Op Wilders stemmen is voor mietjes

Daan van Rossum 15 feb 2017

Mietjes stemmen op Wilders

Je bent bang ‘s avonds en ’s nachts. Je bent bang in het verkeer of in de trein. Je vreest aanslagen, baarden en hoofddoekjes. Je bent bang voor een kleurtje en nog veel banger voor heel donker. Wat is het verschrikkelijk om zo bang te moeten zijn. Je wordt angstig van meer moskeeën en minder kerken. Een supermarkt in je buurt met gekke letters op de gevel, dat vind je maar eng. Nieuwe feesten met rare gebruiken laten je rillen. Je snapt er niets van en dat is niet prettig. En dat terwijl feesten die altijd van jou geweest zijn veranderen. Dat vind je zéér verontrustend.

Verandering is overal om je heen en je verliest de controle. Verandering is langzaam maar zeker en dat geeft een verstikkend gevoel. Het grijpt je naar de keel. Vluchtelingen, illegalen en Marokkanen. Ze komen met steeds meer en pakken alles van je af. Mensen die je taal niet spreken en die je daardoor niet begrijpt. Ja die zijn eng. Kijkend naar de televisie staat de wereld in brand en je raakt in paniek. Er is nu echt iemand nodig die sterk is, die zegt waar het op staat en al deze problemen oplost. Een sterke leider die zorgt dat we weer rustig kunnen slapen. Dat alles weer wordt zoals het was en nooit meer veranderd. Dat is nodig!

Herken je jezelf in deze woorden? Dan heb ik een vervelende boodschap voor je. Je bent een lafbek, een angsthaas en een schijtluis. Een zenuwachtig schaap dat hoopt op een herder en een blaffende hond om het weiland te beschermen tegen buitenstaanders. Je bent een mietje, want een dapper persoon heeft geen sterke leider nodig. Een held kijkt niet telkens omhoog of naar iemand anders. Helden nemen zelf de leiding in hun situatie en laten zich door niemand bang maken.

Ik ben geen mietje. Ik ben niet bang om met vreemden te praten en ze te leren kennen. Ook niet als dat in gebrekkig Engels of met gebarentaal moet. Ik ben niet bang voor iemand die anders denkt of een andere godsdienst heeft. Ik heb geen angst voor tatoeages, piercings of iemand met een donkere kop. En ik ben al helemaal niet bang voor clowneske fascisten met een oranje kop of een waterstofperoxide kapsel. Bang zijn is voor mietjes.

Samenwerken en samenleven met mensen die anders zijn dan jij is uitdagend en soms moeilijk. Maar helden doen moeilijke dingen, want dat maakt ze heldhaftig. Wees een held, stem niet op Wilders. Dat is voor mietjes.