Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 16 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kamp van Koningsbrugge-instructeur doopt kandidaat om tot ‘Van Piepenstein’, tot hilariteit van kijkers

Kamp van Koningsbrugge is zwaar, heel zwaar. Maar, je zou denken, als je je daarvoor aanmeldt (vrijwillig, notabene), dan kun je ook wat. En al helemaal als je de stoere praatjes van sommige kandidaten hoort. Maar toch wordt er zoveel ‘gepiept’ dat instructeur Ray één kandidaat een bijnaam besluit te geven: Van Piepenstein.

Toen het programma begon, waren kijkers al niet te spreken over de kandidaten. ‘Hoe hebben zij de voorselectie overleefd?’, vroegen ze zich af. En nu lijkt die onvrede ook de instructeurs bereikt te hebben.

‘Van Piepenstein’ in Kamp van Koningsbrugge

Het is pas de vierde aflevering van Kamp van Koningsbrugge, maar bij sommige kandidaten is de moed al in de schoenen gezakt. Er is nu zo’n 53 uur voorbij sinds een groep ‘gewone Nederlanders’ begonnen aan een uitdaging die hen „fysiek tot het uiterste” zou drijven. Twee kilometer zwemmen, moe, verkleumd en kapot en dan alleen een heet soepje krijgen voor je weer door moet. Menig mens – inclusief ondergetekende – had het allang opgegeven. En ook voor de kandidaten wordt het steeds lastiger het hoofd koel te houden.

Na ruim vier uur marsen komen de kandidaten aan in de tent en is het tijd voor verplegers om wonden te verplegen en blaren te prikken. Gelukkig is er ook wat eten aanwezig, maar slapen? Dat is niet de bedoeling. Bij een lesje over porto’s en hoe ze die moeten gebruiken, blijkt maar hoe moe sommige kandidaten zijn. Hun woorden komen maar langzaam uit hun mond. Op een gegeven moment, bij de volgende missie, blijkt 29-jarige kandidaat Tomash zijn wapen te zijn vergeten. Een grove fout, waardoor hij terug moet lopen en alle vooruitgang die hij heeft geboekt, verliest. Richting het einde van de aflevering klaagt hij over pijn, hij zegt dat hij de opdracht daarom fysiek niet kan uitvoeren.

Maar het opvallende is dat hij door de hele aflevering heen veel klaagt. Zo krijgt hij bij het meer kramp in zijn kuit en dat is over het hele meer te horen. Niet handig, als je écht een commando bent en er mogelijk vijanden op de loer liggen. Daarnaast wijst hij zijn mede-commando’s veelvuldig op fouten, terwijl hij zelf dus ook niet vies is van een foutje hier en daar. Instructeur Ray is er wel klaar mee en begint hem ‘Van Piepenstein’ te noemen, tot hilariteit van de kijkers. De aflevering eindigt met de vraag of Tomash van Piepenstein geëlimineerd moet worden, vanwege de pijn die hij voelt. Maar kijkers weten het zeker: zijn gepiep zullen ze de komende aflevering niet meer horen.

 

Je kunt Kamp van Koningsbrugge terugkijken via NPO Start.

Tirsa begon als stagiaire op Pinkpop en is er nu de festivalmanager: ‘Een leven zonder Pinkpop… nooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.