Yolo, wat vindt deze puber ervan?

‘Laten we tijdens Engels pizza gaan eten in de stad in plaats van naar die saaie verhaaltjes te luisteren!’ ‘Waarom ga je niet gewoon naar de les zoals alle anderen?’ ‘Ja nou, weetje, yolo!’

‘Yolo’: het motto van veel pubers hedendaags. You only live once. Yolo lijkt de oplossing van alles wat niet mag of niet verstandig is om te doen. Ja, dit is geschreven door een 17-jarige puber. Ikzelf gebruik het woord yolo niet, alleen met vrienden voor de grap. Wanneer we ergens een meisje een foto zien maken met haar mobiel fluisteren we ook altijd “#yolo #swag”, we weten gewoon bijna zeker dat ze die woorden bij haar foto gaat zetten op instagram. Even een filtertje eroverheen en klaar. Toch vind ik yolo persoonlijk soms best een goed excuus. Want ja, we leven misschien inderdaad maar één keer. Niet iedereen gebruikt het woord yolo, maar veel mensen denken wel yolo wanneer ze een belangrijke keuze maken in hun leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de keuze van je werk, kies je voor een nieuwe uitdaging waar je veel van kan leren, of kies je toch voor je veilige, huidige baan? Wanneer iemand op dat moment toch voor de nieuwe uitdaging kiest zal diegene denken: ‘yolo’.

Ik vind yolo soms dus best een goed motto, toch vind ik het erg onnodig wanneer yolo in elke zin gezegd wordt (zoals ik op dit moment aan het doen ben, maar goed, yolo!).
Ik stond laatst in een discotheek, toen kwam er een jongen naar me toe. Hij begon een beetje met me te dansen, hij leek me wel aardig en het dansen vond ik niet zo’n probleem. Na een tijdje boog de jongen zich voorover om met me te kussen, dit wilde ik op dat moment niet omdat ik daar geen behoefte aan had. Hij vroeg me toen: “Wil je met me naar huis?”, maar mij leek dat niet zo’n verstandig plan. Ik vroeg hem daarom dus waarom, waarop hij zei: “Ja weetje, gewoon, yolo enzo”.

Op dat moment begon ik te lachen, bedankte hem voor het dansen en ben naar de bar gegaan om een drankje te halen.

Yolo is dus best een goed excuus voor sommige acties maar op sommige vragen kun je beter een echt goed antwoord klaar hebben. Ik ga nu mijn column afsluiten om even een pizza te gaan eten in de stad want ja nou, weetje, yolo!