Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 28 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Vandaag Inside kritisch over transgenderwet: ‘Iedere gek kan paspoort veranderen’

Zo’n beetje iedereen aan de Vandaag Inside-tafel sprak zich gisteravond kritisch uit over de transgenderwet. Johan Derksen, Wilfred Genee en gast Chris Woerts waren het overduidelijk niet eens met een versimpelde geslachtsverandering in het paspoort. En ook Özcan Akyol zette vraagtekens bij deze beslissing. 

Gisteren en vandaag wordt er in de Tweede Kamer druk gedebatteerd over de aanpassing rond de transgenderwet. Met deze wet mag iemand zelf beslissen of die persoon een V of M in zijn of haar paspoort wil. Daar hoeft dan geen deskundige aan te pas te komen. Nu moet iemand die van geslacht verandert een oordeel van een arts of psycholoog hebben om zo’n beslissing te nemen.

Johan Derksen geen voorstander van transgenderwet

Voorstanders van deze wet zijn D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt. Tegenstanders zijn ChristenUnie, JA21, Forum voor Democratie, Groep van Haga en SGP. Partijen als de VVD,CDA, SP en DENK twijfelen nog.

Ook bij de heren van Vandaag Inside komt het onderwerp ter sprake. Johan Derksen spreekt zich, zoals hij wel vaker doet, hardop uit tegen de transgenderwet. Wat hij als „belachelijk gedoe”, bestempelt. „In een gekke bui kan ik naar het gemeentehuis gaan en zeggen: ‘Ik wil ‘vrouw’ hebben staan in mijn paspoort en ik heet Johanna’. Maar dat is niet goed.” Want volgens Derksen moeten professionals daarin advies geven. „Anders kan iedere gek in z’n paspoort laten zetten, wat hij maar wil. Wat een onzin en D66 is weer voor.”

Naast Johan Derksen, twijfelen ook Wilfred Genee en Özcan Akyol 

Wilfred Genee vraagt zich hardop af hoe zoiets in z’n werk gaat. „Kan je dan ook opeens met het vrouwenvoetbal meedoen?” Waarop Derksen reageert dat je zonder moeite de vrouwenkleedkamer inloopt. Ook de leeftijdsgrens rondom deze wet staat ter discussie. Want moet dit zestien of achttien jaar zijn? „Sommige mensen zeggen: je groeit eroverheen. Doe het niet te vroeg, doe het niet te snel”, aldus Genee. 

Tafelgast Özcan Akyol, die gisteravond ook in de aflevering van Vier handen op één buik verscheen, wil in eerste instantie „passen” bij het gespreksonderwerp. „Het is echt gevaarlijk, iedereen wordt boos.” Maar daar zijn de andere VI-gezichten, naar eigen zeggen, wel aan gewend. Maar ook volgens Akyol is de leeftijd voor deze beslissing wel „heel jong”. Waarbij Derksen benadrukt dat je een geslachtsaanpassing onder de zestien zou kunnen aanvragen.

Derksen: „Ik vind niet dat een zestienjarig kind, zonder professionele hulp van mensen die daar echt verstand van hebben, die beslissing kan nemen. En ik vind het ook gek als een 25-jarige vrouw of man of wat ie ook is, als die iets anders in zijn paspoort wil hebben, dat ie dat zomaar bij een gemeentehuis kan zeggen.”

Vandaag Inside-presentatoren en gasten zijn het eens

Genee vraagt zich af of je zo’n beslissing ook kunt terugdraaien. Waarna Akyol benadrukt dat hij artikelen heeft gelezen van mensen die spijt hebben van een transitie.

Derksen benadrukt dat hij respect heeft voor mensen die echt die keuze willen maken, die volgens hem met hulp van een psycholoog, psychiater of dokter die beslissing kunnen nemen. „Maar je krijgt nu ook de verkeerde grappenmakers die ’s middags naar het gemeentehuis gaan voor ‘vrouw’ in hun paspoort en ’s avonds in het café zeggen: ‘Zo, moet je kijken’.” Een actie waarvan Derksen verwacht dat mensen dat gaan doen.

Ook VI-gast Chris Woerts keert zich tegen transgenderwet

VI-gast Chris Woerts mengt zich later in de discussie. Hij noemt op dat je achttien moet zijn om een rijbewijs te halen en te stemmen. Maar dat iemand vanaf z’n twaalfde dit mag aanvragen.

„Er zijn maar vijf landen in de wereld die het toestaan”, zegt hij, waarna hij uitlegt dat de andere 196 landen het niet doen. Akyol haakt daarop in en benadrukt dat Nederland ook het eerste land was met het homohuwelijk. „Maar dit gaat wel heel ver, zonder enige vorm van controle of toetsing”, aldus Woerts. 

Je kijkt Vandaag Inside terug via KIJK

Zorgminister Kuipers vindt dat Van Haga te veel en bovendien ongepaste Kamervragen stelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.