Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Merci door de brievenbus: dat kreeg Hermien als dank na 17 jaar trouwe dienst bij PostNL

Het was niet het afscheid dat ze hoopte te krijgen, na bijna 17 jaar trouwe dienst bij PostNL. Geen groots feest, geen handje van de baas of zelfs maar een leuke afscheidsspeech. Postbode Hermien de Wit moest het doen met een doos Merci en een minimale cadeaubon.

Hermien liep vorige week haar allerlaatste rondje post door haar woonplaats Hoevelaken. Alhoewel dat moment niet onopgemerkt was gebleven bij haar werkgever, kon er bij PostNL niet veel meer af dan een doosje chocolaatjes en een cadeaubon van 10 euro door de brievenbus.

Gisteravond vertelden Hermien en haar dochter Cocky bij Jinek dat ze wel iets meer hadden verwacht van haar afscheid. „Ik word er verontwaardigd van”, zei Cocky.

Hermien stopt met post bezorgen: ‘Einde van een era’

Dochter Cocky plaatste afgelopen weekend op Twitter hoe het afscheid van haar moeder eruitzag. Dat leidde tot een relletje. „Na 16 jaar en 9 maanden trouwe dienst liep mijn moeder (69) gisteren haar laatste wijk bij PostNL. Einde van een era, want ze was wat je noemt een toegewijde verantwoordelijke, flexibele en trouwe werknemer. Van ons kreeg ze champagne, van PostNL kreeg ze een doos Merci”, schreef ze.

Later moest ze haar bericht aanvullen, want haar moeder kreeg toch iets meer dan alleen chocola. „Ho, rectificatie: ze kreeg ook een cadeaubon van 10 euro hoor ik zojuist. Dat we daar geen gedoe mee krijgen”, liet dochter Cocky op een cynische toon weten.

PostNL deed doos Merci door de brievenbus

Gisteravond zaten moeder en dochter bij Jinek om hun verhaal te doen. „We hebben met PostNL gebeld”, zei Eva Jinek. „De teamleider was aan de deur geweest, maar omdat je niet thuis was hebben ze het doosje Merci door de brievenbus gedaan. Ze kijken of er alsnog een passend afscheid mogelijk is.”

Maar of Hermien daar zin in heeft? „Dat ligt er maar aan wat passend is. Dan moet er wel eerst overleg plaatsvinden.” De 69-jarige oud-postbezorger wil ‘geen receptie’. „Nee, gewoon even iets leuks. Een leuk briefje, of zo.” Of iets persoonlijks, gaf ze aan. „Een blijk van waardering.”

Kritiek op hoe PostNL met werknemers omgaat

Volgens Hermien en dochter Cocky staat deze manier van afscheid nemen van trouwe werknemers bij PostNL niet op zichzelf. Het is volgens hen tekenend hoe er met werknemers wordt omgegaan bij het bedrijf, zeggen ze. Eerder dit jaar had Arjen Lubach in zijn avondshow ook al veel kritiek op hoe PostNL met zijn werknemers omgaat.

„Dat merk je aan alles. Het beroep van postbezorger, het lijkt alsof het z’n waardigheid een beetje heeft verloren. Dat hoor ik als ik praat met collega’s, maar ook als ik zie hoe het management met werknemers omgaat. Ik word er verontwaardigd van.”

Uiteindelijk kreeg Hermien uit handen van Eva Jinek wel een bos bloemen. „Ik kan niet goedmaken wat PostNL niet heeft gedaan, maar namens iedereen in Hoevelaken. Voor al die jaren goede zorgen.”

Bekijk de uitzending van Jinek hier terug.

Vreemde PostNL-e-mail over pakket? Pas op! Er liggen oplichters op de loer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.