Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 29 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Tour 2016: De favorieten voor de bolletjestrui

Met de start van de Tour de France aanstaande zaterdag op het rotseilandje Mont Saint-Michel is de periode van het invullen van de tourpools ook weer begonnen. Een lastig karweitje, want welke renners zijn de echte kanshebbers?

Metro helpt je graag met het invullen van je tourpool zodat jij er straks met de prijzenpot vandoor kan gaan. Deze week zetten we de belangrijkste gegadigden voor de gele, groene, witte en bolletjestrui voor je op een rij.

Onderstaande klimgeiten doen een gooi naar het bergklassement.

Chris Froome

Als bijkomstigheid pakte Chris Froome afgelopen jaar ook de trui voor beste klimmer. De Brit zegevierde op La Pierre-Saint-Martin en legde daarmee de basis voor de rode stippen op wit ondervlak. Pakt hij die punten ook dit jaar? Dat is de grote vraag. Er zijn minder aankomsten bergop dan in 2015 en dat maakt dat er meer kans is voor avonturiers om het kleinood mee naar huis te nemen.

Chris Froome

Belangrijkste uitdagers

Het blijft altijd gokken met de bolletjestrui. Goede klimmers als Joaquim Rodríguez, Rui Costa, Daniel Navarro, Pierre Rolland, Romain Sicard, Jarlinson Pantano, Domenico Pozzovivo en Eduardo Sepúlveda die allemaal te kort komen voor de gele trui zijn zeker gegadigden. De enige voorwaarde is wel: ze moeten er zin in hebben. Rodríguez deed afgelopen jaar een aardige poging, maar kwam uiteindelijk toch niet in de buurt van de trui. Hij werd vijfde.

Joaquim Rodríguez
Rui Costa
Daniel Navarro
Pierre Rolland
Jarlinson Pantano
Domenico Pozzovivo

Verder moet er altijd rekening gehouden worden met de nodige klassementsmannen. Afgelopen gooiden Nairo Quintana, Romain Bardet, Fabio Aru en Thibaut Pinot hoge ogen en een goede Alberto Contador mag je ook niet afschrijven. De renner van Tinkoff reed een paar weken terug nog het snelst tijdens de klimproloog in het Criterium du Dauphiné. Froome werd in de vier steile kilometers op dertien seconden gezet. In een directe confrontaties bergop later die week bleek de Brit echter de sterkste.

Neerlands hoop

De beste Nederlandse klimmer die in deze Tour verschijnt, is Bauke Mollema. De Groninger kwam in zijn rol als klassementsrenner echter nooit verder dan een zestiende plek in het bolletjesklassement. Misschien is de bergtrui wel te pakken voor Laurens ten Dam. Behalve als zijn kopman Warren Barguil echt met de allerbesten mee omhoog gaat, heeft de Nederlander een vrije rol in veel bergetappes en kan hij als hij zijn zinnen erop zet onderweg veel punten sprokkelen.

Laurens ten Dam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.