Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Johan Derksen verspreekt zich over liquideren van Thierry Baudet en krijgt aangifte aan zijn broek

Het was een behoorlijk turbulente dag gisteren. Kamerlid Thierry Baudet beweerde tijdens het debat over de Prinsjesdag-plannen dat minister Sigrid Kaag op een spionnenschool heeft gezeten, waarop de minister en de rest van het kabinet boos wegliepen. Het leverde ook weer een relletje rond Johan Derksen op.

De speech van Baudet maakte, niet verrassend, de tongen flink los. Ook in Vandaag Inside werd het voorval besproken. Johan Derksen nam daarbij geen blad voor de mond. Dat doet hij zelden, maar hij zei deze keer wel iets heel opmerkelijks. 

Johan Derksen doet opmerkelijke uitspraak

Presentator Wilfred Genee vraagt Derksen wat hij ervan vond dat het kabinet wegliep. „Een gevolg van die gek die ik vannacht heb zitten kijken bij Ongehoord Nederland”, antwoordt Derksen, verwijzend naar Baudet. „Maar dan neem je hem wel erg serieus. Je kunt hem ook het woord ontnemen en zeggen: ‘Joh, ga jij eens even in de hoek staan?’” Als Genee vraagt of hij wel was blijven zitten, zegt Derksen: „Ja, maar ze moeten die gozer gewoon liquideren.” Hierop grapt Genee: „Kan dit er nog uitgeknipt worden? Dit zei hij niet hoor.” Derksen nuanceert hierop zijn opmerking, omdat hij elimineren bedoelde. „Wilfred weet heel goed wat ik bedoel. Maar dat is leuke tv. Ze moeten hem uit die Kamer schoppen wegens aanhoudend wangedrag.”

Later in de uitzending doen de heren nog een poging om de opmerking recht te zetten. „Het is volgens mij heel duidelijk. Jij versprak je”, zegt Genee. Derksen: „Ja, maar dat is de hedendaagse moraal. Daar wordt dan meteen misbruik van gemaakt. Ik bedoelde elimineren en ik zei liquideren.”

Thierry Baudet gaat aangifte doen

Zowel Thierry Baudet zelf als het Twitter-account van Forum voor Democratie deelde het fragment en lieten hun verontwaardiging blijken. De partij laat weten een aangifte voor te bereiden. „Johan Derksen roept live op televisie op tot het liquideren (!) van Thierry Baudet. Presentator Wilfred Genee lacht vrolijk mee. Dit kan en mag niet zonder consequenties blijven. Forum voor Democratie bereidt aangifte voor.”

Je kunt de aflevering van Vandaag Inside van gisteravond terugkijken via KIJK.

Sigrid Kaag vertelt waarom ze wegliep bij de speech van Thierry Baudet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.