Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Is frisdrank met Pornstar Martini-smaak geschikt voor kinderen? ‘Zoiets is een instapmodel’, klinkt in Jinek

Aan het rijtje van drankjes voor kinderen kan behalve appelsap, limonade of chocolademelk zomaar ook eens een Pornstar Martini voorbij komen. Ja, die cocktail is als (alcoholvrije) frisdrank in een drinkpak gestopt, maar het nieuwe smaakje van DubbelFrisss is in opspraak gekomen. In Jinek rijst de vraag: Pornstar Martini voor een kind, kan dat?

Een korte rondvraag op straat door EditieNL laat zien dat de meesten ‘ja’ zeggen als wordt gevraagd of ze hun kinderen een alcoholvrije frisdrankvariant van de cocktail zouden laten drinken. Een ontwikkelingspsycholoog stond daartegenover met verbazing te kijken. „Vanwege de naam alleen al.”

Jinek over Pornstar Martini voor kinderen

Presentatrice Roos Moggré zit aan tafel bij Eva Jinek, en of haar zesjarige kind de frisdrank zou mogen drinken? „Ze kan lezen en is nu heel erg met Engelse taal bezig, dus het zou kunnen gebeuren dat ze aan mij vraagt wat ‘pornstar’ betekent. Wat ga je dan zeggen? Mijn probleem hiermee is vooral het eerste woord – ik vind het gewoon niet handig. De fabrikant dacht denk ik met alcoholvrije zoete cocktails te scoren, dus ze liften mee op de alcoholvrije trend. Op zich is dat super handig, maar maak dan een volwassen verpakking of zo.” Op deze manier lijkt het toch nog alsof het te veel op kinderen is gericht, aldus Moggré.

Cabaretier Kasper van der Laan zegt bij Jinek „liever een echte Pornstar Martini in te schenken voor z’n kind, dan dit.” De opiniepeiler van RTL Nieuws, Gijs Rademaker, stoort zich aan het feit dat via ‘zulke drankjes’ kinderen wennen aan dat het ‘cool’ is om iets alcoholisch te drinken. „Je kunt het vergelijken met de chocoladesigaretten die we vroeger hadden. Zoiets is een instapmodel. Daarmee doen we alsof het oké en hip is om te roken, of in dit geval alcohol te drinken.”

Zie je het al voor je?

Hans Kraay jr. ziet het in ieder geval al helemaal voor zich. „Vader en moeder gaan naar de Efteling met het zoontje van zeven en het dochtertje van acht, en dan gaan ze pannenkoeken eten. Dan vragen de ouders ‘ spekpannenkoek of appelpannenkoek?’. En wat wil je drinken? ‘Pornstar Martini’.” Kraay jr. doet alsof hij obers wenkt. „’Twee Pornstar Martini’s graag.’ ‘En wat drinken de kinderen?’ ‘Twee Pornstar Martini’s, lul!'”

Aan tafel bij Jinek lijkt het heel grappig, maar „in de winkel komt dit niet zo lekker over”, aldus Moggré. „Marketeers moeten hier beter over nadenken.” Maar die marketeers kunnen op zich tevreden zijn, want „het is o-ve-ral uitverkocht”, sluit Jinek af. Veel kijkers lijken echter geen probleem te hebben met de nieuwe frisdrank die verwijst naar een cocktail. „Pfff, getut”, zegt een kijker.

Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL.

Victors bijzondere carrière, van Dom, Lomp en Famous tot Mocro Maffia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.