Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Seksvideo van Stefano (destijds 14) kwam online: ‘Zat lijkbleek achter de computer’

Experimenteren met seksualiteit: tieners doen het tegenwoordig steeds vaker online. Maar toen Stefano Hennevelt op 13-jarige leeftijd achter de computer kroop om met een ander te webcammen, ging het volledig mis en kwam zijn seksvideo online te staan. Het slachtoffer van sexting vertelde hier gisteravond over bij talkshow Op1.

„Ik had webcaminteractie met een persoon toen ik dertien was via MSN”, vertelt Stefano, inmiddels 26 jaar oud. Ondanks dat het zo onschuldig leek, hield hij er naderhand een naar gevoel aan over. De persoon achter de webcam kende hij niet, maar hij dacht dat wel goed zou komen, dus besloot Stefano om het te negeren. Totdat hij op zijn veertiende wakker werd en op Twitter keek. Daar zag hij een seksvideo voorbij komen, waarin hij was getagged.

Seksvideo kwam online

„Ik werd in één klap de hoofdrolspeler van een nachtmerrie. Op de intro zag ik mijn voor- en achternaam voorbij komen, mijn blackberry-ping en woonplaats. Vervolgens zie ik mezelf, naakt voor de camera, masturberen. Het was heel duidelijk dat ik het was. Ik kreeg het gevoel alsof de grond onder me wegzakte”, vertelt Stefano in Op1.

Omdat hij zich zo schaamde, ging Stefano 2 à 3 weken niet naar school. Toen hij eenmaal terugkeerde, had hij het geluk dat zijn klas hem goed opving. „Ze stonden me op te wachten bij de ingang en ik werd echt omarmd door de groep. Ik dacht: het komt goed. Maar toen begon de hel, als ik het zo mag zeggen. Ik weet nog goed dat ik bij het raam zat en er om de beurt mensen langs kwamen om naar me te wijzen en te lachen. Dan voel je je zo waardeloos.”

‘Zorg ervoor dat je een vertrouwensband hebt’

Volgens Stefano zou sexting meer bespreekbaar moeten worden. „Sexting an sich is niet erg, natuurlijk wel met wederzijdse instemming. Wij moeten gaan voorlichten. Dat het niet erg is, met wie je het doet. Zorg ervoor dat je een vertrouwensband hebt, ga er niet zomaar in stappen. Ik was een jongen van 13, ik zag de gevaren er niet van in. Zorg ervoor dat je gezicht niet zomaar zichtbaar is.”

Het is nu twaalf jaar later nadat Stefano slachtoffer werd van sexting, maar inmiddels is hij over het trauma heen gestapt. Tegenwoordig werkt hij als presentator, waardoor hij zijn angst heeft overwonnen. „Ik zit hier nu mijn verhaal te vertellen, maar er zijn vast ook veel mannen die dit hebben meegemaakt. Ik hoop dat ik anderen hiermee heb geholpen.”

Dit kun je doen als je te maken hebt met (online) seksueel geweld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Seksvideo van Stefano (destijds 14) kwam online: ‘Zat lijkbleek achter de computer’
Sluiten