Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Het gezicht van de mensen die het niet meer redden: ‘Twee banen, maar het loont niet’

Dat veel mensen moeite hebben met rondkomen, is inmiddels bekend. Ook is bekend dat dat niet alleen gaat om mensen met een relatief laag inkomen, maar ook om mensen die modaal en soms zelfs daarboven verdienen. Maar wie zíjn deze mensen precies, en welke initiatieven zijn er om hen te helpen? Met het nieuwe programma #ikredhetnietmeer wil BNNVARA deze mensen een gezicht geven.

Nog geen tien minuten lang zijn de afleveringen maar, die elke werkdag voor Op1 uitgezonden worden, met gisteravond dus als primeur. In Nederland zijn er maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders die, wat ze ook doen, niet op kunnen boksen tegen de gestegen prijzen. Maar gelukkig zijn er ook mensen die hulpinitiatieven opstarten. We zien beide verhalen in #ikredhetnietmeer.

Hulp voor mensen die krap bij kas zitten

„We zijn voor het eerst begonnen met budgetteren”, „hoe ga ik de huur betalen als alles duurder blijft worden?” en „m’n gas en elektra zijn ontzettend duur geworden”, zijn een paar van de dingen die we in de eerste minuten van de aflevering horen. Dan komt Amber Kortzorg, ook presentatrice van het programma Kassa, aan het woord. „Vandaag presenteerde het kabinet zijn plannen”, doelt ze op Prinsjesdag en de plannen om de koopkracht te ondersteunen. „Is het genoeg?”

#Ikredhetnietmeer begon als hashtag op sociale media, daarmee deden allerlei mensen hun verhaal en maakten ze duidelijk dat het niet de goede kant op gaat. De politiek moet ingrijpen. En dat is ook het doel van het programma: aan Den Haag laten weten dat er écht iets moet gebeuren.

Willem van Ettinger is één van de mensen die zelf anderen probeert te helpen. De ras-Hagenees maakt voedselpakketten voor mensen die lastig rondkomen. Inmiddels horen daar ook mensen bij die „twee keer modaal” verdienen, zegt hij. „We zijn begonnen met tien mensen en zitten nu al op vijftig gezinnen”, legt hij uit. „Maar daarbuiten ga ik ook langs bakkers voor brood, en daar helpen we zo’n 8000 gezinnen mee.” De vraag naar zijn pakketten neemt steeds meer toe en dat is volgens hem „een beetje triest”. „Dat dit in Nederland, een land dat zo gesocialiseerd is, moet gebeuren. Door de energiecrisis wordt het steeds erger.”

#Ikredhetnietmeer

Maar ook op straat zien we in het programma willekeurige mensen die het of net aan nog redden, of helemaal niet. „Ik ben van mening dat als je thuiszit met een uitkering, je het beter hebt dan wanneer je werkt”, vertelt een vrouw. „Ik heb het ervaren, ik had twee banen, en het loont niet.”

Ook toont #ikredhetnietmeer een fragment van Kassa, over Martine Nijkamp. Zij heeft erge geldzorgen en legt uit dat veel van die pijn niet gezien wordt. „Mensen zien niet dat ik ‘s avonds op de bank zit te huilen, me zorgen maak om m’n kinderen. Zij kunnen niet overal aan meedoen.” Ze verdient 1100 euro per maand en kan daar niet van rondkomen. „Vooral aan het einde van de maand: wat gaan we dan überhaupt eten?” Een laptop voor haar zoon, die sinds kort is gestart met de havo, kan er al helemaal niet vanaf. Maar na de uitzending van Kassa werd ze overspoeld door reacties van kijkers die haar wilden helpen.

En zo zijn er dus meer initiatieven van mensen die willen helpen. Maar de échte hulp, die moet natuurlijk vanuit het kabinet komen. Vandaag staat er in de Tweede Kamer een debat op de planning over het miljardenplan om de koopkracht enigszins te ondersteunen. Vanuit de oppositie was er al veel kritiek: het kabinet zou te laat en te gehaast hebben ingegrepen. Dat moest veel eerder gebeuren.

#Ikredhetnietmeer kun je terugkijken via NPO Start.

Tweede Kamer bespreekt miljardenplannen om koopkracht steuntje in de rug te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.