START

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

15 JAN 2018

1,2 miljoen mensen zitten zonder werk, terwijl ze wel willen werken. Dat zegt vakbond CNV en daarom pleit de bond voor een rem op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland. Volgens hen zijn er in Nederland genoeg werklozen die eerst aan de bak geholpen moeten worden. Maar hoe haalbaar is de oproep, aangezien er in veel sectoren nú mensen nodig zijn?

In veel sectoren weten ze niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. En door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, verwacht het UWV. Steeds vaker halen werkgevers daarom mensen uit het buitenland.

Ten onrechte, vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. „Arbeidsbeperkten, 50-plussers en jongeren met een migratieachtergrond solliciteren zich een slag in de rondte, maar vaak zonder resultaat. Tegelijkertijd hoor je dat koks uit Spanje naar Nederland worden gehaald. Dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.”

Omscholing

Volgens de vakbond moeten werkgevers niet alleen maar voor de makkelijke oplossing gaan. „Er zou veel meer moeten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en omscholing van mensen", gaat Limmen verder. Daarnaast heeft het volgens hem ook te maken met een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. „Op de korte termijn heeft een bedrijf de taak om te blijven bestaan, maar op de lange termijn heeft een bedrijf ook de verantwoordelijk om te zorgen voor de maatschappij.”

Een mooie oproep, waarvan ik de achtergrond goed begrijp, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker. „Mensen met een handicap staan altijd één nul achter en er zijn genoeg bedrijven die weinig moeite nemen om geschikte vakmensen uit Nederland te vinden.” Maar volgens Dekker is de uitwerking van het plan lastig. „Werkgevers hebben de vrijheid om personeel te werven waar ze willen. Zeker als het om burgers uit de Europese Unie gaat.”

„Daarnaast is de mismatch tussen een bedrijf en sollicitant soms zo groot, dat de werkgever echt niet geschikt is. Iemand zonder armen kan moeilijk tomaten plukken.”

'Te kort door de bocht'

Ook Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht, plaatst zijn vraagtekens bij de oproep van het CNV. „Het is te kort door de bocht”, reageert hij. „Het is voor een bedrijf ook het makkelijkst om iemand aan te nemen die hier in Nederland rondloopt. Maar dan moet diegene er wel zijn.”

Volgens het CBS zijn er 855.000 migranten uit andere landen van de Europese Unie in Nederland aan het werk. De meeste migranten komen uit Polen. „Zij vervullen onder andere functies in de tuinbouw”, zegt De Grip. „Het lijkt mij niet dat de vakbond 50-plussers wil aanmoedigen om te gaan werken in de tuinbouw terwijl dat onder hun niveau is. Daarnaast zijn er ook migranten die in de hightech werken. Voor die functie moet je echt een goede opleiding hebben. Zomaar omscholen is te makkelijk gedacht.”

Aandacht voor een actiever beleid zodat ouderen sneller werk vinden is volgens Grip wel een goed idee. ,,Maar dat vereist aanpassing van de regelgeving. Zolang een uitkering meer oplevert dan een baan, wordt het een erg onaantrekkelijk verhaal.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Jongeren met miljoen euro het liefste op wereldreis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Een groot vrijstaand huis of een dure auto? Nee, als je jongeren nu één miljoen euro zou geven, gaan ze het liefste lekker lang op wereldreis, dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson, waarbij de jongeren steeds drie doeleinden mochten noemen.

Het belangrijkste

Met een miljoen euro op zak zou 55 procent in ieder geval een wereldreis ondernemen en 33 procent noemt het het belangrijkste dat ze met dat geld zullen doen.

De in de intro genoemde opties volgen op nummer twee en drie. 49 procent zou een deel van het geld aan een groot huis besteden, een dure auto kopen is voor twintig procent de prioriteit.

Dat is als het gaat om directe bestedingen voor jezelf. Want iets meer dan de helft geeft aan dat het een deel van het geld opzij zou zetten voor later. Een op de drie zou familie en vrienden betrekken in de 'feestvreugde' en slechts twaalf procent noemt geld weggeven aan een goed doel.

186.200 euro

Als de jongeren gevraagd wordt welk bedrag van de miljoen ze zouden inzetten voor het verbeteren, is het gemiddelde bedrag 186.200 euro. Hierbij gaat het niet alleen om schenken aan goede doelen, maar ook om duurzaam beleggen of investeren in een duurzaam bedrijf investeren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

79

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Wie wil er nu niet betaald de wereld over vliegen? Foto: Rawpixel.com

Foto van 'Sofie Smulders'

24 APR 2018

In de categorie droombanen heeft Wow Air iets heel bijzonders in de aanbieding: de IJslandse luchtvaartmaatschappij is op zoek naar twee vrienden die samen op wereldreis willen. Let wel: betaald.

Onder de noemer ‘het beste zomerbaantje ooit’ lanceert Wow Air de campagne waarbij ze kandidaten uitnodigen om naar IJsland te verhuizen en vanuit daar de wereld over de reizen. Fijn extraatje: met je beste vriend(in).

38 bestemmingen

Dit drie maanden durende snoepreisje heeft natuurlijk een doel en dat is het vastleggen van de 38 bestemmingen die de vliegtuigmaatschappij aandoet in een digitale reisgids.

Jullie werkzaamheden bestaan verder uit vloggen, instagrammen, fotograferen en alle andere vormen van creatieve media die je kunt bedenken. En zoals dat hoort bij een echte baan, worden jullie er ook nog eens voor betaald. Hoeveel precies, dat wordt uit de vacature niet duidelijk.

De wereld over vliegen

Dus heb jij in de periode van 1 juni tot 15 augustus nog geen plannen en zie je het wel zitten om vanuit je tijdelijke thuisbasis Reykjavik de hele wereld over te vliegen? Grijp je kans en maak een reisgids over je eigen stad in de vorm van een korte video. Misschien zit jij over een maand dan wel met je bff in het vliegtuig richting IJsland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

77

Likeability of 5

Ben jij 'zeer onaantrekkelijk'? Dan verdien je veel!

Is 'erg onaantrekkelijk' zijn goed voor de portemonnee? ©Wikimedia Commons

Foto van 'Jelmer Visser'

23 APR 2018

Dat het leven makkelijker is wanneer je je uiterlijk mee hebt is niet echt een geheim. Vele onderzoeken hebben al laten zien dat een goed uiterlijk een positief effect heeft op je gezondheid, intelligentie en interactie met andere mensen. Fysiek aantrekkelijk zijn levert geld op; deze groep heeft meer zelfvertrouwen, sociale skills en wordt door werkgevers als competenter gezien. En dit vertaalt zich naar hogere lonen.

Goed dan nu het nieuws; een studie die werd gepubliceerd in Journal of Business and Psychology, laat zien dat mensen die het juist tegenovergestelde zijn van 'zeer aantrekkelijk' ook significant meer verdienen dan mensen met een gemiddeld uiterlijk, aldus de The Independent.

Vijf aantrekkelijkheidsniveau's

Aan het onderzoek van de London School of Economics en de Universiteit van Massachusetts in Boston deden 20.000 jonge Amerikanen mee. Zij werden geïnterviewd over hun fysieke verschijning en hun uiterlijk werd door een computer gemeten op een schaal van 'zeer onaantrekkelijk' tot 'zeer aantrekkelijk'. De studie begon toen de deelnemers 16 jaar oud waren en eindigde toen zij 29 jaar werden. In de jaren werden zij driemaal 'gekeurd'.

Tot voorheen werd ervan uit gegaan dat er zoiets bestaat als een 'lelijkheidsstraf' als je kijkt naar het ontvangen loon. Dit is echter niet zo eenvoudig. Wanneer andere eigenschappen zoals gezondheid en intelligentie werden meegenomen, kwam naar voren dat mensen die nauwkeurig werken, extravert zijn en weinig neurotische trekken hebben, significant meer verdienen dan anderen.

Kandidaten die werden geclassificeerd als 'zeer onaantrekkelijk' verdienden een stuk meer meer dan kandidaten die slechts 'onaantrekkelijk' waren. En dit was meestal ook het geval als de 'zeer onaantrekkelijke' groep werd vergeleken met mensen met een 'gemiddeld' of 'aantrekkelijk' uiterlijk. De groep die als 'zeer aantrekkelijk' werd gezien, verdiende nog steeds het meeste.

Focus

Alex Fradera stelt dat de persoonseigenschap 'openheid van een karakter' van negatieve invloed is op het salaris. Meer open en extravertere persoonlijkheden komen vaker voor bij mensen die aantrekkelijk zijn in deze dataset, normaal gesproken zou dit juist bevordelijk moeten werken voor het bedrag op de loonstrook.

„Het kan zo zijn dat dit verband tussen openheid en aantrekkelijkheid een indicatie is dat mensen uit de 'zeer onaantrekkelijke' groep juist enorm toegewijd zijn in een specifiek vakgebied of onderwerp. Vanwege het feit dat ze zich beter afsluiten en minder reageren op afleidingen, zouden ze een voorsprong kunnen krijgen binnen een beroepsgroep. Hierdoor zijn er weinig mensen met dit kennis- en ervaringsniveau, waardoor ze meer uitbetaald krijgen. We weten al dat openheid een negatieve correlatie heeft met passie of lef, dus dit soort conclusies zijn aannemelijk.

In vorige studies werd nooit onderscheid gemaakt tussen 'onaantrekkelijke' mensen en 'hele onaantrekkelijke' mensen, vandaar dat deze nieuwe conclusies nooit eerder boven tafel gekomen zijn. Door alle onaantrekkelijke mensen namelijk te clusteren als een groep, verdienen ze inderdaad minder dan aantrekkelijkere personen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_4499a203f59eae168f44d582b36535645b1b3349_avatar

Views

200+

Dit bedrijf geeft elke twee weken een vrijdag vrij

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 APR 2018

We lezen het steeds vaker: bedrijven die werknemers zelf hun uren laten bepalen of dagen vrij geven. Vijf dagen per week van negen tot vijf op kantoor zitten lijkt niet meer van deze tijd. Adviesbureau Edo in het Engelse Bristol is het hier volledig mee eens en geeft haar werknemers elke twee weken een vrijdag vrij.

Wilde je deze vrijdag even langswippen voor advies? Dat kan nog steeds. Het bedrijf heeft de werkzaamheden zo ingericht dat werknemers eens in de twee weken gewoon een dagje extra vrij kunnen nemen. Het resultaat? Blije en gemotiveerde werknemers.

Claire Moyne, HR-manager bij het bedrijf, vierde haar eerste vrije vrijdag vorige week in het zwembad.

En volgens Moyne kan dat ook prima, want er wordt nu niet ineens tien dagen werk in negen dagen gepropt. Zij zegt tegen Metro UK dat de vrije tijd bijdraagt aan een meer betrokken en productiever team. „We zijn ontzettend blij dat we het Edo-team een betere balans kunnen bieden tussen werk en vrije tijd met de introductie van deze negen dagen werken in twee weken."

In het nieuwe systeem hebben alle werknemers een 'buddy'. Iemand met wie je binnen het bedrijf een team vormt. Met deze persoon maak je een schema wie welke vrijdag vrij neemt, zodat het bedrijf toch open blijft maar de werknemers meer uren buiten het kantoor doorbrengen. Volgens teamleider Ady Harold helpt de extra dag om maandag weer vol goede moed aan de slag te gaan.

Zweedse Fika

In Zweden gaan ze misschien nog wel een stapje verder. Daar is het heel normaal om elke werkdag een momentje te nemen om even niks te doen, schrijft NRC. Dat moment noemen ze de 'Fika'. Om tien uur 's ochtends en drie uur 's middags hoef je niet aan te kloppen op een Zweeds kantoor, de kans is dan namelijk groot dat niemand je helpt.

Op die tijdstippen laten de werknemers de boel even lekker de boel en drinken ze koffie of kletsen ze erop los. Het klinkt als een doodgewone koffiepauze, maar dat is het niet. Tijdens de Fika mag je namelijk niet over werk praten. Alleen lichte onderwerpen worden besproken.

Deze Fika wordt gebruikt om de werknemers de rest van de dag productiever te laten zijn, maar eigenlijk ontbreekt tot nu toe wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat we ook echt productiever worden van zo'n moment van ontspanning. Maar zolang werknemers met meer plezier werken, zien wij dat als een plus!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

500+

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

19 APR 2018

Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Even lekker niks doen op je werk is daarom helemaal geen slecht idee, vinden ze in Zweden. Daarom hebben ze daar tweemaal per dag ‘Fika’. Een kleine pauze om onder het genot van een kopje koffie even bij te kletsen.

Het verschil

'Maar dat doe je toch ook gewoon tijdens de lunch?', denk je misschien. Toch zit er wel degelijk een verschil in. Tijdens Fika laat je je werkplek daadwerkelijk achter voor een beetje gezelschap. Mensen van verschillende afdelingen komen samen, op deze manier komt bijvoorbeeld de directeur van het bedrijf in gesprek met de schoonmaker.

Daarnaast moeten de gespreksonderwerpen licht zijn. Op sommige werkplekken is er zelfs een verbod ingesteld op praten over het werk.

Nederland

In Nederland is een werkplek met een ingestelde Fika lastig te vinden, maar als je dit een goed concept vindt is het een idee om bij de IKEA in Delft te solliciteren. Daar hebben ze op vrijdagmiddag een pauze die ze Fika noemen. „Het moet wel ‘fika-met-een-reden’ zijn”, zegt managementassistent Heike Nulkes tegenover NRC. „We hebben het over vooraf bepaalde vraagstukken. Wat was jouw uitdaging deze week, bijvoorbeeld. Dat het echt over niks zou gaan, vind ik een beetje onzin.”

Toch is het niet praten over het werk is de kracht van Fika: het zijn juist de intellectuele rust en afleiding die ons energie en nieuwe ideeën geven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Gemiddelde Facebookmedewerker verdient 193.000 euro

Zuckerberg werkt voor een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

18 APR 2018

Facebook mag dan de laatste tijd behoorlijk veel kritiek te verduren hebben, het personeel van de Amerikaanse sociale mediagigant zal echter een stuk minder te klagen hebben. Het bedrijf heeft naar buiten gebracht dat het gemiddelde loon van de werknemers meer dan 240.000 dollar is. Dit is omgerekend 193.000 euro.

CEO-to-worker pay ratio

Facebook staat bekend als een vrij royale werkgever. De cijfers over het loon van de personeel werden naar buiten gebracht in een persbericht. Hierin kwam de verhouding tussen het salaris van de CEO Mark Zuckerberg en de gemiddelde werknemer aan bod. Amerikaanse bedrijven zijn sinds de economische crisis in 2010 verplicht om jaarlijks hun CEO-to-worker pay ratio te publiceren. Zuckerberg verdient bijna 9 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) per jaar, dit is inclusief bonussen. Hiermee verdient hij 37 keer meer dan de gemiddelde werknemer.

Zuckerberg verdient, naar Amerikaanse maatstaven, relatief weinig ten opzichte van zijn collega's. De uitschieter is het dieetbedrijf Weight Watchers, hier verdient een gemiddelde werknemer 5924 dollar (4785 euro) en de CEO Mindy Grossman iets meer dan 35 miljoen dollar (28,3 miljoen euro). Dit is dan 5900 keer meer dan haar gemiddelde collega. Softwarebedrijf Oracle Corp is juist het tegenovergestelde; hier verdient de directie 'slechts' negen keer meer dan het modale salaris.

Zuckerberg 'verdiende' bijna 9 miljoen per jaar in 2017, dit is echter allemaal opgegaan aan reizen (1,5 miljoen) en beveiliging (7,3 miljoen). Hiermee blijft een jaarsalaris over van 1 dollar, dat symbolisch van aard is. Zit Zuckerberg op zwart zaad dan? Nou nee, hij is groot aandeelhouder van het bedrijf dat hij zelf oprichtte en heeft een geschat vermogen van 67 miljard dollar. Dit vermogen is echter wel sterk afhankelijk van de wisselkoers van Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

600+

Likeability of 5

Jongeren laten veel geld liggen

Voor jongeren is het uitzoeken van geldzaken vaak te veel werk. /Colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

18 APR 2018

Als het aankomt op financiële zelfredzaamheid, dan hebben vooral jongeren nog veel te leren

Bijna de helft van de Nederlanders, 40 procent, heeft moeite met het op orde krijgen van de eigen administratie. De redenen daarvoor zijn de verschillende manieren waarop rekeningen binnenkomen - bijvoorbeeld digitaal of per post - en betaald worden - automatische incasso’s of niet. Dat concludeerde het Nibud na onderzoek. Vooral jongeren tussen de 18 en 35 jaar vormen een risicogroep. Zij hebben volgens het Nibud vaker geen duidelijk systeem voor hun administratie, zien belangrijke documenten in de e-mail over het hoofd, vergeten vaker welke abonnementen er nog lopen en staan vaker rood.

Geen weet van regelingen

Voor Paul Kuijpers van de start-up ByDeHand.com is dit geen verrassing. Eerder concludeerde hij hetzelfde als Nibud door voorgaande onderzoeken en onder meer cijfers van de ov-studentenboetes met elkaar te combineren. Soms laten jongeren duizenden euro’s per jaar liggen, zag hij. „Er zijn wat ons betreft drie redenen waarom jongeren hun administratie niet op orde hebben. Een is dat ze geen weet hebben van regelingen, waardoor ze zich misschien onnodig in de schulden steken. Twee is dat ze onvoldoende worden voorgelicht door ouders, school of andere instanties. Zeker met betrekking tot digitaal verkeer blijft daar veel liggen. En drie is omdat het complex en veel is om alles goed uit te zoeken en veel jongeren zoiets dan toch uitstellen of negeren.”

Ov-boetes

Dat het zo ver kan komen is volgens Kuijpers omdat de overheid het niet als haar kerntaak ziet om te voorkomen dat mensen zich in de schulden steken. Als voorbeeld noemt hij de boetes die studenten krijgen voor het te laat opzeggen van hun studenten-ov-kaart. „Als je als student niet meer studeert, maar je gebruikt je kaart nog wel, dan krijg je een boete. Je kan je afvragen waarom het stopzetten van de studenten- ov-kaart niet wordt geautomatiseerd, dus dat wanneer iemand niet meer studeert automatisch die kaart niet meer werkt. Volgens de overheid is dat te duur. Maar als je het geld dat binnenkomt met die boetes zou optellen, is dat toch een vrij groot bedrag.”

Regelen

Om jongeren een helpende hand te bieden, richtte Kuij-pers vorig jaar het platform ByDeHand.com op. Met het platform, voor jongeren gratis, wil hij het makkelijker maken om de financiële administratie op orde te brengen. „Als consument moet je steeds meer regelen. Wij bieden een plek waarop alles op een plek wordt bewaard. Je krijgt bij verschillende domeinen zoals werk, inkomen, studie, vervoer en vrije tijd suggesties en adviezen over wat er geregeld moet worden en hoe dat te doen. Tot slot ook tips over besparen. Jongeren laten gemiddeld 250 euro per jaar liggen en soms loopt dat op tot 3500 euro als jongeren ook de zorgtoeslag, huurtoeslag en belastingteruggaaf vergeten te regelen.”

LEES OOK


like
user_547131fde8aa6dc282bfcc6423b09371e3dedcf9_avatar

Views

400+