Deze wee komt nooit meer terug

Beate Brand 24 okt 2016

Als iemand tijdens mijn laatste bevalling had beweerd dat deze mantra ooit nog eens van pas zou komen had ik hem een knal verkocht. Want het enige dat ik toen dacht was: ‘Dit. Nooit. Meer.’

Nu heb ik ontdekt dat je op het ritme van ‘deze wee komt nooit meer terug’ ook prima yoga oefeningen kunt wegpuffen.

Hoe ik over yoga dacht is als volgt: ‘een uurtje yoga is in ieder geval beter dan een avond op de bank met chocolade en eindeloos Netflixen.’ Van yoga ga je zweten, buiten ademen raken en spierpijn krijgen. Ik had nooit gedacht dat dit van ‘een beetje rekken en strekken´ zou kunnen.

Als de juf voordoet wat de bedoeling is, denk ik: ‘Hupsakee; dat kan je ook Bea.’ Maar ik ontdek dan snel dat deze Bea wel hupsakee kan denken maar dat dat geen garanties geeft. De juf manoeuvreert zich in apenhoudingen waarin het lijkt alsof haar benen tegelijk over, onder en naast elkaar liggen alsof het niks is. Ik kom vaak niet verder dan: ‘Oh please, laat dat wat ik nu presteer enigszins in de buurt komen van wat de bedoeling is’. Dan lach ik maar om mezelf. Ik lach om mijn klunzige lijf dat wel dat been voor, het andere eroverheen, buigen en draaien wil doen maar het niet voor elkaar krijgt. Te stijf, niet genoeg aandacht, ik heb geen idee. Desalniettemin staat één ding vast: talent heb ik niet.

En juist daarom vind ik yoga fantastisch. Daar geeft mijn gekluns niks. Daar is een aardige juf die langsloopt. Die je het idee geeft dat je niet de eerste en zeker niet de laatste bent die met de beste bedoelingen en een rood hoofd het écht probeert. Probeert om achterstevoren op haar knieën een voet te bereiken voor een diepe ontspanning.
‘Ontspanning?!’ denk ik. ‘Pak je voet eerst maar eens, jij hupsakee Bea’. Die keer dat het mij lukt een houding na te doen, is het de kunst om vol te houden. Makkie! Hoe? Omdat ik ademen op het ritme van…

´Deze wee komt nooit meer terug.´ Komt die mooi ook na een bevalling van pas. Als je goed ademt wordt het leven makkelijker. Zelfs de eindeloze minuten in de ‘downward facing dog’. Joehoe: dit kan ik. Ik krijg dan wel geen kind als beloning maar dat jurkje in maatje 36 ga ik alvast kopen. I love Yoga.