WK Rusland

Wat blijft ons bij van het WK in Rusland?

Neymar kwam vooral liggend op het gras in beeld tijdens het WK. Foto: EPA

Foto van 'Johan van Boven'

16 JUL 2018

Het zit erop. Na vier weken actie rest ons nu alleen nog de herinneringen aan het WK in Rusland. Wat zullen we (behalve de kampioen) vooral blijven onthouden van het toernooi? Twaalf suggesties in willekeurige volgorde.

1. Meters maken

De FIFA publiceerde opmerkelijke cijfers, nadat Rusland in de kwartfinale was uitgeschakeld door Kroatië. De top 5 van spelers die op het WK tot dan toe de meeste kilometers hadden afgelegd, bestond volledig uit Russen. Roman Zobnin spande de kroon met maar liefst 63 kilometer in 5 wedstrijden. Ter vergelijking: Luka Modric bleef steken op ‘slechts’ 50,8 kilometer. Dus verschenen er op social media direct allerlei complottheorieën, inclusief foto’s van wondjes op Russische benen die zouden zijn veroorzaakt door injectienaalden. In Duitsland pakte de media groots uit met een verhaal waarin werd beweerd dat enkele spelers van het Russisch elftal ammonia hadden gesnoven voordat ze het veld op gingen. Iemand van de medische staf zou dat hebben toegegeven. Het staat niet op de lijst met verboden middelen en het zorgt voor een betere zuurstoftoevoer.

2. Uit hun dak

Het stond al 6-0 voor Engeland, maar toen Panama in de 78e minuut een tegentreffer produceerde, gingen de fans uit hun dak alsof de wereldtitel zojuist was veiliggesteld. Op de tribunes gingen ze volledig uit hun dak, dankzij het doelpunt van Felipe Baloy. De 37-jarige verdediger werd in één klap (lees: schot) een held in zijn land. In het pouleduel met Tunesië kwam er ook een doelpunt op het conto van de Panamezen, maar dat was een eigen goal van de tegenstander. Ondanks de drie nederlagen (België won met 3-0) kon Panama dik tevreden naar huis. Met Baloy voorop. Scoren tijdens het WK-debuut van zijn land was een droom die uitkwam.

3. Kleurrijk feest

Zelfs Russische politieagenten maakten er de afgelopen maand een feest van op straat. Normaal gesproken moeten ze nors en streng de boel in de gaten houden en ingrijpen als iemand zich te uitbundig gedraagt. Maar nu gingen ze gretig op de foto met de kleurrijk uitgedoste supporters. Want de fans uit alle uithoeken van de wereld maakten er een groot feest van in de speelsteden. Geen rellen, geen hooligans die met stoelen en bierglazen gooien, geen confrontaties met de politie. Nee, gewoon een geweldig voetbalfeest, waarbij iedereen in zijn waarde werd gelaten.

4. Schoonheden

Het gebeurt wel vaker tijdens eindtoernooien dat mooie vrouwen op de tribune in beeld worden gebracht door cameramannen en fotografen. Maar tijdens het WK in Rusland leek het net een tikkeltje ‘erger’. Zo’n beetje tijdens elke wedstrijd verschenen er beelden van supporters die net zo goed als model kunnen doorgaan. Enkelen waren ook daadwerkelijk model en probeerden de show te stelen. In veel gevallen lukte dat en werden de video’s en foto’s veelvuldig gedeeld op social media. Dit tot grote ergernis van de FIFA. Na klachten van discriminatiegroep Fare Network deed de wereldvoetbalbond een beroep op cameramensen en fotografen om niet alleen maar mooie vrouwen in beeld te brengen. Deze oproep kwam wel pas na de halve finales…

5. Mislukte missie

Vlak voor het begin van het WK vroegen we prominenten uit de wereld wie het toernooi ging winnen. Veel kenners zeiden Argentinië en dat kwam vooral voort uit de gunfactor. Zo zei Guus Hiddink dat hij Lionel Messi graag met de gouden beker had zien staan zwaaien, omdat de baltovenaar zo ontzettend veel voor het voetbal heeft betekend. Maar Messi’s missie mislukte. De Argentijnen bleken simpelweg niet goed genoeg te zijn om verder te komen dan de achtste finale, waarin Frankrijk te sterk was. In de groepsfase werden Messi & co al de les gelezen door Kroatië. Dat ze het onderspit moesten delven tegen de twee finalisten is een wel heel schrale troost voor Argentinië en Messi, die ons nog wel even liet smullen dankzij zijn wonderschone balcontrole en doelpunt tegen Nigeria. Hij had liever op een andere manier afscheid genomen van het WK.

6. VAR

Het was op z’n zachtst gezegd even wennen, maar na een paar duels was de Video Assistant Referee niet meer weg te denken. Hij was voor het eerst actief tijdens een WK en het werd direct duidelijk dat hij discussies over bijvoorbeeld strafschoppen op handsballen niet kon wegnemen. De ene VAR is de andere niet. Soms was het voor de tv-kijkers onbegrijpelijk dat een penalty wel of niet werd gegeven, terwijl op beeld toch duidelijk te zien was dat het tegenovergestelde het geval was. Ook de VAR interpreteert op zijn eigen manier. Dat wordt nog wat tijdens het nieuwe Eredivisieseizoen, waar de hulpscheidsrechter voor het eerst actief zal zijn. We zijn benieuwd.

7. Stervende zwaan

Het was een van de grootste ergernissen van dit WK. De Braziliaan Neymar bleef maar over het veld rollen en doen alsof er zojuist een kogel door welk ledemaat dan ook was gejaagd. Het was zelfs reden voor iemand uit te rekenen hoe lang de duurste voetballer ter wereld in totaal op het gras had liggen rollebollen. In vier wedstrijden stond hij 13 minuten en 50 minuten niet op zijn benen. Ongetwijfeld een record.

8. Counterkunst

De uitworp van Courtois. De rush met bal aan de voet door De Bruyne. De voorzet van Meunier. Het overstapte van Lukaka. En de afronding van Chadli. En dat allemaal in een tijdsbestek van tien seconden. Als de Belgen ons iets hebben geleerd tijdens dit toernooi is het dat counteren een kunst is. Wat een doelpunt zeg, tegen Japan. Meesterlijk. Zo een hadden de Rode Duivels er ook wel tegen Frankrijk kunnen gebruiken…

9. Dolle Diego

Met twee opgestoken middelvingers vierde Diego Armando Maradona dat zijn Argentinië de groepsfase had overleefd. Voor de iets oudere voetballiefhebbers onder ons was het schrijnend om te zien hoe de voormalige dribbelkoning zich gedroeg in de skybox. Op een gegeven moment moest hij zelfs weggedragen worden. Het had er alle schijn van dat hij veel te veel had gedronken of een net iets te sterke drug had gebruikt. Of allebei. Volgens Russische media moest hij zelfs naar het ziekenhuis gebracht worden. Onzin, zei Pluisje zelf. „Ik voel me prima, ben levendig en ik word goed verzorgd.” Gelukkig maar.

10. Brandschoon

Ja, de beelden van doelpunten en juichende spelers en fans waren mooi. Maar ook na het laatste fluitsignaal van wedstrijden viel er nog genoeg te genieten op de tribunes. Zo was te zien hoe de supporters van Senegal en Japan hun eigen rotzooi opruimen. Ze verzamelden plastic bekers, kartonnen houdertjes en lege zakjes chips in een grote afvalzak om die vervolgens netjes weg te gooien. Zelden werden tijdens een WK de tribunes zo schoon achtergelaten. Ook de Japanse voetballers lieten zich wat dat betreft van hun beste kant zien. Meestal is een kleedkamer een verzameling van gras, modder, sporttape, lege flesjes en folie van energierepen, maar de Japanners ruimden alles zelf op. Na de uitschakeling tegen België in de achtste finale lieten ze in de kleedkamer een vertederend briefje achter: Bedankt Iedereen! Klasse.

11. Ronaldo

Wat beleefde hij een weergaloze start. Een hattrick. Op een WK. Tegen Spanje. Cristiano Ronaldo kon zijn geluk niet op. Zeker toen hij in het tweede groepsduel tegen Marokko weer trefzeker was. Zou het zijn toernooi gaan worden? Al in de achtste finale tegen Uruguay werd die vraag met ‘nee’ beantwoord. CR7 was een illusie armer, want hij geloofde écht dat Portugal na het EK ook het WK kon winnen. Niet zo heel lang na de uitschakeling werd Ronaldo opgevrolijkt door zijn transfer van Real Madrid naar Juventus. Zo snel kan het gaan.

12. It’s coming home

Het voetballiedje uit 1996, toen Engeland het EK organiseerde, bleef richting de halve finale van het WK steeds vaker in je hoofd rondzingen. „It’s coming home, it’s coming home, it’s coming, football is coming home.” Ooit bedacht als nummer om te vieren dat het voetbal terugkeerde naar de bakermat van de sport. De afgelopen weken werd het gebruikt om het geloof in de wereldtitel te onderstrepen. Maar Engeland keerde zonder gouden beker terug naar huis. Toch was de hele natie trots. „We tellen weer mee in de voetbalwereld”, is de teneur aan de overkant van de Noordzee.


Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen

De Fransen vieren feest na de 4-1 van Mbappé in de finale van het WK tegen Kroatië. Foto: Getty Images

Foto van 'Johan van Boven'

15 JUL 2018

Veel voetballiefhebbers hoopten zondag op een Kroatisch sprookje, maar het was Frankrijk dat in de finale van het WK in Rusland aan het langste eind trok: 4-2. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de ‘Haantjes’ zich tot wereldkampioen kronen.

De ploeg van Didier Deschamps had de zege mede te danken aan de twee smaakmakers van Frankrijk: Paul Pogba en Kylian Mbappé. Na een eigen doelpunt van Mario Mandzukic, een fraai schot van Ivan Perisic en een pingel van Antoine Griezmann trok het duo de wedstrijd over de streep.

Bevrijdend


Frankrijk en Kroatië strijden om wereldtitel. / AFP

Frankrijk en Kroatië strijden om wereldtitel

Franse spelers vieren doelpunt tegen Uruguay. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

15 JUL 2018

Frankrijk en Kroatië maken vanaf 17.00 uur uit wie zich de komende vier jaar wereldkampioen voetbal mag noemen.

Frankrijk start als favoriet aan de eindstrijd in Moskou. Maar dat was twee jaar geleden in Parijs ook het geval en toen verloor het voor eigen publiek de finale van het EK tegen Portugal (0-1).

Nog eenmaal opladen


Doelpunt Hazard kost TV-winkel miljoen euro

Duizenden Belgen krijgen geld van de elektronicazaak ©Krëfer

Foto van 'Jelmer Visser'

14 JUL 2018

Het leek de Belgische elektronicaketen Krëfel wel een leuke promotiestunt. Wanneer de Rode Duivels meer dan 15 doelpunten op het WK maken, zou de winkel de bij hun gekochte flatscreen televisie terugbetalen. Met de tweede goal tegen de Britten in de gewonnen troostfinale, komt het aantal doelpunten van het Belgische voetbalelftal op 16 uit. En belofte maakt schuld, de weddenschap kost Krëtel meer dan een miljoen euro.

TV terugbetalen


België wint troostfinale en krijgt derde plek WK

België wint troostfinale en krijgt derde plek WK

Stones en Hazard tijdens de troostfinale / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

14 JUL 2018

België heeft de derde plek op het WK in Rusland veroverd. De Rode Duivels speelden zaterdag tegen Engeland en wonnen de wedstrijd met 2-0. De derde plek van het WK is voor hen, Engeland is vierde geworden.

Overhand

België had de overhand in de eerste helft van de 'troostfinale'. Meunier schoot de Rode Duivels in de vierde minuut al een mooie goal, die via de voet van de doelman het doel inging. Daarmee komt hij in de top vier vroegste goals in een troostfinale.


'Kroaten schuiven het corruptieschandaal even opzij'

Fans van Kroatië gaan in Zagreb uit hun dak na het behalen van de WK-finale. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

13 JUL 2018

Nog niet zo heel lang geleden waren de Kroaten pislink op Luka Modric en Dejan Lovren. De twee voetballers zijn verwikkeld in een van de grootste corruptieschandalen die het land ooit heeft gekend. Ze worden verdacht van meineed tijdens de rechtszaak tegen Zdravko Mamic, voetbalmakelaar en ex-eigenaar van hun voormalige club Dinamo Zagreb. Een maand geleden werd hij veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf wegens het verduisteren van ruim 15 miljoen euro en het oplichten van de belastingdienst voor een kleine 2 miljoen euro.

De voetbalfans van Kroatië hadden het nergens anders over in de aanloop naar het WK. Dat uitgerekend hun held Modric, captain van de nationale ploeg, onder één hoedje speelde met een crimineel was een schande. Nu hij in de finale tegen Frankrijk voor een van de grootste voetbalverrassingen kan zorgen, is het hem vergeven.

Feestelijk


Jeroen Elshoff leeft als monnik naar WK-finale toe

Jeroen Elshoff in een WK-decor waarvan hij zelf zou zeggen: nu nog rustig.

Foto van 'Johan van Boven'

13 JUL 2018

Hij zegt het tussen neus en lippen door, alsof het de normaalste zaak ter wereld is. „Ik heb gisteravond niet gegeten, het kwam er gewoon niet van.” Jeroen Elshoff is al drie dagen zijn hotelkamer in Moskou niet uit geweest. De voetbalcommentator van de NOS wil zich tot in de puntjes voorbereiden op de finale van het WK, die zondag om 17:00 uur begint. En dan schiet een maaltijd er soms bij in.

Álles moet hij weten. Over de spelers, over de trainers, over de landen, over de prestaties in het verleden, over voorgaande WK-finales, noem maar op. Dus is Google dezer dagen zijn beste vriend. „Stel dat Nabil Fekir in de 86e minuut de winnende voor Frankrijk maakt. Dan wil ik zijn levensverhaal kunnen vertellen. Dat hij als 4-jarig jochie een olielamp op zijn hoofd kreeg en daarom een litteken boven zijn oog heeft. Of als Luka Modric de gouden beker optilt, moet ik kunnen vertellen over hoe hij opgroeide tussen de landmijnen, handgranaten en rondvliegende kogels. En dan heb ik het nu nog over de usual suspects over wie veel informatie te vinden is. Maar ik moet dergelijke achtergronden ook over de derde doelman weten in het geval hij door blessures bij de andere twee keepers onder de lat staat. Ik wil me niet laten verrassen.”

WhatsApp-groep


Björn Kuipers vierde official bij WK-finale

Björn Kuipers vierde official bij WK-finale

Björn Kuipers als vierde official bij de halve finale tussen Engeland en Kroatië, een rol die hij ook in de finale gaat vervullen. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

12 JUL 2018

Björn Kuipers gaat de WK-finale in Rusland niet fluiten. De scheidsrechter uit Oldenzaal is door de wereldvoetbalbond FIFA aangesteld als vierde official bij de WK-finale tussen Kroatië en Frankrijk en heeft daarmee een bijrol. De Argentijnse arbiter Nestor Pitana is gekozen als leidsman.

Daarmee gaat de grote droom van Kuipers om op een WK een finale te fluiten niet in vervulling. Het WK in Rusland is Kuipers' laatste eindtoernooi. Hij floot ook al tijdens de EK's in 2012 en 2016 en het WK in 2014. Kuipers floot wel de finale van de Europa League en de Confederations Cup in 2013 en de eindstrijd van de Champions League in 2014.

Dit jaar had Kuipers in Rusland de leiding over de groepsduels Uruguay-Egypte en Brazilië-Costa Rica, de achtste finale tussen Spanje en Rusland en de kwartfinale tussen Engeland en Zweden. In de halve finale tussen Kroatië en Engeland was hij, net als in de aankomende finale, vierde official.


België ligt uit WK, Frankrijk naar finale in Moskou

België ligt uit WK, Frankrijk naar finale in Moskou

Supporters van het Belgische team zijn verslagen. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

10 JUL 2018

De halve finale van het WK-duel tussen Frankrijk en België is gewonnen door Frankrijk. Zij bereiken voor de derde keer in de historie de finale van het wereldkampioenschap voetbal. De Haantjes waren in Sint-Petersburg met 1-0 te sterk voor de Rode Duivels. Uit een hoekschop van Antoine Griezmann kopte verdediger Samuel Umtiti in de 51e minuut raak. België ligt uit het toernooi, maar speelde een sterke wedstrijd tegen de Fransen. Volgens Hugo Borst, die elke wedstrijd te gast is bij NOS Studio Rusland was deze wedstrijd qua voetbal te vergelijken met een finale, maar dan onder de noemer van halve finale.

Voorsprong

Verdediger Samuel Umtiti zorgde kort na de rust met een fraaie kopbal voor een Franse voorsprong. Het tegenvallende België miste daarna de kracht en de souplesse om nog een verlenging af te dwingen. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez moet daardoor zaterdag genoegen nemen met de strijd om het brons. Ook de 'Gouden Generatie', onder leiding van Eden Hazard en Kevin De Bruyne, kon België derhalve niet naar een historische finaleplaats loodsen.


Gunnen we de Belgen eindzege WK of juist niet?

Romelu Lukaku is de ideale spits voor de Rode Duivels. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

10 JUL 2018

Onze verslaggever Johan van Boven is gedurende het WK een beetje verliefd geworden op de Rode Duivels. Daar kunnen niet alle Nederlandse voetballiefhebbers zich in vinden. Zijn liefdesverklaring:

Het is sinds 14 juni druk in mijn WhatsApp-groep met vrienden. Normaal gesproken sturen we elkaar al aardig wat berichten per week, maar de eerste balomwenteling van het WK in Rusland was tevens het startschot voor een stroom aan appjes die zijn weerga niet kent. Gedurende elke wedstrijd vliegen de complimenten, ergernissen en nutteloze feitjes over en weer.

Een van mijn vrienden woont sinds een paar jaar in Argentinië. Na de uitschakeling van Messi & co. gaf hij flink af op Brazilië. Dat ze er ook maar snel uit mochten vliegen. Aartsvijanden, logisch. Maar wat schepte mijn verbazing? Een andere vriend gunt België he-le-maal niets. Zijn uitleg maakte het er niet begrijpelijker op. Let op: hij zou het vreselijk vinden als de Rode Duivels in hun eerste finale wél wereldkampioen worden, terwijl Nederland drie keer in de eindstrijd stond en telkens met een lullige zilveren medaille naar huis werd gestuurd. Hugo Borst had ook zoiets geroepen en hij was het er roerend mee eens.


Björn Kuipers nog altijd in race voor WK-finale

Björn Kuipers nog altijd in race voor WK-finale

Scheidsrechter Björn Kuipers in actie op het WK in Rusland. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Björn Kuipers mag nog altijd hopen dat hij zondag de finale van het WK in Rusland mag fluiten. Hij is een van de twaalf scheidsrechters die mag blijven voor de laatste rondes van het toernooi. Alle overgebleven arbiters maken kans om een van de laatste wedstrijden van het WK te fluiten.

De scheidsrechter voor de eerste halve finale tussen is al bekend: de Uruguayaan Andrés Cunha fluit de halve eindstrijd tussen België en Frankrijk, die dinsdag gespeeld wordt. De arbiter voor de tweede halve finale tussen Kroatië en Engeland, die woensdag plaatsvindt, is nog niet bekend.

Er zijn nog vier WK-wedstrijden te gaan: na de halve finales spelen de twee verliezers op zaterdag om de bronzen medaille. De finale om de wereldtitel wordt zondag gespeeld.


Voetbalfans halen geld op voor gemolde ambulance

Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

9 JUL 2018

Engeland won zaterdag met 2-0 historisch tegen Zweden bij de kwartfinale van het WK. Een puike prestatie, die natuurlijk gevierd moest worden. Maar dat liep her en der flink uit de hand.

Op Borough Market in Londen bijvoorbeeld. Daar werd met de bekende wolkenkrabber The Shard op de achtergrond uitzinnig gedanst – op een ambulance. Die bleef achter met schade, maar voetballiefhebbers hebben nu een inzamelingsactie gestart om te wagen te kunnen vervangen.

Deuken en kapot raam


Wie van de halvefinalisten heeft recht op WK-zege?

Foto van 'Johan van Boven'

9 JUL 2018

Het WK nadert de ontknoping. Wie van de vier halvefinalisten maakt het meest aanspraak op de titel? Frankrijk, België, Engeland en Kroatië onder de loep.

Frankrijk

Grote sterren als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Neymar werden vroegtijdig naar huis gestuurd, maar gelukkig stond er bij Frankrijk een nieuwe ster op: Kylian Mbappe. Het is bijna niet geloven hoe snel de aanvaller van Paris Saint-Germain is. Afgelopen seizoen werd hij nog gehuurd van AS Monaco, maar dat was onderdeel van de uiteindelijke transfer waarmee zo’n 180 miljoen euro was gemoeid. Wie de pas 19-jarige Mbappe tijdens dit WK aan het werk ziet, weet waarom. Hij is niet alleen snel, maar ook groot, beresterk, balvast, doelgericht en slim. Het zou zomaar kunnen dat hij de grote leegte gaat opvullen als Ronaldo en Messi ermee stoppen. Voor hem is het heerlijk om op een WK te debuteren met voetballers om zich heen als Paul Pogba, Antoine Griezmann en N’Golo Kante. In de achtste finale (Argentinië) en kwartfinale (Uruguay) heeft Frankrijk de rol van titelfavoriet waargemaakt. Er is nog het nodige op het spel van de ploeg van Didier Deschamps aan te merken, maar wie redelijk eenvoudig de halve eindstrijd heeft gehaald mag best wel dromen van die gouden beker.


Kroatië speelt tegen Engeland in 2e halve finale WK

Kroatië speelt tegen Engeland in 2e halve finale WK

Andrej Kramarić maakt de gelijkmaker Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

7 JUL 2018

Engeland en Kroatië treffen elkaar woensdag in de tweede halve finale van het WK voetbal in Rusland.

Na 28 jaar zijn de Britten weer eens aanbeland op dit punt in het WK. Ze stonden in de kwartfinale tegenover Zweden. De score werd geopend door Harry Maguire die uit een corner raak wist te koppen. Met een 1-0 voorsprong gingen de Britten de rust in.

Zweden was in de tweede helft aanvankelijk gevaarlijk, maar Engeland maakte niet lang na rust de 2-0. Dele Alli mocht de goal bijschrijven. Voor coach Gareth Southgate en zijn team werd zaterdagavond duidelijk dat Kroatië de tegenstander is in de halve finale. Zij wisten na verlenging en strafschoppen moeizaam te winnen van Rusland.


Belgen veroorzaken aardbevinkje na winst op Brazilië

Belgen veroorzaken aardbevinkje na winst op Brazilië

Rode Duivels vieren tweede goal tegen Brazilië Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

7 JUL 2018

Een deel van België trilde na de winst op Brazilië vrijdagavond voor eventjes letterlijk op zijn grondvesten.

De seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht van onze zuiderburen spotte een kleine aardbeving. De dienst twitterde een seismogram waarop aan het eind van de wedstrijd een uitschieter te zien is.


Groot feest in België na uitschakelen Brazilië

Feest bij de Belgen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUL 2018

Niet topfavoriet Brazilië, maar België plaatste zich vrijdag voor de halve finale van het wereldkampioenschap. In heel het land werd dat uitbundig gevierd. In diverse grote steden, maar ook bijvoorbeeld op het grote festival Rock Werchter. Kijk en geniet van een kwartier aan spanning en vreugde-uitbarstingen.

Onze zuiderburen moeten nu met hun zuiderburen zien af te rekenen. In de halve finale wacht namelijk Frankrijk.


Rode duivels in halve finale WK

Rode Duivels via Brazilië naar halve finale WK

Uitzinnige fans bij de wedstrijd in Rusland / ANP

Foto van 'metronieuws'

6 JUL 2018

Voor de tweede keer in de historie van het Wereldkampioenschap staan de Rode Duivels in de halve finale. De Belgen versloegen Brazilië met 2-1.

Rode duivels in halve finale WK

Belgische fans kijken de wedstrijd in Amsterdam / ANP

Belgen zijn over de hele wereld door het dolle heen. In Amsterdam kon men op het westergasterras naar de wedstrijd kijken.


278.000 Colombianen willen achtste finale overspelen

Discussie tussen de captains Falcao en Kane/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 JUL 2018

Engeland speelt zaterdag een kwartfinale tegen Zweden, maar als het aan honderdduizenden Colombianen ligt, moet de achtste finale van de Britten worden overgespeeld.

278.000 handtekeningen

Maar liefst 278.000 voetbalfans uit het Zuid-Amerikaanse land hebben al een petitie ondertekend. Herziening van de wedstrijd tussen Engeland en Colombia, zo heet de opgezette actie.


KFC neemt rollende Neymar in de maling in reclame

Neymar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 JUL 2018

De aanstellerij van Neymar is dit WK een van de meest besproken onderwerpen. De Zuid-Afrikaanse marketingafdelin fastfoodketen KFC speelt daar op geniale wijze op in getuige deze nieuwe reclame.

Voor het gemist heeft. De voorbije week gingen er al flink wat filmpjes over Neymar het internet rond, waarop de rollebollende Braziliaan in de maling wordt genomen.


Neymar lag in 4 wedstrijden 14 minuten op de grond

Blindedarmontsteking of vleeswond? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 JUL 2018

De Braziliaanse aanvaller Neymar is beroemd om twee dingen. Hij is een van de meest talentvolle voetballers op het WK en ligt nogal vaak op de grond. Al dan niet in tranen of met gebaren die doen voorkomen alsof hij in acuut levensgevaar is.

Voor wie dacht dat Neymar de speler op het WK was die het vaakste naar de grond ging is er goed nieuws. Je hebt gelijk. Journalisten van RTL Zwitserland rekenden uit hoe lang de Braziliaan tijdens de vier wedstrijden precies languit in het gras heeft gelegen: 3 minuut 40 tegen Zwitserland, 2 minuut 25, tegen Costa Rica, 1 minuut 56 tegen Servië en 5 minuut 29 tegen Mexico. Dit is elkaar opgeteld bijna 14 minuten, bijna drie minuten per wedstrijd.