Sport

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’
Likeability of5

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff typerend wijzend in een wedstrijd tegen NEC in 1982 (5-0). / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 NOV 2019

Auke Kok vond dat hij dé definitieve biografie van Johan Cruijff moest schrijven. „Ik zag het als een opdracht, van mezelf. Het ei moest gelegd.”

Op 24 maart is voetballer Johan Cruijff vier jaar dood. Vier jaar! Over de Amsterdammer was al tijdens zijn leven geschreven, veel geschreven zelfs. Maar toch, dé biografie was er volgens journalist en columnist Auke Kok nog niet. Nu wel, uiteraard donderdag op de 14e, zijn rugnummer bij Ajax dat haast iconisch werd. Kok zag dat een groot deel van Johan Cruijffs carrière en leven zich in het volle licht van de schijnwerpers voltrok. Maar als mens, sportman, voetbalfilosoof en commercieel pionier bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Koks eigen opdracht en ambitie voor Johan Cruijff, de biografie luidde daarom: probeer zo compleet mogelijk te zijn en maak van El Salvador, zoals hij door zijn tijd bij FC Barcelona ging heten, een mens van vlees en bloed. Geef de lezer het gevoel dat hij door het boek het fenomeen Cruijff denkt te kennen. Die opdracht kostte Kok drie jaar aan research, 160 interviews en een jaar schrijven. Zijn monnikenwerk ligt nu in de winkel, 640 pagina’s schoon aan de haak.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

De cover van Johan Cruijff, de biografie.

Metro treft Auke Kok op maandag in café Elsa’s aan de Middenweg. Dichtbij waar voormalig Ajaxstadion De Meer te vinden was, dichtbij waar Johan Cruijff opgroeide. Da’s logisch, zou de meester zelf gezegd hebben. Maar de logica ligt anders. Geboren Haarlemmer Auke Kok woont gewoon in dit deel van Amsterdam. Hij zit een beetje op hete kolen, want elk moment kan Johan Cruijff, de biografie bij hem thuis worden afgeleverd. „Ik heb hem nog niet in handen gehad.” Of hij nu eigenlijk niet he-le-maal klaar is met die Cruijff. „Juist niet”, zegt de schrijver. „Nu het boek klaar is, vind ik het leuk om over te praten. Ik ga voor lezingen het land in.”

Behoorlijk aan de bak

Waarom niemand anders op het idee kwam dé Cruijff-biografie te schrijven, weet Kok niet. „Maar ik speelde al jaren met de gedachte, ook toen hij nog leefde. Er zijn genoeg boeken over Johan Cruijff, vaak uit het ‘kamp Cruijff’ of over een bepaalde tijd. Denk aan die van Edwin Winkels, over zijn Spaanse jaren. Maar het allesomvattende werk, onafhankelijk samengesteld door grondige research, was er nog niet. Iemand van Cruijffs statuur, net als mensen als Churchill, Elvis Presley of Muhammed Ali, verdient het dat een schrijver zich helemaal op hem stort. Die vervolgens alles overhoopgooit en daar een samenhangend verhaal van maakt. Dat er al zoveel was, weerhield me lange tijd. Ik moest dat toch allemaal bestuderen en documenteren. Op zich is dat niet naar, maar ik moest behoorlijk aan de bak.”

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Auke Kok.

Kok wilde uiteindelijk een biografie voor een wat breder publiek. „Ik heb er over nagedacht om een proefschrift te maken. Promoveren op een biografie gebeurt tegenwoordig vaker, dus ik heb gesprekken gevoerd op universiteiten in Utrecht en Groningen. Een bevriende collega praatte het uit mijn hoofd. Hij zei ‘Auke, wil je nou de wetenschap dienen? Of wil je met een waarheidsgetrouw boek een breed publiek plezieren?’ Uiteindelijk wilde ik dat laatste. Doctor in de Cruijffologie, dat lijkt me toch wel wat. Dat is een leuke titel.” Na een korte stilte: „Dat kan natuurlijk alsnog, maar voorlopig ben ik wel even klaar.”

Gesjoemel met contract

Wie een proefschrift overweegt, moet wel met iets komen. Dat komt Kok dan ook. Met nieuwe inzichten als dat Cruijff bijvoorbeeld geen voorvechter voor Catalonië is geweest en dat zijn vrouw Danny een veel grote rol bij het afzeggen voor het WK 1978 heeft gespeeld, dan werd verondersteld. Maar ook met een reeks nieuwe feiten. Om er twee te verraden: Cruijff was lang niet de trouwe familieman waarvoor hij altijd is versleten, een reeks van avontuurtjes hing aan z’n kont. En, ook een mooie: Ajax sjoemelde met Cruijffs eerste jeugdcontract en maakte hem 16 in plaats van 15 jaar. Zo mocht het talent van de KNVB zijn eerste voetbalcenten verdienen en kon Ajax hem behouden. Ajax dreigde Cruijff namelijk aan een andere Amsterdamse club te verliezen. De Volewijckers had de aanvaller een nieuwe brommer in het vooruitzicht gesteld en zorgde voor paniek in De Meer. Cruijffs voogd oom Dirk (zijn vader was al vroeg gestorven) vond het gesjoemel zo erg, dat hij uit protest geen voogd meer wilde zijn. Een andere oom, Barend, nam die taak toen over.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff wordt in de 1e minuut gevloerd in de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland. / ANP

Soms kreeg Auke Kok nieuwe feiten onder ogen door zelf in bijvoorbeeld notulen van het Ajaxbestuur te graven. Andere keren kwam het nieuws hem aanwaaien. „Zoals bij dat jeugdcontract, wat een nicht van Cruijff me vertelde. Op zich geen wereldnieuws, maar heel kenmerkend voor zijn hele loopbaan en leven. Hij was altijd in conflict met bestaande regels.” Kok werd ook op weg geholpen door het tv-programma De Wereld Draait Door, waarin hij een paar keer over de vorderingen van de biografie mocht vertellen (woensdagavond was daarvan de finale en mocht hij zijn boek bij Matthijs van Nieuwkerk laten zien). Veel onbekenden benaderden de schrijver via zijn website of social media en allemaal hadden zij hun eigen verhaal met of over Johan Cruijff.

Rupsje nooit genoeg

Al het gepluis in archieven vond Kok geweldig, maar een deadline had hij hard nodig. „Ik was een beetje bang voor het Loe de Jong-complex, zoals ik het noem. De Jong werd zonder deadline op pad gestuurd om een boek over de Tweede Wereldoorlog te schrijven, maar kwam terug met een hele plank. Als je nieuwsgierig bent, loop je de kans rupsje-nooit-genoeg te worden. Dan roept elk antwoord drie nieuwe vragen op.”

Kok nam zich bij het schrijven twee dingen voor. „Ik moest niet van Cruijff gaan houden en ik zou hem niet sparen. Dat hebben Cruijffiaanse journalisten al genoeg gedaan. Johan Derksen gaf later gewoon toe dat hij met enkele anderen een loopjongen van Cruijff was. Dat hij dat gewoon zegt vind ik het leuke van Derksen, wat je ook van hem vindt.” De twee dingen gingen Kok vrij gemakkelijk af, omdat hij geen witrood Ajaxhart heeft. „Nee, ik ben geen Ajacied. Ik houd van goed voetbal en hoop dat de leukste en de beste wint. Ja, ik houd meer van voetbal dan van Ajax. Hoewel de club momenteel wel Cruijffiaans voetbalt natuurlijk, haha. Het is ongekend en misschien nog wel avontuurlijker dat Barcelona onder leiding van Cruijff speelde. Hij zou het spel van nu iéts te frivool vinden denk ik. Cruijff dacht economisch en zocht de kortste weg naar het doel.”

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Vindt Kok dat hij het ondoorgrondelijke van Cruijff uiteindelijk voldoende heeft kunnen doorgronden? „Ik geef toe dat er best tegenop zag om alle kwesties, die rond Cruijff hebben gespeeld, uit te vlooien. Gedoe met strepen op z’n mouwen, gedoe over schoenen, man hou op. Ik ben zelf helemaal geen ruziemaker, dus dat deel vond ik lastig. Maar ik heb mezelf ertoe gedwongen. Op een gegeven moment begon ik processen te herkennen. Ik kwam erachter dat het vaak niet ging over waar het in eerste instantie over leek te gaan.” Cruijff had die laatste zin kunnen ‘oreren’, maar voor Kok was het een belangrijk inzicht. „Het ging bij Cruijff om armpje drukken, om macht, om de baas zijn. In zijn beleving was de wereld een jungle waarin gold: het is eten of gegeten worden. Dat zat in zijn hoofd. Bij de Fluwelen Revolutie bij Ajax kwam dat enkele jaren geleden natuurlijk prachtig naar voren. Bij Cruijff was het alles of niets en iets toegeven kon hij niet. Nou, dat heb ik zo goed mogelijk proberen op te schrijven en zo neem ik lezer mee.”

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Johan Cruijff zoals we hem later kenden. Hij werd 68 jaar.

Niet idolaat, maar toch...

Veel voetballiefhebbers waren idolaat van Johan Cruijff. Auke Kok niet. Hij bewonderde de man, maar posters hingen er niet boven zijn bed. Maar toch… In 1986, na een wedstrijd tegen FC Den Bosch (die met die ongelooflijke omhaal van Marco van Basten, zoekt u maar op YouTube) duwde Johan Cruijff Haagse Post-journalist Auke Kok lichtjes opzij. Hij moest er simpelweg even langs. Kok vond het toch een heel ding: Cruijff had hem aangeraakt. Dertien jaar later, toen hij een één-op-één interview met ‘nummer 14’ mocht doen, schudde Kok de ster de hand. „Ik heb de hele dag naar mijn hand gekeken en vond het ’s avonds zonde dat ik hem moest wassen. Gek hè, want ik ben geen believer, geen Cruijffiaan.” De reden: „Ik vond Cruijff ook irritant, betweterig en wijsneuzerig. Cruijff heeft de vraag ‘hoe bedoel je?’ zijn leven lang niet gesteld. Als hij je vraag niet begreep, ging hij toch praten. Dat heeft ook iets grappigs hoor, maar Cruijff kreeg op een gegeven moment wel een magisch zelfbeeld. Zo ging hij in zaken, ook als hij er geen verstand van had. Maar Cruijff dacht: ik ben niet kapot te krijgen. Hij had een intens, bijna overdreven zelfvertrouwen en leed aan zelfoverschatting. En ja, dan kom je tot zo’n bekende uitspraak als ‘als ik wilde dat jij het begreep, dan had ik het je wel beter uitgelegd’. Wat hij natuurlijk ook nog meende.”

Auke Kok (1956) schreef onder meer voor de Haagse Post, Quote, HP/De Tijd, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de VARAgids. Hij was columnist van het Parool en ook enige tijd redactiechef van het Radio 1 Journaal. Over Ajax schreef hij al eerder. In 2013 volgde hij de club en bracht hij ’Tussen Godenzonen, een jaar lang Ajax’ uit.

Rectificatie

Eerder stond in dit artikel een passage over de Johan Cruyff Foundation. In verband met die passage moet Overamstel Uitgevers, naar het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam, een rectificatie plaatsen:

In het door ons uitgegeven boek Johan Cruijff, De Biografie wordt beweerd dat Johan Cruijff voor het gebruik van zijn naam en beeld jaarlijks een vergoeding van één miljoen euro van de Johan Cruyff Foundation zou ontvangen. Wij twijfelen inmiddels aan de juistheid van deze bewering. De voorzieningsrechter van de rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat wij door die bewering, waarvan de juistheid niet is aangetoond, onrechtmatig hebben gehandeld jegens de Foundation.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

WK darts: nog één keer Van Barneveld
Likeability of5

WK darts: nog één keer Barney

Barney, het afgelopen voorjaar in Rotterdam Ahoy. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Voor dart-icoon Barney staat zijn allerlaatste toernooi op het punt van beginnen: het WK.

Veel ogen zijn vanaf vrijdagavond gericht op geweldenaar en regerend wereldkampioen Michael van Gerwen, op welke kleuren de hanenkam van Schot Peter Wright nu weer heeft, en op de man in vorm; de vaak uitgefloten mannetjesputter Gerwyn Price uit Wales. Wat flikken zij op het 27e wereldkampioenschap darts? Wie grijpt het WK-bedrag van 590.000 euro op 1 januari?

Laatste WK


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?
Likeability of5

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

André Onana. / EPA

Foto van 'Metro'

10 DEC 2019

Ajax weet het na dinsdagavond: overwinteren in de Champions League of toch in de Europa League? Er waren wat vraagtekens, maar de paniek is al verdwenen.

Quincy Promes ontbreekt dinsdagavond tijdens de Champions League-kraker tegen Valencia, maar daar blijft het bij wat tegenvallers betreft. De grootste meevaller: André Onana staat gewoon onder de lat. Ook aan zijn meespelen werd getwijfeld.

Voor Nederlandse begrippen heeft Ajax een brede selectie. De afwezigheid van de geblesseerde David Neres werd moeiteloos opgevangen door Zakaria Labyad en Noah Lang stond alweer klaar toen Labyad zelf geblesseerd raakte. Maar is de swingende machine van Erik ten Hag bestand tegen nog meer blessureleed?


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 DEC 2019

AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

Stadion zonder dak


Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

8 DEC 2019

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Derde gouden medaille


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
Likeability of5

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar