Redactie Metro
Redactie Metro Tech 19 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Hackers gebruiken nep-apps voor spionage

Let er voortaan goed op of je wel de echte versie van WhatsApp hebt gedownload. Hackers hebben namelijk veelgebruikte apps zoals WhatsApp nagemaakt om mensen te bespioneren. Via de nep-apps kunnen ze onder meer foto’s maken en wachtwoorden achterhalen.

Meekijken en meeluisteren

Waarschijnlijk maken de hackers al sinds 2012 gebruik van deze truc en doen ze dat nog steeds. De slachtoffers komen uit ongeveer twintig landen, waaronder Nederland. Het is niet bekend om hoe veel mensen het gaat.

De kopieën van apps als Whatsapp, Signal en Adobe Flash Player werkten precies zoals de echte apps, waardoor gedupeerden niets door hadden. Maar ondertussen konden de hackers smsjes en appjes onderscheppen, zien waar iemand precies is, meeluisteren met de microfoon en lijsten van contactpersonen lezen.

Inlichtingendienst Libanon

Via Facebook en WhatsApp lokten de hackers mensen naar hun sites toe. Daar konden de slachtoffers de apps downloaden. Het ging dus buiten de Play Store van Google om. De hackers hebben ook computers van Windows bespioneerd.

Het mobiele beveiligingsbedrijf Lookout ontdekte de schadelijke apps. Het bedrijf vermoedt dat de spionage wordt aangestuurd door de inlichtingendienst van Libanon. Het is niet bekend wie werden bespioneerd en waarom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.