Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Gerard Joling spaart Sigrid Kaag en Ernst Kuipers niet bij Oranjewinter: ‘Kaag danst met Hamas op tafel’

Gerard Joling gaf gisteravond in De Oranjewinter zijn ongezouten mening over van alles. En politici als Sigrid Kaag en Ernst Kuipers kwamen er niet goed vanaf.

Aan tafel in SBS6-talkshow De Oranjewinter wordt het vertrek van D66’er Ernst Kuiper besproken. Daarna komt ook de klimaatdiscussie en het eerdere vertrek van D66-collega Kaag aan bod. Gast Gerard Joling is overduidelijk geen fan van Kaag. Hij vindt de discussie over vlieggedrag overtrokken. „Als ik dan mevrouw Kaag zie… Die gaat ook niet op de fiets naar New York voor haar nieuwe baan of wat dan ook.”

De Oranjewinter-tafel over afzwaaiende politici

Kaag gaat aan de slag als VN-coördinator humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza. En Kuipers krijgt ook een nieuwe baan in het buitenland, waarover hij gisteren nog niet te veel kon zeggen.

Tafelgast Jack van Gelder reageert dat de mevrouw die na een verkiezingswinst ooit op tafel danste, oftewel Kaag, de hele partij naar „de klote heeft geholpen”.

Gerard Joling deelt ongezouten mening

En daar komt de ongecensureerde mening van Gerard Joling achteraan. „En die staat straks met Hamas te dansen op een tafel daar in de Gazastrook”, reageert de zanger. Hélène Hendriks tempert Joling. „Oh dat staat morgen weer overal in natuurlijk”, aldus de zanger.

Maar hij gaat nog even verder. „Ze heeft er toch een puinhoop van gemaakt? Ze heeft eerst twee jaar lang de reet gelikt van Rutte en andersom. En ze heeft haar zin gekregen in heel veel dingen. De staatskas is leeg en meneer Rutte is natuurlijk een beetje aan het lobbyen door heel Europa om zijn baantje te krijgen”, aldus Joling. „En dan meneer Kuipers, als het ergens slecht gaat in dit land dan is het de gezondheidszorg. Die vertrekt gewoon eerder voor een goede baan in het buitenland. Dan ga je toch eerst zorgen dat de boel hier op orde is en ga je dan weg?”

Kritiek op Ernst Kuipers en Sigrid Kaag

Ook Hendriks vindt het gek dat Kuipers stopt. „Eikel”, roept Joling nog even snel tussendoor. Hendriks haalt een fragment van twee maanden terug aan, waarin Kuipers vertelt dat hij nog behoorlijk wat werk te verrichten heeft.

Van Gelder vindt het opmerkelijk dat D66’ers als Kaag, Kuipers en Gunay Uslu „wegrennen”. Volgens hem hebben zij als demissionaire politici de taak om het land nog even door te sturen. Ook Rutger Castricum vindt dat en denkt dat de arrogantie van dit soort politici de reden is dat veel mensen PVV hebben gestemd. En daar is Joling het volledig mee eens. Ook Hugo de Jonge werd aan tafel niet gespaard (dinsdag ook al niet).

Joling en Castricum vinden het daarnaast opmerkelijk dat Kuipers zo ‘vaag’ doet over zijn nieuwe functie. Zij denken dat de vertrekkend minister van Volksgezondheid straks een functie binnen de farmaceutische industrie krijgt. Volgens Joling heeft Kuipers zich de afgelopen tijd voornamelijk beziggehouden met de digitalisering van zorggegevens. „Maar daar zijn heel veel Nederlanders helemaal niet blij mee.”

Gerard Joling live zingen of playback?

Overigens deelde Joling niet alleen zijn politieke mening. Over een mogelijke terugkeer van Geer & Goor liet hij weten dat hij dat niet snel ziet gebeuren, mede door zijn volle agenda. Aan het einde van De Oranjezomer mocht Joling nog een liedje zingen. Maar of dat helemaal live was? Dat betwijfelen kijkers.

Je kijkt De Oranjewinter terug via KIJK.

Ongemakkelijkheid spat van scherm bij keuzemoment Winter Vol Liefde en dat voelden kijkers ook: ‘Niet te doen’

Jack van Gelder vindt Hugo de Jonge kansloos als opvolger Aboutaleb: ‘Overal gefaald, kan níets’

X flink onder vuur, Wilders feliciteert Musk met ‘leuk en vrij’ platform

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties