Rens Oving
Rens Oving Nieuws 6 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Tegen wie vechten de Russen in Syrië?

Al maandenlang gingen er geruchten maar vorige week woensdag gebeurde het dan echt. De Russen meldden zich met hun luchtmacht aan het Syrische front.

En die Russische straaljagers gingen meteen voortvarend van start. Alleen al op dinsdag werden veertig aanvallen uitgevoerd. Daarbij zouden negentien IS-strijders en twintig voertuigen vernietigd zijn.

Een succes dat in de Russische media flink wordt uitgemeten. Vooral legerfilmpjes waarin straaljagers opstijgen en doelen raken, worden flink uitgezonden en gedeeld.

Chaos

Met de Russische bombardementen is de chaos in Syrië compleet. Het land is door de burgeroorlog inmiddels in vier delen verscheurd. Het leger van president Assad vecht tegen Islamitische Staat, de Koerden en Syrische rebellen, die allemaal een deel van het land controleren.

Maar na meer dan 4,5 jaar burgeroorlog bemoeit ook het buitenland zich met de strijd. In de lucht komen daar de door de Amerikanen geleide coalitie van straaljagers en de Russische bommenwerpers bij. Op de grond krijgt het regime van de Syrische president Assad ondertussen hulp van Iran.

Sinds de Russen boven Syrië begonnen te vliegen zijn meer dan honderd aanvallen uitgevoerd. Maar daarbij werd lang niet alleen Islamitische Staat aangevallen. Daar waar de Amerikanen zich alleen op IS-doelen richten doen de Russen dus iets anders. Ook Syrische rebellen worden aangevallen, onder andere Jabhat Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelinkte beweging die zowel tegen Assad als IS vecht.

Islamitische Staat bestrijden?

Het Amerikaanse Institute of War dat de Russische bombardementen in kaart brengt concludeert dat er zeker aanvallen op IS plaatsvinden. maar dat de „Russische luchtaanvallen in Syrië zich met name lijken te focussen op het steunen van het Syrische regime in haar strijd tegen de oppositie, in plaats van het bestrijden van IS.”

Mogelijk zijn zelfs de rebellen van het Vrije Syrische leger door de Russen aangevallen. Deze gematigde religieuze opstandelingen worden onder andere door de Amerikanen gesteund in hun strijd tegen president Assad.

Poetin

Dat Poetin niets anders wil dan Assad in het zadel houden is voor de Amerikanen allang geen vraag meer. Wat ze met de Russische bemoeienis in Syrië aan moeten is dat wel.

„Dit is een strijd tussen Rusland, Iran en Assad gericht tegen de meerderheid van het Syrische volk”, zei de Amerikaanse president Barack Obama op vrijdag. Die vervolgens duidelijk maakte dat de Verenigde Staten zich niet in dat deel van het conflict wil mengen. „Onze strijd is met Islamitische Staat.”

Maar die strijd is sinds de komst van de Russen wel een stuk moeizamer geworden. Niet alleen het land ook het front is in Syrië volledig verscheurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.