Uitgemolken

Maartje19 16 feb 2017

Met pijn in het hart las ik deze week de column van Textwrite, waarin zij uitlegt waarom wij als consument moeten ‘stoppen met melk drinken’. Die pijn zit hem niet in het feit dat zij de waarheid niet spreekt over de kalversterfte. Dit cijfer moet omlaag, dat zal iedere normaal denkende boer beamen. Echter zit de oplossing niet in het stoppen met eten van kaas en drinken van melk.
In 2015 is het melkquotum afgeschaft. Dit had als doel om de groeiende wereldvraag naar zuivel tegemoet te komen en boeren in Nederland de kans te geven om meer te produceren, zodat zij hier meer aan konden verdienen. Door die afschaffing is er zoveel overproductie ontstaan, dat de melkprijs ontzettend laag is. Bovendien wil Staatssecretaris van Dam, zoals Textwrite al aangaf, het mestoverschot verkleinen door 175.000 koeien te laten ‘verdwijnen’. Dit moet omdat de zuivelbedrijven het probleem van overmatige mest als gevolg van de afschaffing van het melkquotum niet serieus namen.
Wat nu dreigt, is dat een groot deel van de melkveehouderijen op een faillissement afstevenen, letterlijk en figuurlijk uitgemolken. Een lage melkprijs en gedwongen vermindering van de veestapel zal leiden tot een gemiddelde inkomensdaling van 32.000 naar 23.000 euro per jaar, volgens de Wageningen Universiteit.

Wat mij aan het hart gaat, is de manier waarop boeren de afgelopen periode zijn neergezet: ‘Harteloos, slecht voor dieren, wreed’. Maar ga er maar aanstaan: 7 dagen in de week, meer dan 10 uur per dag werken om met hart en ziel voor je dieren te zorgen tegen een loon waar de gemiddelde Nederlander nog niet eens zijn bed voor uitkomt. En dan te horen dat je wreed bent, niet weet hoe je met dieren om moet gaan omdat heel Nederland het beter weet.
Een boer haalt het kalfje bij de koe vandaan omdat het anders infecties op kan lopen via de mest van de moederkoe. De biest (afkomstig van de moederkoe) wordt warm via de fles gegeven zodat de boer goed in de gaten kan houden of het genoeg krijgt. Dat is als het kalf bij de koe loopt niet te controleren. Niet iedere koe heeft immers genoeg biest, zoals ook niet elke moeder haar baby van de benodigde borstvoeding kan voorzien.
Daarom heb ik een vraag namens mij en mijn vader, die al zijn hele leven met toewijding en passie voor zijn dieren zorgt: Zou u als u vandaag uw boodschappen gaat doen in de supermarkt het zuivelschap niet voorbij willen lopen? We ontkennen het kalversterfteprobleem echt niet, maar een beetje erkenning zal ons goed doen!