Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 25 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Psychiater Dirk de Wachter grijpt aan met ‘mooie woorden’ over troost bij Khalid & Sophie: ‘Hulde’

Psychiater Drik de Wachter krijgt een „speciaal welkom” van de helft van het presentatieduo van Khalid & Sophie, Sophie Hildebrand. „Mijn vriend zou ik bijna willen zeggen. Ik verheug ons op ons gesprek”, klinkt het voor De Wachter, die komt vertellen over zijn ervaring met kanker en zijn boek.

Psychiater des Vaderlands, zo wordt Dirk de Wachter in zijn thuisland België ook wel genoemd. „Twee jaar geleden werd een ernstige vorm van kanker geconstateerd, en het ‘aanschouwen van de dood’ maakte dat hij ging onderzoeken wat het leven nu echt de moeite waard maakt”, aldus Sophie over De Wachter.

‘Als het niet goed is, is de tijd beperkt’

Na de vrolijkheid die mede-tafelgast Hans Kazàn bracht, „voel ik mij een beetje zwaarwichtig”, vertelt De Wachter. Ondanks de diagnose gaat het goed. „Maar de prognose blijft twijfelachtig. Het is angstvallig afwachten wat de onderzoeken brengen. En als het niet goed is, is de tijd beperkt.”

„Tot die tijd koester ik nog meer dan voorheen het leven”, aldus de psychiater. De Wachter deelt in Khalid & Sophie zijn ervaringen rondom de ziekte. „Ik lag daar na de operatie als een stuk vlees – wat natuurlijk hoort als men steriel moet werken – maar je wordt een stuk ontmenselijkt in zo’n klinische setting. Je ligt daar heel miserabel. En dan komt een verpleegkundige die u aanraakt, en zegt: hoe gaat het?”

Dirk de Wachter bij Khalid & Sophie

De Wachter vertelt dat dat moment de menselijkheid en het leven terugbrengt. „Daarover schrijven is blijkbaar heel herkenbaar. Want mijn situatie is dagelijkse kost voor heel veel mensen. Er zijn zoveel mensen met kanker of mensen die een familielid hebben met kanker. Daarover spreken geeft troost aan mensen.” Maar troost, legt De Wachter uit, zit dieper dan de gedachten. „Troost is straks thuiskomen en mijn vrouw en kinderen omhelzen. Dat is de grootste troost.”

Als psychiater heeft De Wachter zelf ook psychotische ervaringen gehad. „Achteraf gezien was dat nuttig voor mijn beroep, dat je dat stukje zelf ook een beetje hebt meegemaakt.” Wat voor ervaringen waren dat, vraagt tafelgast Dolf Jansen zich af. Het blijkt om hallucinaties te gaan. „Hans Kazán denkt: dat kan ik ook”, wordt er gegrapt. De Wachter deelt zijn ervaring en vertelt over een gesprek dat hij had met een collega. „Maar ik dacht, die collega is gestorven. Het was een nuchtere man, weliswaar psychiater maar toch nuchter, en dus vroeg ik hem: bent u gestorven? Hij zei: jazeker, maar dat is geen probleem.”

Waardering voor mooie woorden

Veel kijkers van Khalid & Sophie spreken hun waardering uit voor de mooie woorden van Dirk de Wachter. „Prachtig verwoord”, „Ik hang altijd aan zijn lippen” en „Hulde”, klonk het voor de Vlaamse psychiater.

https://twitter.com/HuiskampD/status/1639343620418330632

https://twitter.com/jagokdu/status/1639339218462703640

https://twitter.com/ceciletruijens/status/1639338785245626404

https://twitter.com/JeltRoos/status/1639340536413683740

https://twitter.com/joseduindam/status/1639338077196779529

Je kunt de aflevering van Khalid & Sophie terugkijken via NPO Start.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Van 10.000 euro schuld naar 10.000 euro spaargeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.