In Nederland hoef je geen voedsel te stelen.

In Hilversum wordt er elke woensdag en zaterdag een markt gehouden. Je kunt er alles kopen wat een markt biedt. Dus groenten, fruit, brood, vlees, bloemen en kleding enz.
Mijn favoriete kraam bestaat uit drie afdelingen, het eerste klasse, de tweede klasse en de derde klasse. De eerste klas en tweede klas afdelingen zijn qua kwaliteit beter dan de derde en ook duurder. Ik doe mijn boodschappen in de derde klas want op deze marktkraampje kan je groenten en fruit heel goedkoop kopen. Bijvoorbeeld, twee doosjes aardbeien koop je voor 1,50 euro of een hele kist voor 2 euro. Een kistje tomaten koop je voor 2 euro. Het is ideaal als in een gezin veel monden gevoed moeten worden. Er komen vooral mensen met een Migratieachtergrond; vluchtelingen, Marokkanen, Afrikanen en Aziatische mensen maar ook Nederlanders. Ik ben zelf buitenlander en ben net klaar met een universitaire Master opleiding bij de Maastricht Universiteit. Ik doe nu een onbetaalde stage dus ben ik heel dankbaar voor het Marktkraampje derde klasse. Zo kan mijn gezinnetje met weinig geld toch fruit en groenten in overvloed eten.
Wat me getriggerd heeft om dit bericht te delen is dat ik bij deze derde afdeling kraampje vele malen geconstateerd heb dat er fruit en groenten gestolen wordt. Dat zet me aan het denken: waarom moeten mensen voedsel stelen, hoewel het zo goedkoop is, goedkoper dan supermarkten zoals de Lidl en de Aldi. Vervolgens zet me dat ook aan het denken: Zijn ze zo arm dat ze geen geld hebben om het goedkoopste voedsel te kopen? Lijden ze honger? Lijden ze aan ondervoeding? Wordt er niks gedaan door de regering? Waarom gaan ze niet naar de voedselbank? Ik denk namelijk niet dat ze met plezier het voedsel zonder te betalen meenemen! De definities van armoede zijn tegenwoordig verschillend. Een definitie is bijvoorbeeld dat je onder armoedegrens valt, omdat je geld tekort hebt om een smartphone te kopen en je dus niet mee kan doen met samenleving. Deze definitie gaat eigenlijk over verwende mensen die niet in staat zijn om slim om te gaan met geld. Maar echte armoede zie ik hier bij het marktkraampje derde klasse in Hilversum. Wat zou met alle deze mensen gebeurd zijn als de derde klasse niet bestond! En wat impliceert het, dat je in Nederland je voedsel blijkbaar moet stelen om te kunnen overleven, ondanks het feit dat Nederland één van de rijkste landen ter wereld is.