Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 4 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Tieners bij Khalid & Sophie over seksualiteit, voorlichting en dickpics: ‘Ik heb er weleens een verstuurd’

Tieners en een open gesprek over seksualiteit: dat lijkt een moeilijke opgave, maar een groep pubers die gisteravond bij Khalid & Sophie langskwam heeft zich eraan gewaagd, voor een nieuwe serie.

In de serie Blozende oortjes bespreken ze hun ervaringen en gedachtes over liefde en seks. Tieners Duron, Felicia, Redecia en Yildirim hebben eraan meegedaan en delen hun ervaringen bij Khalid & Sophie. Zo laat seksuele voorlichting op school te wensen over, volgens de groep.

Khalid & Sophie

„Jullie hebben iets veel spannenders gedaan dan hier zitten”, trapt presentator Sophie Hilbrand af. „Namelijk meedoen aan serie waarin iemand de hele tijd aan jullie vraagt hoe het met zoenen en zo gaat.” Duron is de jongste van de groep, met 13 jaar. Hoe vond hij het? „Toen we begonnen te praten vond ik het wel chill, want je praat er eigenlijk nooit over.”

Hij vond het „best fijn om naar iedereen te luisteren”. Felicia vertelt dat gesprekken over seksualiteit bij haar vaker voorkomen. „Mijn moeder en ik kunnen daar open over praten.” De 17-jarige Redecia heeft op haar beurt veel kunnen opsteken van haar deelname: „Je leert veel over de omgang met anderen en je krijgt veel informatie.”

Tieners in gesprek over seksualiteit

Zo worden ‘dickpics’ besproken in de serie. Sommige tieners hebben er al zo’n 30 ontvangen, gevraagd of ongevraagd. „Dat is best veel”, klinkt het bij Khalid & Sophie. Felicia wordt er „niet per se vrolijk van”, lacht ze. „Ik weet dan gewoon niet wat ik moet zeggen. Dus ik laat het gewoon en ga weer door met m’n leven.” Yildirim bekent in de serie dat hij weleens een dickpic heeft verstuurd. „Ik wilde onderzoeken hoe het was”, verklaart de 18-jarige bij Khalid & Sophie.

Vinden ze het oké dat hun ervaringen worden gedeeld wanneer de serie wordt uitgezonden? „Anders zouden we niet meedoen.” De groep stelde zich open om over de onderwerpen te praten. „Je voelt je begrepen”, aldus Yildirim.

Seksuele voorlichting

Zo bespreekt de groep het versturen en doorsturen van naaktfoto’s en consent vragen. Zo zegt Redecia:  „Het is schokkend om te horen dat iemand iets maar doet omdat ‘ie het zielig vindt voor de ander. Als je iets zelf niet wil, moet je het niet doen.”

De seksuele voorlichting op school laat volgens de groep te wensen over. „Ik moest alles zelf ontdekken”, deelt Yildirim. „Er wordt alleen gepraat over ‘het stokje in het gaatje’. Het is voor ons als jongeren belangrijk om te leren vanuit andere perspectieven.”

Khalid & Sophie terugkijken kan via NPO Start.

Lhbti-organisaties vinden negatieve aandacht in verkiezingen kwalijk: ‘Opvallend veel voorbeelden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties