Moneyball: Hoe stats en tech honkbal veranderde

Moneyball: Hoe stats en tech honkbal veranderde

De Nederlandse shortstop Xander Bogaerts van de Boston Red Sox bekijkt data van de tegenstander voor een wedstrijd. (Foto: Getty Images)

Foto van 'Jasper Kars'

Jasper Kars

9 OKT 2017

Honkbal is een sport van tradities en roemrijke historie. Een belangrijk onderdeel van America’s Favorite Pastime is de verering van sterren en legendes van weleer. De namen en rugnummers van bekende oud-honkballers als Babe Ruth, Lou Gehrig en Jackie Robinson worden op een voetstuk geplaatst en in weinig Amerikaanse sporten zijn de sporen van het verleden zo nadrukkelijk zichtbaar.

Daarom is het ergens een grote verrassing dat juist in deze sport statistieken en technologie de laatste decennia het spel volledig veranderde. Want in geen enkele andere sport tellen cijfers inmiddels zwaarder. Honkbal is Moneyball geworden.

Honkbal als wetenschap

Het begon allemaal in de jaren ‘70 met een groepje “sabermetricians”, de benaming voor slimme onderzoekers die honkbalstatistieken als wetenschap benaderen, met als voornaamste vaandeldragers honkbalhistoricus Bill James en financieel journalist Michael Lewis. James publiceerde het boek The Bill James Baseball Abstracts waarin hij nieuwe manieren introduceerde om honkballers te beoordelen, waarbij naar veel meer wordt gekeken dan slechts naar het aantal homeruns en hits van een individuele speler. Revolutionair in een dan uiterst conservatieve honkbalwereld.

Moneyball: Hoe stats en tech honkbal veranderde

Een scout van de Oakland A's bekijkt data in de kleedkamer. (Foto: Getty Images)

Moneyball

Het boek Moneyball, geschreven door Michael Lewis, was wellicht nog baanbrekender. Dit boek, later succesvol verfilmd, vertelt het verhaal van de innovatieve honkbalcoach Billy Beane, de toenmalig manager van de Oakland A’s. Hij boekt met het kleinste budget van de Major League, gedreven door honkbalstatistieken en innovatieve technologieën, verrassend succes. Niet zonder prijs echter. Deze onorthodoxe aanpak kwam hem op veel kritiek te staan, maar bleek uiteindelijk wél succesvol.

Sprekend is de scène uit de gelijknamige film waarin Beane, gespeeld door Brad Pitt, het aan de stok krijgt met een aantal ervaren grijze scouts. De gedreven manager is zo overtuigd van deze new way of thinking dat hij iedereen, behalve een net-afgestudeerde whiz kid en een uitgebreid bestand met statistieken, tegen zich in het harnas jaagt.

Lang leve de stats

Honkbal is altijd wel een spelletje geweest waarin statistieken, en later ook technologie, een belangrijke rol spelen. Maar wat de honkbalstatistici voornamelijk veranderde is de manier hoe wij naar het spelletje kijken. Homeruns, binnen geslagen punten en slaggemiddelden waren voorheen cruciaal in het beoordelen van een slagman.

Deze werden later echter achterhaald door statistieken als het on-base percentage, het aantal keer dat een slagman op de honken komt, of het slugging percentage, een statistiek die de totale productiviteit van een slagman meet. Na uitgebreid onderzoek en vele miljoenen data te hebben geanalyseerd, bleek namelijk dat de nieuwere statistieken beter aantonen wat daadwerkelijk waardevol is binnen honkbal. Het “getrainde” oog van de scout of kijker werd hiermee minder relevant. Natuurlijk stuitte deze nieuwe methodes op de nodige tegenstand, want de massale inzet van tech en stats trekt een andere meer menselijke benadering in twijfel.

Hoewel er nog genoeg scouts rondlopen in de grote Noord-Amerikaanse honkbalcompetities, zijn de nieuwe manieren van technologie en statistieken uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van honkbal. Andere sporten, waaronder voetbal, volgde. Zo bekleedt visionair Billy Beane bij AZ een adviesrol en werd zijn expertise al door verscheidene Premier League-clubs ingeschakeld. Zijn filosofie is ook hier helder: ,,Werk met feiten, niet met aannames.”

Moneyball: Hoe stats en tech honkbal veranderde

De MLB maakt steeds vaker gebruik van big data om het spel nog beter te analyseren. (Foto: Getty Images)

Algemeen geaccepteerd

Zoals vaker het geval is bij nieuwe technologieën en innovaties, duurt het even voordat de grote meerderheid overtuigd raakt van de vele voordelen van deze nieuwe honkbalfilosofie. Inmiddels is speleranalyse op basis van stats en tech algemeen geaccepteerd binnen de grootste Amerikaanse honkbalcompetitie. Ieder Major League-team heeft wel een, of meerdere, sabermetricians op de loonlijst staan. Deze gaan nu hand-in-hand met de traditionele scouts. Technologie en honkbal zijn veranderd. Een van de bekendste honkbaluitspraken is niet voor niets: ,,It ain't over till it's over."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

39

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Een consument probeert de Samsung Galaxy S7

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

32 MIN

Van plan om een nieuwe Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge of Galaxy J3 2016 te kopen? Niet doen, zegt de Consumentenbond.

Volgens de bond is uit onderzoek gebleken dat de fabrikant de drie modellen vanaf maart 2018 niet meer technisch ondersteunt. Hierdoor veroudert de software, wat maakt dat de toestellen minder veilig zijn.

Moeten robots rechten krijgen?

Moeten robots rechten krijgen?

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

2 UUR

Sophia… we hebben het vorige week al even over haar gehad. Ze verkreeg als allereerste robot ooit staatsburgerrechten van een land. Tegelijkertijd wil ze ons (de mensheid) allemaal vernietigen, wil ze een gezinnetje stichten en vindt ze dat robots net zoveel rechten moeten hebben als mensen. Ho eens even… waar gaat dit allemaal heen?

Emoties van een robot

Franse scholen verbannen mobieltjes compleet

Met zijn allen op de smartphone in de pauze kan in Frankrijk straks niet meer/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Op Franse scholen zijn de mobiele telefoons al verbannen uit de klaslokalen, maar vanaf het komende schooljaar worden de maatregelen verder opgeschroefd, zo laat de onderwijsminister van Frankrijk weten.

In een gesprek met The Local vertelt Jean-Michel Blanquer over het plan om de smartphones en andere toestellen ook tijdens de tussenuren en de pauzes niet meer in en om het schoolgebouw te willen zien.

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Pas goed op waar je je iPhone mee oplaadt. Je loopt veel risico op een elektrische schok als je een namaakoplader gebruikt. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Apple-opladers zijn relatief duur. Niet alleen de kabel kost je minstens 25 euro, ook voor de adapter ben je minstens 25 euro kwijt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een adapter van een andere uitgever te kopen. Dat kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Apple en het Britse Electrical Safety First. Zij onderzochten de veiligheid van namaakopladers voor Apple-producten, zoals iPhones en iPads.

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

De dienstregeling is aangepast wegens het winterse weer Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Misschien merkte je zondagavond al dat routeplanner 9292 het moeilijk had, maandagochtend liggen de app en de site helemaal op hun gat.

Veel mensen hebben last van de storing, getuige het aantal meldingen op allestoringen.nl. Als je je reis via de app probeert te plannen, blijft deze maar laden. Ga je naar de site, dan krijg je direct een foutmelding te zien. Ze zijn bij 9292 zelf ook op de hoogte van de storing en doen er alles aan om het zo snel mogelijk op te lossen.

Wondermiddel grafeen laadt mobiel in 12 minuten op

12 minuten geduld. Meer is er straks niet nodig. / Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

9 DEC 2017

​Je telefoon opladen duurt soms wel erg lang, maar bij Samsung zijn ze nu bezig om een wel heel snel vollopende batterij te ontwikkelen. Dat meldt de electronicagigant. Slechts twaalf minuten zouden er nodig zijn om je mobiel op honderd procent te krijgen.

Nieuw materiaal

Dit zijn de meest gedownloade apps van 2017

Een fotobewerkingsapp gaat er dit jaar vandoor met de prijs van 'App van het jaar voor de iPad'. / SHTTEFAN, Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

7 DEC 2017

Met het einde van het jaar in zicht komen ook de lijstjes steeds meer aan bod. Donderdag werd dan ook bekend welke apps er via Apple het meest gedownload zijn dit jaar. En daar staat nog best een verrassende app op de eerste plaats...

De eerste plaats is wereldwijd namelijk weggelegd voor Bitmoji, een app waarmee je speciaal voor Snapchat een figuurtje kan maken die op jou (of op totaal iemand anders) lijkt, en die je kunt meezenden in je snaps. Het is de meest gedownloade gratis app van 2017, gevolgd door Snapchat.