Tech&Gadgets

Hallo YouTube, hier is de vloggende vijftiger

De goedlachse Doetje (links) en Riekeltje.

Foto van 'Cerise van Vliet'

4 APR 2017

Miljoenen volgers, views en minstens zoveel euro’s op je bankrekening. Het is de bizarre werkelijkheid voor vloggers. Binnen een aantal jaar is het maken van een 'videodagboek' helemaal op de kaart gezet en is vloggen populairder dan ooit. Vroeger wilden kinderen brandweerman of juffrouw worden, nu is vlogger een serieuze optie.

2,6 miljoen

In Nederland zijn Jordi van den Bussche oftewel Kwebbelkop, Nikkie de Jager oftewel Nikkie Tutorials en Enzo Knol bij elkaar al goed voor een kleine vijftien miljoen YouTube-abonnees. Ze hebben hun eigen communities, merchandise en kunnen door sponsoring en reclame royaal leven van hun videoactiviteiten. Volgens Adformatie krijgen de YouTubers per 1000 advertentieweergaven ongeveer een bedrag tussen anderhalf en zeven euro.

Vloggende vijftigers

Naast hun prima salaris, ontvangen vloggers ook veel cadeaus van dure merken en hebben ze een interessant leven. Niet zo gek dus dat jongeren staan te trappelen om een YouTube-carrière te beginnen. Maar ze zijn niet de enige, want wie zegt dat 50-plussers niet kunnen vloggen? Zoon van tv-iconen Mies Bouwman en Leen Timp, Joost Timp, schreef een boek voor vloggende vijftigers, ‘Vloggen voor 50-plussers!’. Volgens hem zouden ouderen veel meer de selfiestick moeten pakken.

„Vloggen is echt een fenomeen” zegt Timp. „Het is de manier waarop mensen zich tegenwoordig uiten. Vroeger stuurde je brieven, maar schrijven wordt nu verdrongen door visuele media. De volkse variant daarop is met je telefoon opnemen wat je zegt en dat de wereld in sturen, het is goedkoop en makkelijk.” Vijftigers kunnen daar volgens de zanger en televisiemaker niet in achterblijven. „Dit gaat alleen maar groter worden dus het is belangrijk dat ook vijftig plussers nu al leren om te gaan met dit communicatiemiddel. Gewoon met je tijd meegaan.”

Inhoudelijk

Toch wagen veel ouderen zich er niet aan. Ook dat kan Timp verklaren: „Ik denk dat vloggen teveel is neergezet als een jongerending. Zij hebben allemaal een smartphone en zien die filmpjes op internet, zo maken ze elkaar enthousiast. Het zijn een beetje melige en grappige filmpjes, ouderen vinden dat kinderachtig en willen daar niet aan meedoen. Maar er zijn ook genoeg vlogs die inhoudelijk zijn, dat vinden ouderen wel leuk. Je kunt bijvoorbeeld wat vertellen over films, literatuur of gewoon over iets waar jij veel verstand van hebt.”

Doetje en Riekeltje

Die adviezen gaf Timp ook aan Nienke en Brenda Oldenburger, twee zussen van 58 en 59 jaar. Tijdens een bezoek aan Beeld en Geluid in Hilversum komen ze in contact met de schrijver van het boek ‘Vloggen voor 50-plussers!’. Bij Beeld en Geluid werd die dag een cursus georganiseerd voor vijftig plussers om te leren vloggen. Nienke en Brenda waren erbij en liepen als Doetje en Riekeltje weer naar buiten. Hun vlognamen.

Doetje en Riekeltje vloggen erop los, de meeste vlogs nemen zij in deze werkkamer op.

De cursus inspireert ze en ondertussen zijn de vloggende zussen elf video’s en 64 abonnees verder. Ze maken video’s over alles wat ouderen bezighoudt, van seniorenkorting tot uitdijende heupen. Hoe ze erbij kwamen om überhaupt iets met vloggen te gaan doen? „We hadden een weekendje met vrienden in Drenthe en we wilden iets leuks doen” vertelt Nienke. Ze kenden Enzo Knol en vonden de treitervlogger stiekem best grappig, dus pakten ze hun telefoon.

Geer & Goor

‘Wat heb je nu weer aan je neus? Coke?’ Het is één van de tientallen grappige opmerkingen die Doetje en Riekeltje maken in hun video’s. Ze noemen zichzelf niet voor niets gekscherend de vrouwelijke Geer & Goor. Ze bakken een taart en dat gaat niet zoals je zou denken bij twee oudere dames. De zussen nemen het hele proces op met hun telefoon en plaatsen de beelden op YouTube. Ze zijn heuse vloggers met een enthousiaste schare fans. Sommige video’s zijn 550 keer bekeken.

Onafscheidelijk

En dat waren ze echt niet 550 keer zelf, maar „je moet hier wel een beetje een ijdeltuit voor zijn” geeft Brenda toe. „Je moet jezelf leuk vinden, maar eigenlijk vind ik haar vooral leuk” dicht ze haar zus toe. Nienke is dan ook de grappenmaker van de twee, Brenda lacht vooral erg hard om haar zus. Het geeft de twee echt iets van Gerard Joling en Gordon. De grappen zijn net zo flauw, de humor net zo droog. Zonder elkaar hadden ze dit dan ook nooit gedaan: „Zonder haar zou ik acuut stoppen” zegt Brenda. „Het is de chemie die het grappig maakt, alleen zou ik het nooit doen.”

Samen vloggen zorgt er ook voor dat de zussen meer durven. „Het is soms best een drempel om in het openbaar te filmen, maar met haar naast me durf ik dat gewoon” vertelt Brenda. Nienke voegt er aan toe dat ze vaak wel eerst toestemming vragen, voordat ze bijvoorbeeld de drogisterij binnenlopen met hun selfiestick. Want dat gebruiken de dames, een selfiestick en een Samsung smartphone, niets meer en niets minder.

En ook al gebruiken ze weinig apparatuur, een video kost wel veel tijd. „We hebben allebei een full-time baan, dus dit doen we ernaast” vertelt Nienke. „In de avonduren of in het weekend filmen we en meestal is zondag de montagedag.” Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe video. „En de reacties zijn meestal positief, ook uit onze omgeving. De kinderen kunnen er wel om lachen.”

Geld verdienen

De goedlachse zussen halen duidelijk hun plezier uit het vloggen. Geld verdienen ze er nog niet mee, maar „het zou wel geweldig zijn als er uiteindelijk sponsoring bij onze video’s zit”, zegt Brenda hard lachend. „Al is het voor Tena Lady of viagra.”

Het lijkt als oudere een stuk lastiger om je werk beloond te zien worden met ladingen cadeaus, kijkers en knaken. Maar volgens Joost Timp kan het wel: „Je zou als vijftiger je brood kunnen verdienen met vloggen, maar het is hetzelfde als met bijvoorbeeld muziek. Als je geluk hebt, word je rijk van een hit, maar vloggen is eerder een opstap naar iets groters. Je laat je gezicht zien. Als je altijd vlogt over bijvoorbeeld stripverhalen, zit je straks nog bij De Wereld Draait Door aan tafel als stripdeskundige.”

Opstap naar meer

Die opstap naar iets anders kreeg Peter Mader inderdaad van zijn vlogs. De rasechte Amsterdammer noemt zichzelf de oudste vlogger van Nederland. Hij is 65 jaar en daarmee gepensioneerd na jarenlang als regisseur gewerkt te hebben voor Endemol. Met zijn enorme passie voor televisie, is het niet zo gek dat Peter is gaan vloggen. „Televisie maken is gewoon het leukste wat er is en op deze manier krijg ik alle vrijheid om te doen wat ik wil, dat is toch fantastisch.”

De oudste vlogger van Nederland vlogt dat ook over alles wat los en vast zit. „Ik doe gewoon alles wat ik leuk vind, ik hoef nu niet eerst langs een eindredacteur.” Die video’s leveren hem niet direct geld op, maar wel bekendheid en daarmee opdrachtgevers. „Ik doe nu veel voor de gemeente Amsterdam, ik maak mooie kleine filmpies voor bedrijven.” En filmpies zijn het, op z’n Amsterdams uitgesproken en ontzettend professioneel.

Peter Mader bij zijn professionele videoset.

In zijn woonkamer staat een complete montageset, een camera mét autocue, een greenscreen en een professionele microfoon om voice-overs in te spreken. Het is de dagelijkse bezigheid van de pensionado en hij geniet er duidelijk van. „Langzaamaan heb ik steeds meer spullen gekocht en nu kan ik alles zelf. Van begin tot eind.”

„Ik heb mezelf leren monteren door een online cursus” legt Peter uit. Nu gaat het van een leien dakje, op zijn twee schermen knutselt hij de mooiste video’s in elkaar en timmert hij aan de weg als vlogger, die daardoor ondertussen genoeg videoklussen uithaalt om een goed belegde boterham te verdienen. Hoe goed belegd, dat zegt Peter niet, maar dat het genoeg is, is geen Amsterdamse bluf.


Views

200+

Dankzij Safe Lock kan je niet meer appen op de fiets

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:39

Appen terwijl je op de fiets zit? Dat kan straks niet meer. Tenminste, niet als je besluit het slimme fietsslot van KPN (gemaakt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en AXA) aan te schaffen. De telefoonprovider komt namelijk met een apart 'slot' voor op je telefoon, terwijl je op de fiets zit.

Tegenover Telecompaper laat het weten dat het de functie eigenlijk al in 2017 had willen uitrollen. Die deadline bleek onhaalbaar, waarna de planning verlegd werd naar 'ergens in 2018'.

Safe Lock


Views

500+

Typfoutje in code Aliens-spel maakte vijanden dommer

Typfoutje in code Aliens-spel maakte vijanden dommer

Foto: Flickr.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Een typfoutje kan grote gevolgen hebben, zo blijkt maar weer. Aliens: Colonial Marines kwam jaren geleden uit en werd zeer matig ontvangen. Een van de grootste klachten: de vijanden in het spel waren dom en zouden je niet uitdagen om strategisch na te denken. Dat blijkt voor een groot deel aan een simpel tikfoutje te hebben gelegen.

Het foutje werd gepost op Moddb.com, een website waar mensen hun aangepaste versies, zogenaamde mods, van spellen kunnen uploaden. Op die site is een gebruiker bezig met het verbeteren van Aliens: Colonial Marines, zodat het toch een leuk spel wordt.

Te(a)ther


Views

900+

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen
Likeability of 3

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen

Als je de onderdelen gekocht hebt en de juiste gereedschappen hebt, kun je je pc in elkaar gaan zetten. / Flickr

Foto van 'Imre Himmelbauer'

11 JUL 2018

Veel mensen kopen hun pc kant en klaar, als hij al helemaal in elkaar is gezet. Dat is misschien de makkelijkste, maar absoluut niet de goedkoopste manier. Je bespaart namelijk behoorlijk wat geld als je het in elkaar zetten zelf doet. Dat is alleen in het begin wat overweldigend. Daarom heeft Metro 5 tips voor je als je je eigen PC in elkaar wilt zetten.

1. Weet waar je aan begint

Een pc in elkaar zetten is als je een beetje handig bent niet heel moeilijk, zeker met behulp van wat instructievideo’s. Toch moet je stevig in je schoenen staan en je goed bewust zijn van de risico’s. Je moet alle onderdelen zelf bij elkaar zoeken, alle juiste gereedschappen hebben en als je een foutje maakt, kan het zijn dat je een dure grafische kaart of processor naar de knoppen helpt. En dan kan het toch nog goedkoper zijn om de pc kant en klaar te kopen.


dislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Mijn werk is online, dus mijn vakantie is offline

Foto van 'Anke Horstman'

10 JUL 2018

De eerste zomervakanties van Nederland zijn van start gegaan. Tijd om je Out of Office aan te zetten en eindelijk te gaan ontspannen. Alhoewel, niet als het aan werkend Nederland ligt. Want écht ontspannen zit er deze vakantieperiode niet in, blijkt uit onderzoek van Tele2 Zakelijk naar bereikbaarheid tijdens en buiten werktijd en werkgeluk.

In een tijd waarin flexibel werken in veel organisaties is doorgevoerd, blijft 45 procent van de medewerkers nog altijd worstelen met de mate van bereikbaarheid. Ondanks dat flexibel werken bijdraagt aan werkgeluk, zien we nu ook de keerzijde hiervan. Echt even offline zijn, was niet eerder zo belangrijk als nu. Technostress ligt op de loer. Dit blijkt uit onderzoek, onder ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar, uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Tele2. De telecomprovider pleit er daarom voor dat werkend Nederland volledig ‘uit staat’ op vakantie.

De informatiestroom stopt tegenwoordig op geen enkel moment. Er komen steeds meer zakelijke communicatiekanalen bij en het is makkelijker dan ooit om voortdurend bereikbaar te zijn voor collega’s, baas of klanten. Door de grote hoeveelheid mails en telefoontjes, voelt de helft (45%) van alle werknemers zich geleefd. Millennials (18-34 jaar) hebben hier meer last van (50%) dan hun oudere collega’s.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

1k+

De straat zit weer vol met Pokémon Go-spelers

De straat zit weer vol met Pokémon Go-spelers

Pokémon Go wint weer aan populariteit. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Pokémon Go was tijdens zijn lancering enorm populair. Binnen een week speelde ruim een miljoen Nederlanders het spel en daarmee was het de succesvolste lancering ooit. Het spel lijkt echter al lange tijd op zijn rentree. Lijkt, want Pokémon Go is bezig met een comeback.

Analistenbureau SuperData deed onderzoek naar de app en constateerde dat Pokémon Go in mei 2018 174 procent meer omzet draaide dan in mei 2017. Pokémon Go is sinds zijn piek tijdens de lancering van de app niet zo populair geweest als nu, zo luidt de conclusie.

Sociaal


Views

4k+

Heb je een iPhone? Dan ben je waarschijnlijk rijk

Heb je een iPhone? Dan ben je waarschijnlijk rijk

De iPhone X, de duurste iPhone die Apple in zijn assortiment heeft. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Veel iPhonebezitters hebben een hoog inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Chicago. Een meerderheid van de bezitters van een smartphone van Apple blijkt veel geld te besteden te hebben.

De eerdergenoemde universiteit ondervroeg in 2016 6394 mensen over hun inkomen en welke producten zij gebruiken. Daaruit bleek dat mensen met een iPhone het vaakst in de categorie 'hoog inkomen' vallen, namelijk 69,1 procent van de iPhonebezitters uit het onderzoek.

Kort daarachter zat een ander Apple-product: de iPad. In 66,9 procent van de gevallen heeft de bezitter van een iPad relatief hoog inkomen. De Android-smartphone stond op de vierde plaats met een score van 59,5 procent.


Views

5k+

Brit wil streamingdienst 1000 retrogames opzetten
Likeability of 5

Brit wil streamingdienst 1000 retrogames opzetten

Antstream zegt licenties voor meer dan duizend games te hebben. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Engelsman Steve Cottam wil een streamingdienst voor meer dan duizend retrogames opzetten. Cottam heeft daarvoor het bedrijf Antstream opgericht. De app van de streamingdienst moet verschijnen op Android en Windows.

Verder maakt het bedrijf nog niet veel bekend over zijn nieuwe dienst. De beide apps worden 'binnenkort' verwacht en Antstream zegt meer dan duizend licenties te hebben voor games, maar meer dan een paar voorbeelden worden niet gegeven, zo meldt Tweakers.

Online multiplayer


like
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

600+

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen 'uploadfilter'

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen 'uploadfilter'

De EU heeft tegen het 'uploadfilter' gestemd.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

6 JUL 2018

Wie bang was dat het verboden zou worden om memes te maken, kan opgelucht ademhalen. Het Europees Parlement heeft tegen de plannen voor online auteursrechten gestemd. Daardoor blijft het voorlopig mogelijk om memes te maken.

In het voorstel stonden strengere regels voor het gebruik van onder meer online foto's. Daardoor zou het uploaden van filmpjes, foto's of muziek waar auteursrecht op zit minder makkelijk worden. Mediabedrijven als YouTube en Facebook zouden content die inbreuk maken op auteursrechten moeten blokkeren, een zogenoemd 'uploadfilter'.

Linken


Views

2k+

Likeability of 3

Wordt Netflix duurder voor Premium-gebruikers?

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Deel jij - net als half Nederland - een Netflix-account met een aantal vrienden of familie? Dan zou je in de nabije toekomst wel eens meer moeten lappen per maand. De Amerikaanse streamingdienst zou namelijk zinspelen op een 'modernisering' van de abonnementen en dit heeft vooral gevolgen voor de mensen die op dit moment een premium-account hebben.

En met het woord 'moderniseren van abonnementsvormen', begrijp je het natuurlijk al; iets wordt duurder. Wanneer je in de toekomst Netflix op vier schermen wil blijven kijken, zul je voor het nieuwe Ultra-abonnement moeten kiezen. Het Italiaanse techblog TuttoAndroid meldt dat het nieuwe Netflix Ultra-abonnement 16,99 per maand gaat kosten. Dat is drie euro meer dan het huidige Netflix Premium.

De nieuwe abonnementsvormen volgens TuttoAndroid ©TuttoAndroid


sad
user_94afa9776761d8fac9243df949fced7ac5916850_avatar

Views

3k+

Duitser maakt hoesje voor barstvrij smartphonescherm

Dit hoeft dus niet meer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 JUL 2018

Smartphones vervullen inmiddels een centrale rol in ons bestaan, maar toch beschermen we ze vrij slecht. Wie heeft er niet wel eens een flinke barst in zijn scherm gehad na een - onschuldige - val? Philip Frenzel in ieder geval wel.

ADCase

De Duitse student kon het niet verkroppen dat zijn iPhone-scherm flink gebarsten uit de strijd met de vloer was gekomen en besloot een beschermend hoesje te maken: de ADCase.


Views

3k+

Samsung telefoons sturen ongevraagd foto's rond

Het probleem schijnt zich vooral voor te doen bij de Galaxy Note 8 en de Galaxy S9. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 JUL 2018

Per ongeluk een foto naar iemand sturen, het is je vast wel eens overkomen. Maar hoe irritant is het als je telefoon ongevraagd foto's naar je contactpersonen stuurt? Mensen met een Samsung-telefoon kampen met dit opvallende probleem, waarbij er spontaan foto's worden gestuurd.

Complete fotobibliotheek verstuurd

Het probleem schijnt zich vooral voor te doen bij de Galaxy Note 8 en de Galaxy S9. Een eigenaar van een Galaxy S9 liet via Reddit weten dan zijn hele fotobibliotheek naar zijn vriendin is gestuurd. Opvallend is dat de fotoverzending niet te zien was in zijn berichten geschiedenis.


Views

1k+

Helft beveiligt smartphone niet goed

De helft van de smartphonegebruikers beveiligt zijn telefoon niet goed. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 JUL 2018

Ongeveer de helft van de smartphonebezitters beveiligt zijn eigen toestel niet. Ze hebben geen toegangscode ingesteld waardoor bijvoorbeeld dieven makkelijk apps als internetbankieren, de mailbox en sociale media kunnen openen.

Geen toegangscode

Het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky hield een enquête onder bijna 8500 mensen in dertien Europese laden, de Verenigde Staten, Australië en Israël. Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een toegangscode ingesteld. Dat betekent dat iets meer dan de helft rondloopt met een toestel dat makkelijk te kraken is door kwaadwillenden.


Views

1k+

Over 5 jaar heeft iedereen supersnel internet

Nederland wil op het gebied van mobiel internet koploper blijven. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 JUL 2018

Het kabinet wil dat over vijf jaar alle Nederlanders over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 megabit per seconde) beschikken. Bovendien moet een grote meerderheid in 2023 een tien keer zo snelle verbinding hebben: 1 gigabit per seconde. Het kabinet wil dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft.

Overal internet

Dat schrijft het kabinet in het Actieplan Digitale Connectiviteit. In Nederland zijn nog altijd plekken waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd. Slechts drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet.


Views

1k+

Likeability of 5

What the fuck gadgets

Foto van 'Anke Horstman'

3 JUL 2018

“O My God!” Deze keer schreeuw je het niet uit genot, maar wel om de What the fuck factor van de volgende objecten…

Silk’n Tightra

Fabel of niet, Silk’n neemt het behoorlijk serieus. Dat van de slapper wordende VaJayJay, bedoel ik. Ouder worden, brute seks en het krijgen van kinderen, zouden zorgen dat ‘de Honingpot' minder strak wordt. De kans op vaginale droogheid, irritaties en urineverlies neemt hierdoor behoorlijk toe. Tijd om daar wat aan te doen, zo vindt Silk’n.


lol
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

3k+

Telefoonbatterijen: van een week naar een dag mee

Waarom smartphonebatterijen maar één dag meegaan

Vroeger laadde je je telefoon elke week op, nu elke dag. Hoe komt dat? / Rawpixel.com

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 JUL 2018

Je smartphone kan ontzettend veel meer dan je oude Nokia. Je kan niet alleen meer bellen, sms’en en Snaken, maar ook internetten, e-mailen, series streamen en zo gaat het nog wel even door. Maar waar de functionaliteit als een speer vooruit is gegaan, is de batterijduur juist achteruit gehold.

Een Nokia-telefoon ging soms wel twee tot drie weken mee op één batterijlading. Maar je smartphone hangt meestal elke dag aan de oplader. Hoe komt dat eigenlijk?

Gewend aan vooruitgang


Views

2k+

Update maakt WhatsApp-groepen stuk overzichtelijker

Het logo van WhatsApp. / EPA

Foto van 'metronieuws'

30 JUN 2018

Met een nieuwe functie zullen je WhatsApp-groepen straks een stuk overzichtelijker worden. In de nieuwste update heeft WhatsApp namelijk een functie toegevoegd waarmee alleen groepsbeheerders nog berichten kunnen sturen in de groepschats.

De beheerder van een groepschat kan deze functie straks inschakelen. Het is dan alleen nog mogelijk voor de beheerder om berichten te sturen. Als leden van de groep de chat openen, staat onderaan het scherm dat alleen de beheerder berichten kan sturen.

Belangrijke informatie


Views

3k+

Bedrijfsleiders worstelen vaak met lezen van data

Bedrijfsleiders worstelen vaak met lezen van data

Data lezen is voor veel bedrijfsleiders moeilijk. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

30 JUN 2018

Bedrijfsmanagers kunnen data vaak niet op een goede manier interpreteren. Dat schrijft softwarebedrijf Qlik in een persbericht. Door de slechte omgang met data is het vaak moeilijker om de goede vragen te stellen aan computersystemen.

Volgens onderzoeksburea Gartner is zogenaamde 'data literacy', oftewel hoe goed iemand data kan lezen, de belangrijkste vaardigheid op de werkplek. Toch schieten de meeste beleidsmakers binnen bedrijven hierin tekort: maar liefst 76 procent van de leidinggevenden zegt niet in staat te zijn data op een goede manier te interpreteren.

Europa


Views

1k+

Rein gaat voor topfoto in gifmeer Tanzania

Rein gaat voor topfoto in gifmeer Tanzania

Rein Rijke.

In samenwerking met Asus

28 JUN 2018

Fotograaf Rein Rijke maakt zijn droom waar en gaat voor ASUS een bizar foto-avontuur in een gifmeer aan.

Hij gaat het gewoon doen. ‘Even’ een kitesurfer fotograferen die met zijn plank over een haast onbereikbaar gifmeer op een berg in Tanzania scheert. Zijn naam: Rein Rijke van Zout Fotografie uit Utrecht.

Ja, je leest het goed. Rein Rijke gaat voor electronicabedrijf ASUS (met een samenwerking met Metro) naar Afrika. ASUS is deze zomer op zoek naar waanzinnige verhalen en zo’n incredible story moet het fotoproject in Tanzania worden. Dit heeft te maken met het camerawerk dat ASUS’ nieuwste smartphone, de ZenFone 5, kan verrichten (zie onderaan). Rein Rijke zal tijdens het spannende project met deze ZenFone 5 vloggen en zijn foto's en video's editen op de laptop ZenBook 14.


Views

5k+

Mensen met reclamezuil bekijken? Dat mag niet zomaar

Mensen met reclamezuil bekijken? Dat mag niet zomaar

Het Centraal Station van Rotterdam. / ANP Xtra

Foto van 'metronieuws'

27 JUN 2018

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat het observeren van voorbijgangers van reclameborden op treinstations niet zomaar mag. Met het ingaan van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten mensen toestemming geven als hun gegevens worden verwerkt. Dat gebeurt in dit geval vrij vaak.

Er zijn volgens de Autoriteit drie scenario's mogelijk. Ten eerste kunnen ze direct op de persoon afgestemd zijn. Brillendragers zouden dan bijvoorbeeld advertenties van opticiens te zien krijgen en iemand met een Macbook in z'n hand krijgt eerder een iPhone-reclame te zien. Ten tweede kunnen de advertenties ook indirect op de voorbijgangers afgestemd worden aan de hand van kenmerken als leeftijd, lengte en geslacht. Als laatste kan men alleen tellen hoeveel mensen er daadwerkelijk voorbijkomen, zodat bijvoorbeeld bekend wordt op welk tijdstip van de dag de reclamezuil het meest wordt gezien.

Infraroodcamera


Views

900+