IS: bedreiging of hulpeloos kind?

Heemstra 4 sep 2015

Iedereen leest de berichten en ziet de schrijnende beelden van massale groepen vluchtelingen, die een veilig heenkomen zoeken naar Europa. Velen slagen daar niet in en sterven onderweg door uitputting, verdrinking en misbruik door mensensmokkelaars. Aangrijpende beelden, die sterk oproepen te hulp te schieten. Als duidelijke veroorzaker wordt IS aangemerkt, de agressor, die meedogenloze onthoofdingen, verkrachtingen en vernielingen uitvoert. Daarop is de meest gekozen reactie: bestrijden, terugdringen eventueel zelfs vernietigen. Het kwaad moet bestreden worden in macht en kracht.

Het vreemde is nu, dat deze reactie niets gaat opleveren, sterker nog alleen maar zal leiden tot een sterkere impuls voor IS-aanhangers om hiermee door te gaan. Althans in mijn overtuiging. Daar waar woede en agressie sterk optreden wordt die gevoed door een onderhuidse grote angst bij de agressor zelf. De belangrijkste motivatie voor deze agressie zal te herleiden zijn naar een sterk gevoelde angst.

Welke angsten drijven de IS-aanhangers? Dat is volgens mij de belangrijkste vraag om uit te zoeken. Deze zoektocht zal eerder een structurele oplossing van het probleem geven, dan het met kracht bevechten van de IS-strijders. Als die angsten beter bekend zijn en belangrijker nog: politiek erkend durven te worden als de werkelijke drijfveren, ontstaat er ruimte om te zien hoe zij daarbij geholpen kunnen worden. Inplaats van de spanning opvoeren geeft deze aanpak kans op ontspanning. In plaats van een bedreiging kun je deze mensen misschien wel zien als een hulpeloze kinderen, die geen andere uitweg weten, dan zich in agressie te uiten.

Maar wie kan ons helpen om duidelijk te krijgen welke angsten het zijn, die deze mensen samenbindt? Ik ben daar niet deskundig in, maar ik weet zeker, dat er veel mensen zijn met meer kennis van de achtergronden van IS-strijders, die kunnen helpen bij deze andere benadering. Mijn oproep is dan ook: deskundigen, laat van je horen en aan de politiek: maak deze benadering leidend in de zoektocht naar oplossingen.