Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 9 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Evi Hanssen maakt gehakt van Nederlandse lunch in De Slimste Mens: ‘Een broodje met plastic folie’

Evi Hanssen debuteerde gisteravond als uitdager in De Slimste Mens. De Vlaamse presentatrice en schrijfster gaf daar haar ongezouten mening over de Nederlandse lunch.

Het is het 23ste seizoen van De Slimste Mens, wederom onder toeziend oog van presentator Philip Freriks en met het onmiskenbare commentaar van ‘wandelende encyclopedie’ Maarten van Rossem.

Evi Hanssen uitdager in De Slimste Mens

„Is er een groot verschil tussen de Vlaamse en de Nederlandse werkwijze?”, vraagt Freriks aan Hanssen over tv. „Ja, de lunch”, antwoordt de presentatrice meteen. „Daar was ik al bang voor”, zegt Freriks.

„Het is een eindje rijden, ik kom van Vlaanderen. Maar ze hadden mij gezegd: er is lunch voorzien. Er lag inderdaad een broodje onder plastic folie. Ik had mij, op zijn Vlaams, een heel buffet voorgesteld. Maar hé, het is crisis voor iedereen…” De karige lunch is een bewuste keuze, vertelt Freriks. „Zo’n lunch aan tafel, dan ben je uren bezig. Dan komt er helemaal niks meer van werken.” Hanssen: „Maar het is wel lekker en leuk.” Daar is de presentator het helemaal mee eens.

Toch heeft Hanssen ook wat lovende woorden voor Nederland. „In de Vlaamse media worden de meningen van vrouwen een beetje aan de kant geschoven. In Nederland mag je als vrouw boven de 40 nog steeds op televisie komen en mag je een mening hebben. Daarom zit ik hier ook vanavond.”

Ze blijkt ook nog eens goed een Nederlands accent na te kunnen doen. Wat blijkt: de presentatrice wilde als kind meedoen aan Kinderen voor Kinderen. „Dat kan niet Evi, dat is in Holland”, zei haar moeder dan. „Ik denk dat ik het enige Vlaamse meisje was dat naar Kinderen voor Kinderen keek. Ik ken de eerste vijf platen helemaal uit mijn hoofd. Toen heb ik ook besloten dat ik later voor de Nederlandse televisie wilde werken”, lacht ze.

Metro interviewde Evi Hanssen in het verleden overigens over iets héél anders.

KRO-NCRV en Akwasi stoppen met X na haatreacties

Eén van de tegenstanders van Hanssen was rapper en Omroep Zwart-oprichter Akwasi. De racistische reacties die zijn deelname aan het programma op X opriep, zorgden er mede voor dat KRO-NCRV stopt met het medium. Dat maakte de omroep gisteren bekend.

KRO-NCRV hekelt de „aanhoudende, veelal anonieme, haatdragende en ronduit racistische uitingen die op X worden gedaan”. Directievoorzitter Peter Kuipers: „X is in mijn ogen meer en meer verworden tot een maatschappijontwrichtend platform. Elke avond was #Akwasi trending op X door alle racistische en negatieve posts. Wij staan als KRO-NCRV voor een samenleving waarin we in harmonie samenleven, een verbonden samenleving. Een socialmediakanaal dat aan zijn gebruikers alle ruimte lijkt te geven aan polarisatie en racisme past daar niet meer bij.”

Akwasi gaat zelf ook stoppen met het gebruik van X. „Ik kap er ook mee. Tisleukgeweest. Volg mij en mijn avonturen vooral via IG op @akwasion. DOAG”, schrijft hij in een bericht.

Kuipers hoopt dat andere omroepen en mediabedrijven ook de stap zetten om X niet meer te gebruiken. Uit een rondgang van persbureau ANP blijkt dat veel Nederlandse mediabedrijven erover denken om ook te stoppen met socialmediaplatform X. Maar niemand volgt vooralsnog het voorbeeld van KRO-NCRV door direct te stoppen met de berichtensite.

De winnaars van deze aflevering

Akwasi en Hanssen namen het gisteren op tegen voormalig Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg. Het is Akwasi die het tot dagwinnaar weet te schoppen, waardoor Hanssen en Van der Burg het in de finale moeten uitvechten met een verschil van 40 seconden. Door Van den Burgs kennis van het gerecht Melanzane alla parmigiane weet hij uiteindelijk te winnen, waardoor Hanssen na één aflevering alweer haar koffers moet pakken. „Dat nou een Hollander met een gastronomisch gerecht moet winnen van een Vlaamse, dat is toch wel heel pijnlijk”, concludeert Freriks lachend.

Je kunt De Slimste Mens terugkijken via NPO Start

Minder mensen wisselden van zorgverzekering dan vorig jaar

Dodental aardbeving Japan loopt op tot boven de 200

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties