Codon Sanitaire

Was het een heuse goed doordachte mediastunt, of een spontane opmerking? Na een aantal minuten intensief ondervraagd te zijn door 3 messcherpe interviewers, bracht onze standvastige premier een verrassend nieuwtje naar buiten: “De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul.” Voor onze nationale voorvechter voor de vrijheid van meningsuiting, ook wel bekend als Geert, kwam deze openbaring natuurlijk compleet onverwachts. Maar niet getreurd beste PVV-stemmers, Rutte verdoemd alleen jullie partij, jullie zijn vast fatsoenlijke mensen en dus hartstikke welkom om voortaan op de VVD te stemmen.

In vrijwel alle peilingen ligt de PVV ver voor op de VVD. Ik vraag me dan ook af of deze uitspraak een laatste stuiptrekking van de VVD is om te proberen dat feit om te keren. Maar hoe je het ook wendt of k/(G)eert, deze actie was een tactische zet. Wie wil immers stemmen op een verdoemde partij, waar niemand een coalitie mee wil vormen? Ach, bijna niemand dan, de 50Plus ziet een eventuele samenwerking met de PVV wel zitten; dat zijn dan toch nog wel 2 hele extra zetels. Wellicht ziet onze geliefde partij DENK nog wel mogelijkheden, en ook moeten we Artikel 1 (Sylvana) echt niet uitsluiten.

Zelf ben ik er van overtuigd dat Mark Rutte inspiratie verkregen heeft bij Philip Dewinter, kopstuk van het Vlaams Blok. Deze partij zit al sinds de vorige eeuw in een keurslijf geperst, genegeerd door alle partijen, in een heus cordon sanitaire. En “Ha! Als onze Zuiderburen het kunnen, dan kan ik dat ook” is wat door het hoofd van Rutte geflitst moet hebben.

Voor Rutte, bekend als een man die voet bij stuk houdt, lijken er verder geen nieuwe redenen te zijn om een coalitie uit te sluiten en tegelijkertijd Wilders’ premierfantasieën bruut te gronde te richten. De deur lijkt voor nu gesloten te zijn, maar laten we niet vergeten: bij Rutte zit nooit iets op slot.

Wilders liet in zijn reactie blijken dat hij een diverse man is: "We moeten ‘ont-Rutten’ om ons land weer sterk en van ons te maken”. Hij bedoelt dus blijkbaar niet alleen personen met een migratieachtergrond als hij zijn reductiestandpunt ten gehore brengt: “Minder! Minder!”.

Kortom, in de categorie “opmerkingen van onze stoere premier” hebben we er nu dus naast “tuig van de richel” en “pleur op” een nieuw erelid bij. Maar zoals we gezien hebben bij onze overzeese buren, kunnen genoeg kwalitatief uitermate minder handige uitspraken je uiteindelijk toch de winst opleveren.