Redactie Metro
Redactie Metro Sport 24 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart

Zowel Irene Schouten als Koen Verweij hebben zich tijdens de massasprint op de Spelen een podiumplek toegeëigend, beiden wisten ze brons in de wacht te slepen. De Noord-Hollandse schaatser moest na zestien ronden zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon (goud) en de Belg Bart Swings (zilver).

,,In deze staat was dit het hoogst haalbare”, zei Verweij tegen de NOS. ,,Ik ben met andere verwachtingen naar het toernooi gekomen. Maar ik ben toch heel tevreden hoe ik ben geëindigd. Sven heeft het top gedaan. Ik zat in een mooie positie. Ik ben Sven daar dankbaar voor, maar ik was niet fit genoeg om het in de sprint nog door te trekken. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken. Dit hele toernooi heeft mij heel erg veel moeite gekost. Ik was niet top.”

Sven Kramer, die Verweij in de slotfase prima ‘afzette’ in de kopgroep van drie man, eindigde als zestiende en laatste. Beide mannen hadden in de halve finales weinig energie verspild. Verweij won in de eerste heat al meteen een tussensprint en kon het vervolgens rustig aandoen.

Kramer en Verweij zijn beiden geen specialist op de massastart. Ze kregen echter allebei een kans van bondscoach Geert Kuiper, die een keuze moest maken uit de olympische groep van maximaal tien Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen. Nadat hij aan het begin van het seizoen een nationale competitiewedstrijd op de massastart had gewonnen, sprak Verweij meteen zijn grote voorkeur uit voor Kramer als olympische teamgenoot in Zuid-Korea.

Met het brons van Verweij en dat van Schouten komt Nederland op 20 medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.