Rutte zet zichzelf buitenspel

Henny A.J. Kreeft 23 jan 2017

Is het slim om samenwerking met een politieke partij uit te sluiten voorafgaand aan de verkiezingen? Laat het duidelijk zijn dat ik niets heb met de plannen van Geert Wilders, maar wat met name Mark Rutte heeft gedaan richting de PVV, lijkt me niet de slimste stap.

Mark Rutte heeft middels het programma Buitenhof van de publieke zender aan het Nederlandse publiek laten weten dat de kans om na de verkiezingen een coalitie te vormen met de PVV 0.0 is. Volgens een artikel in NRC zou Rutte hiermee gewonnen hebben op mensen binnen de VVD, zoals Hans Wiegel en Edith Schippers. Ik denk dat er nog meer VVD-kopstukken zijn die de samenwerking niet uitsluiten.

Het uitsluiten van samenwerking met de PVV, gevolgd door meerdere partijen, is volgens mij geen aandacht hebben voor de mensen die op de PVV zeggen te gaan stemmen, maar kan daarnaast betekenen dat door deze arrogante stap, meerdere mensen op de plannen van Geert Wilders zouden kunnen gaan stemmen. Vaak ook als proteststemmer. En dan gaat Mark Rutte de verkiezingen in met de opmerking dat hij met de PVV-stemmer in gesprek wil. Denkt Rutte nu echt dat de gemiddelde PVV-stemmer met hem wil praten?

Door het uitsluiten van de PVV, wordt Nederland verdeeld, wist RTL Nieuws te melden; waarschijnlijk kan dit wel eens juist zijn. Als men een partij uitsluit, kan dit als een boemerang gaan werken en tegen je gaan werken. Dit cordon sanitaire kan door de PVV-aanhangers en mogelijke stemmers op de PVV gebruikt gaan worden. In dat geval zal de PVV echt absoluut met de winst gaan lopen en zal Geert Wilders alle mogelijkheden krijgen om een kabinet te vormen.

In de laatste peiling van Maurice de Hond, staat de PVV op 33, de VVD op 24 en 50PLUS (die de PVV niet uitsluit) op 10 zetels. Dit zouden samen al 67 zetels zijn. SGP en ChristenUnie zouden volgens de peiling samen 8 zetels kunnen bemachtigen, waardoor een kabinet gevormd zou kunnen, eventueel aangevuld met een nieuwe rechtse partij.

Ik vraag me af wat de VVD (mogelijk zonder Rutte en Zijlstra) dan zal zeggen: wel of niet met Geert Wilders? Helaas door elk woord wat Rutte op de publieke zender uit, zal Geert Wilders groeien en zet Rutte zichzelf steeds verder buitenspel. Laten we het hopen dat ik het mis heb.