Likeability of 5

Straks zie je ons nog amper voorbijkomen op Facebook

Straks zie ons een stuk minder op Facebook/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Facebook heeft grote veranderingen op de planning staan. Het social medium wil terug naar de basis en zorgen dat de tijd die mensen op Facebook spenderen goed bestede tijd is, dat legt Mark Zuckerberg uit in een lange post op - uiteraard - Facebook.

„We krijgen de laatste tijd veel feedback binnen vanuit de community dat posts van bedrijven, media en grote merken de boventoon voeren en dat de echte persoonlijke ervaringen ondersneeuwen", zo schrijft de oprichter. De nadruk moet weer komen te liggen op 'waardevolle sociale interacties'. Doordat video's en (nieuws)berichten van niet-personen enorm zijn toegenomen verliest Facebook volgens Zuckerberg zijn primaire functie.

Anders ingericht

Het gevolg is dat binnen afzienbare tijd de nieuwsfeed anders ingericht zal worden en dat gaat al snel gebeuren. Al in de komende weken zullen de gebruikers steeds meer berichten van vrienden of waar vrienden op hebben gereageerd zien voorbijkomen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De content van derden - om het zo maar even te noemen - die je voortaan blijft zien, zal via algoritmes ook geselecteerd worden op basis van of iets leidt tot goede sociale interacties. Live-videos en nieuws over grote maatschappelijke spelende onderwerpen zullen prominenter worden getoond.

Zuckerberg maakt daarbij nog niet duidelijk wat precies de discussies zijn die nog veel getoond zullen worden. Betekent dit dat je voortaan alleen nog maar (controversiële) berichten met verhitte discussies over asielzoekers voorbij ziet komen? Of moet een bericht de barrière van een aantal like en interacties slechten om meer getoond te worden? Hoe dan ook zal het voor een groot deel van pagina's zorgen voor een enorme afname van de interactie en het bereik.

Tachtig procent

In Slowakije, Servië en Sri Lanka werden er in 2017 al proeven gedraaid met een nieuwe opzet van de Facebook-feed. In dat eerste land zagen veel pagina's de interactie op Facebook fors teruglopen van zestig tot zelfs tachtig procent. Een schokkende terugval, zeker voor bedrijven en media die voor een groot deel of zelfs helemaal afhankelijk zijn van het verkeer op hun website.

De opzet in die landen was waarschijnlijk wel heftiger dan in de praktijk zal worden toegepast. Daar was er namelijk sprake van twee gescheiden feeds. Een met de posts van je vrienden en familie en dan was er de 'Explore' met de media, bedrijven en dergelijke. Alleen met betaalde advertenties konden ze zich nog in de normale feed nestelen.

Minder op Facebook

De veranderingen betekenen waarschijnlijk dat mensen minder tijd op Facebook zullen doorbrengen. „Maar de tijd die mensen op Facebook doorbrengen, zal waardevoller zijn. We willen dat onze producten niet alleen leuk, maar ook goed zijn voor de gebruikers."

Daarmee lijkt Facebook te reageren op de vele kritiek die er de voorbije periode is ontstaan. Zo stellen steeds meer experts dat Facebook en haar producten kwetsbaarheden in de menselijke psychologie misbruiken om via sociale media mensen en hun brein te hacken, hun tijd en aandacht te kapen en zodoende hun welzijn te ondermijnen.

Depressies

Vorige maand reageerde Facebook daar voor het eerst op met eigen onderzoek. Daarin werd gesteld dat het leggen van sociale interacties via social media goed is voor de mens, maar het slechts passief scrollen door de tijdlijn kan leiden tot depressies.

Door je tijdlijn minder vol te laten stromen met nieuws en dergelijke hoopt Zuckerberg de daadwerkelijke interacties op Facebook te verhogen en het passieve gebruik uit te bannen. Of dat daadwerkelijk ook gaat gebeuren, dat moet de toekomst nog maar uitwijzen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

200+

5 vragen over veilig internetten en cybercrime. / ANP

5 vragen over veilig internetten en cybercrime

Meer aangiftes van slachtoffers van cybercrime. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

De Politie Amsterdam meldde onlangs dat er meer aangiftes binnenkomen van slachtoffers van cybercrime. Het lijkt erop dat hackers het vooral gemunt hebben op ouderen in de leeftijdsgroep van 55 tot 80 jaar.

Misdaadjournalist John van den Heuvel vertelde aan de desk van RTL Boulevard dat het aantal aangiftes de laatste weken in Amsterdam met meer dan vijftig aangiftes is gestegen, en dat er landelijk al zo’n zeven miljoen euro is binnen geharkt.

Maar wat is cybercrime nu precies en hoe kunnen we onszelf wapenen tegen deze vorm van criminaliteit? Metro sprak met David Janssen, redacteur en analist online veiligheid van de vpngids. 5 vragen.

1. Wat is cybercrime?

„Je spreekt van cybercriminaliteit als een elektronisch netwerk, bijvoorbeeld een computer of tablet, het doelwit is van een aanval of misdaad. Bekende vormen van cybercriminaliteit zijn onder meer hacking, phishing en het ontwikkelen en verspreiden van malware.”

2. Hoe gaan hackers te werk?

Hackers maken volgens Janssen voornamelijk gebruik van menselijke tekortkomingen op het gebied van internetveiligheid. Mensen maken regelmatig gebruik van dezelfde of zwakke wachtwoorden die daardoor gemakkelijk te kraken zijn.

Volgens Janssen gaan hackers niet selectief te werk. „Ze maken gebruik van software waarmee ze op grote schaal aanvallen kunnen uitvoeren. Zo worden er zoveel mogelijk systemen aangevallen om te kijken waar er kwetsbaarheden worden gevonden die vervolgens geëxploiteerd kunnen worden. Mocht je ooit gehackt worden, dan is dat dus hoogstwaarschijnlijk geen persoonlijke aanval op jou al persoon geweest. Veelal ben je toevallig meegenomen in een grootschalige, geautomatiseerde aanval.”

Janssen waarschuwt ervoor dat de werkwijze van hackers zich continue evolueert. Waar eerst creditcardgegevens en persoonsgegevens geliefd waren bij een hacker, is het anno 2018 goed te merken dat het interessegebied verschuift naar de handelsmarkten voor cryptocurrency.

„Hoe hackers te werk gaan, hangt ook grotendeels samen met de beweegredenen van een hacker” aldus Janssen. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat overheden zich toeleggen op het hacken van politieke tegenstanders. De Amerikanen, Russen en Noord-Koreanen werden hier al eens van beschuldigd. Daarnaast zijn er ook hackers die slechts uit zijn op het hacken van persoonsgegevens om op die manier geld te stelen of identiteitsfraude te plegen. De werkwijze van een hacker zal worden afgestemd op het uiteindelijke doel van de hack.

3. Hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Het is belangrijk de software-update van je besturingssysteem direct uit te voeren. Deze updates zijn er niet voor niets en zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gerepareerd. „Dit betekent ook dat met het uitbrengen van een update, de voorgaande beveiligingslekken bekend worden gemaakt. Hackers kunnen hierop inspelen door meteen een aanval in te zetten.” Het wachten met updaten van je software kan dus directe gevolgen hebben.

Een andere tip die Janssen de lezer wil meegeven is je thuisnetwerk te beveiligen met een VPN-verbinding. „Een VPN versleutelt en anonimiseert al je dataverkeer zodat hackers je data niet meer zo simpel kunnen onderscheppen en inzien. Daarnaast is het goed om veelzijdige, sterke wachtwoorden te gebruiken, regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden, en je computer of smartphone nooit onbeheerd achter te laten op een openbare plek.”

4. Wat zijn de valkuilen?

De grootste valkuil lijkt de positiviteitsbias te zijn: de kans dat ons iets vervelends overkomt wordt onderschat. Jansen vindt daarom dat het niet de vraag is of je wordt gehackt, maar van wanneer.

„Er zijn op het internet talloze handleiding en onlinecursussen te vinden waarmee je de beginselen van het hacken onder de knie kan krijgen. Ook op scholen wordt tegenwoordig aandacht besteed aan programmeren en hacken. We dienen ons ervan bewust van te zijn dat er steeds meer mensen zijn die kennis hebben van hacken, en dat niet iedereen goede bedoelingen heeft.”

5. Wat kun je achteraf doen?

Ben je slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, dan doe je altijd aangifte bij de politie. :

Het kan als slachtoffer van een hack heel waardevol zijn om te achterhalen waar het fout is gegaan. „Je wordt je op deze manier bewust van eventuele kwetsbaarheden in je gegevens” besluit Janssen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

16

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

100+

Camera videoZo verberg je wanneer je voor 't laatst op Insta was

Instagram toont na de nieuwste update wanneer je voor het laatst de app gebruikte. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Mocht je de laatste update van Instagram al hebben uitgevoerd, dan kunnen jouw volgers zien wanneer je voor het laatst de app hebt gebruikt. We hebben geen idee wat hier het nut van is, maar mocht je het willen uitschakelen, dan kan dat vrij eenvoudig.

Paar swipes

Je kunt natuurlijk de nieuwste update links laten liggen, maar op een gegeven moment zul je er toch aan moeten geloven. Als je niet wilt dat mensen kunnen zien dat je om 2 uur ’s nachts nog actief was, kun je de activiteitstatus met een paar swipes uitschakelen.

Stap 1: Tik rechtsonder op je eigen profielfoto

Stap 2: Tik op het tandwiel waar je je instellingen kunt wijzigen

Stap 3: Als je naar onderen scrollt, komt je terecht bij activiteitstatus terecht. Tik op het schuifje en klaar is Kees.

Als je deze functie hebt uitgeschakeld, kun je ook niet zien wanneer anderen voor het laatst actief zijn geweest op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

29

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

'Nederland het meest klaar voor zelfrijdende auto's'

Een zelfrijdende auto van de TU Delft/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Als zelfrijdende auto's het straatbeeld in Nederland gaan overnemen, dan zijn we er (onbewust) goed op voorbereid. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau KPMG, dat twintig landen bekeek.

Gunstige voorwaarden

Zowel op het gebied van infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving heeft Nederland gunstige voorwaarden. Op geen van de genoemde onderdelen valt Nederland buiten de top vier en de verwachting is ook dat de bevolking ervoor openstaat. Toch denkt KPMG wel dat Nederlanders tevreden zijn met de vervoersmogelijkheden die er nu zijn en dat de 'urge' voor verandering daarom niet zo groot is.

KPMG is lyrisch over het wegennetwerk dat we hier hebben en wijst daarbij op het netwerk dat we al hebben met laadpalen voor elektrische auto's. Verder zijn er veel plekken waar er onderzoek en ontwikkeling kan plaatsvinden.

Ook de Nederlandse overheid wordt geprezen door KPMG. Zo werd er afgelopen februari nog een wet aangenomen waardoor het testen van autonoom rijden op de openbare weg sindsdien is toegestaan.

Bovenaan

Op de lijst van KPMG stond Nederland bovenaan, boven Singapore, de Verenigde Staten, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

23

Bitcoin verliest helft van waarde in maand tijd

Bitcoin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Richting de 20.000 dollar ging de waarde van de bitcoin vlak voor de jaarwisseling. Inmiddels is de koers enorm gedaald tot zelfs onder de 10.000 dollar, vooral de laatste twee dagen ging het hard.

Alle cryptovaluta

In twee dagen tijd verloor bijna een derde van zijn waarde. Overigens is bitcoin lang niet de enige cryptovaluta waarmee dit gebeurt. De voorbije dagen gingen ook ethereum, ripple en litecoin hard onderuit.

Bitcoin heeft wel vaker een korte explosieve daling gehad, waarna de koers dubbel zo hard weer omhoog ging. De vraag is echter of dat dit keer weer gaat gebeuren, want de zakkende koers heeft dit keer ook duidelijk aanwijsbare oorzaken.

Aan banden

Geruchten rondom de verdere regulering van onder andere bitcoin en het mogelijk ingrijpen van verschillende overheden hebben de waarde bepaald geen goed gedaan.

In Zuid-Korea gaan er verhalen rond dat cryptovaluta of aan banden moeten worden gelegd of dat ze volledig verboden moeten worden. Ook in China en enkele andere landen zou dit het geval zijn.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

63

Ze zijn vrij eenvoudig te hacken/ANP

'Beveiligingscamera's zijn eenvoudig te hacken'

Foto van 'Kasper Hermans'

Beveiligingscamera's van Alecto, Foscam en Eminent zijn allemaal onvoldoende beveiligd. Dat zegt Computer Idee. Van de drie fabrikanten werden in totaal zes toestellen getest van om en nabij de 100 euro, maar in alle gevallen bleken ze eenvoudig te hacken.

Dit komt omdat zij stuk voor stuk een verouderde versie van het besturingssysteem Linux gebruiken en die bevat - zoals bekend - vele zwakke plekken. De experts van Computer Idee hadden dan ook niet heel veel moeite om bij de webcams te komen.

IP-adres

Vooral bij Alecto was het geen moeilijke opgave. „Door simpelweg het IP-adres van het apparaat in een browser in te tikken, gevolgd door de regel ‘/cgi-bin/get_tutk_account.cgi’. De gebruikersnaam en het wachtwoord van de camera verschijnen dan direct in beeld. Ook blijken back-ups niet te zijn versleuteld, waardoor de inloggegevens van wifi-netwerk en e-mail gewoon te lezen zijn.”

Alecto en Foscam hebben inmiddels gereageerd op het onderzoek en stellen met de uitkomsten aan de slag te willen gaan, al wordt er niets gezegd over de termijn waarop dat gebeurt. Eminent was niet beschikbaar voor een reactie.

Dat beveiligingscamera's een zorgenkindje zijn op het gebied van hun eigen beveiliging is al langer bekend. Afgelopen herfst kwam een vrouw uit Brummen in het nieuws, nadat haar webcam gehackt was en er een Franse stem tegen haar begon te praten.

Oorzaken

Dat de camera's zo slecht beveiligd zijn heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is dat de productiekosten in China zo laag mogelijk worden gehouden en dat gaat ten koste van de beveiliging. De tweede oorzaak ligt zowel bij de klant als bij de voorlichting, veel mensen wijzigen namelijk het standaard wachtwoord niet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

96