Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Televisie 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Annemarie is bijna blind en modeontwerper: ‘Blij dat ik het tegendeel heb kunnen bewijzen’

Als er één vak is waar goede ogen belangrijk zijn, dan is het de mode wel. Tassenontwerper Annemarie Nodelijk laat in de documentaire Blind Vertrouwen dat een visuele beperking prima te combineren is met mode.

Dat een visuele beperking het alledaagse leven tot een uitdaging kan maken, wordt al gauw duidelijk bij het bekijken van de documentaire Blind Vertrouwen. Sporten op straat, koffie zetten of even de juiste kleding uitzoeken moet op inventieve wijze. Toch hoeft de beperking geen belemmering op te leveren in het nastreven van grote dromen.

Zo komt Tjarda Struik aan het woord, die inmiddels de eerste slechtziende burgemeester van Nederland is, wil Ronald Boef de eerste wereldkampioen golfen voor blinden en slechtzienden worden en doet Nodelijk nog steeds waar ze aan begonnen was voor ze slechtziend werd.

Blind aan één oog en kokervisie

Tot haar 23ste is bij Nodelijk geen vuiltje aan de lucht. Totdat ze een hersentumor krijgt die onherstelbare schade aanricht aan haar oogzenuwen. „Links ben ik blind, en rechts heb ik een kokervisie. Alsof je door ene rietje heen kijkt, maar dat rietje is wel scherp”, zegt Nodelijk in de documentaire.

Als liefhebber van mode en het maken van kleding, gaat ze de modeacademie in Rotterdam doen. „Ik maakte heel veel dingen achter de naaimachine. Als ik uitging, maakte ik mijn eigen kleding.”

Tassen als passie

Maar dat verandert als ze slechtziend wordt. „Hoe groter iets is, hoe moeilijker het wordt voor mij. Tassen zijn gewoon mijn passie. Ik hou van tassen. En ik merk dat het voor mij gewoon een stuk beter te overzien is.”

Inmiddels heeft ze een eigen tassenlijn en geeft ze workshops aan anderen die blind of slechtziend zijn. Haar grote droom is een eigen modeshow met haar tassen. „Daarmee haal ik best wel veel op mijn hals, maar het is ook een enorme mijlpaal.”

Tegendeel bewijzen

Na heel wat bloed, zweet en tranen lukt het haar om een modeshow te organiseren, waar ook modellen met een visuele beperking aan deelnemen. Tot trots van haar dierbaren en van haar zelf. „Toen de arts mij op de oogpoli vertelde dat ik nooit meer iets met mijn ogen zou kunnen doen, toen geloofde ik dat. Maar ik ben zo blij dat ik het tegendeel heb kunnen bewijzen. Het geeft een enorme kick als ik mijn modellen met de tassen zie lopen en als een klant een tas dan ook echt koopt, dan gaat echt het dak eraf. Dat is voor mij zo’n feestje.”

Maarten verstoort uitzending en deelnemer Joes Brauers gooit hoge ogen bij De Slimste Mens

Bizarre burenruzie in Mr Frank Visser Doet Uitspraak: ‘Buurman bood mij seks aan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties