlander heeft daar de middelen voor. Maar het zou nog beter zijn als de mensen die hier boven worden genoemd daar een goed voorbeeld van zijn. Voor een eerlijke minister wil je wat doen, voor een oprechte en betrouwbare bestuurder heb je respect, voor een regering die opkomt voor de zwaksten in de samenleving wil je wat doen.
Dus generaals, richt je oproep juist ook aan bestuurders, leden van de regering en in het bijzonder politici, zodat zij niet meer meten met twee maten.