Sport

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel passeert de Amstel Gold-finish en beseft: dit kán helemaal niet. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 APR 2019

Fenomeen, mafkees, alleskunner, stuntman, wondermens? In elk geval: Mathieu van der Poel, een ‘halve Belg’ die nu hélemaal van ons is.

Driekwart van de bevolking zat of lag Eerste Paasdag ongetwijfeld ergens in het overheerlijke zonnetje. Ondertussen speelde er zich in het Limburgse heuvelgebied een wonder af. Een zeldzame bizarre wielerontknoping. En het nu al bijna niet te overtreffen Nederlandse sportmoment van het jaar.

Onwaarschijnlijke manier

Voor wie die zon niet meer uit kwam: we hebben het over de 54e Amstel Gold Race, gewonnen door wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel. Dat de 24-jarige alleskunner een veldrijder is maakt de zege bijzonder, maar we hebben het hier over de onwaarschijnlijke manier waarop.

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Jankend en gillend op het Limburgse asfalt. / Marcel van Hoorn | ANP

Terug naar zondagmiddag. Twee koplopers, de Fransman Julian Alaphilippe en de Deen Jakob Fuglsang leiden comfortabel. Kilometerslang harken Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin op twintig, dertig tellen. Ze komen er maar niet bij. Op een minuutje volgt nog een groep met Van der Poel en grote favorieten. Kansloos. Dit wordt een eitje voor de veel betere sprinter Alaphilippe.

Op ruim 6 kilometer voor de meet in Vilt, begint Van der Poel maar aan de kansloze groep te sleuren. Kan hij misschien met een eervolle derde plaats het podium nog halen? Dan verschijnt op 1400 meter van de finish plotseling in beeld dat de achterstand van zijn uitgedunde groepje nog dertig seconden is. Maar dan nóg hè? 1400 meter, een halve minuut: nog altijd kansloos.

Gewoon doorstoempen

Dan volgt een onwaarschijnlijk scenario. De Pool Kwiatkowski achterhaalt de koplopers plotseling. En in de finishstraat is opeens ook ‘groep Van der Poel’ in beeld. Wie op YouTube filmpjes terugkijkt: wielercommentatoren van over de hele wereld beginnen vol ongeloof te schreeuwen. Van der Poel heeft zich nog altijd niet verstopt achter de rug van een tegenstander. Die stoempt gewoon door. Uit het niets zijn er meer dan tien kandidaten voor de winst. „Ik ging gewoon maar sprinten”, zou hij later zeggen. Gewoon werd echter uitzonderlijk. Hij maakte de kansloze achterstand in de laatste meters goed en won zijn eerste wedstrijd van boven de 250 kilometer, net voor Simon Clarke (Australië) en Jakob Fuglsang.

Janken en schreeuwen

Zelden klinkt het gejuich vanaf de finishtribune zo ontzettend hard. Mathieu van der Poel laat zich op het Limburgse asfalt vallen. Liggend op zijn rug kan hij alleen maar janken en schreeuwen van geluk. Om vervolgens met een Vlaams piepstemmetje tegen NOS-verslaggever Han Kock te verkondigen dat ‘hij het niet kan geloven’. Maar dat kan niemand. Wielerdeskundigen zijn het massaal eens: dit is zeldzaam, bizar of wat dan ook. Vergeten zullen ze die laatste 1400 meter in elk geval nooit meer.

„Wat een mafkees”, meldde Van der Poels vader Adrie, zelf winnaar van de Amstel Gold Race van 1990. En later: „Ik ben trots, supertrots. In Mathieus woordenboek staat maar één woord: winnen.” Vader Van der Poel moest toegeven dat iemand hem al kwam feliciteren, voordat hij wist dat zijn zoon won. Hij bekeek in de buurt van de finish een livestream, maar die liep twee minuten achter.

Mathieu van der Poel, wat een fenomeen. Het afgelopen seizoen won hij als veldrijder 31 crossen van de 33 waaraan hij deelnam en werd hij wereldkampioen, Europees kampioen en Nederlands kampioen. Op de weg vertoont hij zich niet vaak, maar rijdt hij als winnaar van het NK 2018 wel rond in een roodwitblauw shirt. Dit wegseizoen heeft hij vijftien koersdagen achter de rug. Het aantal zeges: zes, de meesten als debutant. De afgelopen weken won hij etappes in de Ronde van Antalya, de Ronde van de Sarthe, de eendaagse wedstrijden GP Denain, Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en nu dus de Amstel Gold Race.

Niet. Normaal.

Dat hoort thuis in de categorie Niet Normaal. Ondergetekende zegt weleens gekscherend: ‘Ja, maar het is een Belg. Sportman van het jaar in België wordt Mathieu van der Poel. En Max Verstappen tweede’. Natuurlijk woont de nieuwste sportheld zijn hele leven al in België en klinkt hij bepaald niet Nederlands als hij praat. Maar we omarmen hem (uiteraard) als Nederlands wielerfenomeen.

Julian Alaphilippe snapte er geen bal van dat hij door die halve Belg nog werd achterhaald. Hij vroeg zich na de finish oprecht af of hij wel goede tijdmeldingen had door gekregen. „Ik ben ontgoocheld.” Daar had de Fransman van Deceuninck – Quick-Step een punt. Tegelijkertijd zag elke wielerliefhebber dat Van der Poel met een enorme snelheid aan kwam denderen. „Mathieu is een superfenomeen”, meldde Alaphilippes ploegleider Patrick Lefevere dan ook. Om eraan toe te voegen: „Maar we moeten nu niet opeens gaan overdrijven en iedereen in de winter laten crossen.”

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Van der Poel en de winnares bij de dames, de Poolse Katarzyna Niewiadoma. / Bas Czerwinski | ANP

Geen enkele wetmatigheid

Ondertussen raakt de wielerwereld niet uitgesproken over dé ontknoping. „De prestaties van Mathieu van der Poel zijn gewoon niet uit te leggen. Eens in de zoveel jaren heb je een renner die alles en iedereen overstijgt”, analyseerde Telegraaf-verslaggever Raymond Kerckhoffs. „Geen enkele wetmatigheid is gewapend tegen Mathieu van der Poel.” Oud-renner en wielerjournalist Thijs Zonneveld voor AD-tv: „Dit heb ik nog nooit gezien. Hij doet alles fout wat hij fout kan doen. Ik weet niet wat ik moet zeggen.” Van der Poels Corendon-ploegleider Michel Cornelisse: „Ik geloof het inmiddels wel, maar dat ik erin geloofde dat kon ik de laatste vijf kilometer niet zeggen.”

Ook Mathieu van der Poel zelf had eigenlijk geen idee waarmee hij bezig was, zo gaf hij later toe: „We raapten de ene na de andere renner op. Maar ik had echt niet gedacht dat het tot de eerste plaats zou leiden. Ik wilde gewoon zo ver mogelijk zien te komen.” Een echte mafkees komt van ver, maar gelukkig ook héél ver.

Nu op naar de mountainbike

Wie denkt dat Mathieu van der Poel nu alles op ‘de weg’ zet: fout. Binnenkort stapt hij op de mountainbike tijdens een wereldbekerwedstrijd. Zijn doel op die fiets: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Voor wie het misschien was vergeten of het was ontgaan: in deze discipline werd Van der Poel vorig jaar Nederlands kampioen en derde tijdens het WK…


Retteketet AZ door Boadu

Retteketet AZ door Boadu

Boadu heeft de 1-0 gemaakt, rechts zijn aanvalsmaatje Stengs. / Foto's: Olaf Kraak | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De spanning in de Eredivisie is helemaal terug: AZ achterhaalt Ajax in de slotminuut.

Een wedstrijd tussen de nummers één en twee, waarbij AZ de niet zo geliefde ‘buur’ Ajax zou kunnen achterhalen. Voor het eerst sinds 10 augustus een voetbalwedstrijd in Alkmaar - nadat een deel van het stadiondak bij een storm was ingestort – en zo een bijzondere entourage. Plus twee ploegen die deze week een Europese dreun te verwerken kregen. Dat waren gistermiddag de fijne ingrediënten voor de topper in de Eredivisie. Werd het Retteketet AZ of Wij Zijn Ajax, Wij Zijn De Beste?

Wat het werd? Vooral heel erg weinig, maar daar malen de Alkmaarders niet om. Ajax werd in de laatste minuut (kopbal Boadu uit een corner) verslagen en de gedeelde koppositie gepakt. Tegen Feyenoord, PSV als Ajax pakte AZ het geweldige aantal van 9 punten.


Feyenoord stort PSV in nog grotere crisis

Feyenoord stort PSV in nog grotere crisis

/Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Feyenoord heeft de crisis bij PSV zondag verder vergroot. De Rotterdammers wonnen in De Kuip met 3-1 van het elftal van trainer Mark van Bommel, die na deze nieuwe nederlaag moet vrezen voor zijn positie.

PSV won eind september voor het laatst een competitiewedstrijd buiten Eindhoven. Na zeventien speelronden heeft de club al 20 verliespunten.

Steven Berghuis scoorde in de 19e minuut. De aanvaller zorgde in de 34e minuut met een strafschop voor 2-0. PSV kreeg ook kansen, maar ging daar niet goed mee om.


Handbalsters voor het eerst wereldkampioen na zege op Spanje in finale
Likeability of5

Handbalsters flikken 't onmogelijke

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst de wereldtitel veroverd. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade greep het begeerde goud door in een zinderende finale van het WK in het Japanse Kumamoto Spanje te verslaan.

Het verschil was één doelpunt: 30-29. Topschutter Lois Abbingh verzilverde in de slotseconde een strafworp. Het behalen van de wereldtitel betekent dat Oranje zich rechtstreeks heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het was de tweede WK-finale voor het vrouwenteam. In 2015 verloor de ploeg in de finale van Noorwegen. Destijds voelde het zilver als een prachtige beloning voor de opmars naar de wereldtop. In Japan was goud de ultieme bekroning.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ruben Kluivert (18) tekent eerste profcontract bij FC Utrecht
Likeability of5

Ruben Kluivert (18) tekent eerste profcontract bij FC Utrecht

Zaterdag tekende de 18-jarige Kluivert zijn eerste contract bij FC Utrecht. /FC Utrecht

Foto van 'Metro en ANP'

14 DEC 2019

De familie-Kluivert heeft er sinds zaterdag nog een profvoetballer bij. Na vader Patrick en broer Justin volgt nu ook Ruben Kluivert. Zaterdag tekende de 18-jarige zijn eerste contract bij FC Utrecht.

Vorig jaar zomer begon de jonge Kluivert al bij de jeugdopleiding van de Utrechtse club. Nu wordt hij beloond met zijn eerst profcontract, die loop tot halverwege 2022. Daarin is bovendien de mogelijkheid tot verlenging tot 2023 opgenomen.

'Sterk en explosief'


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

WK darts: nog één keer Van Barneveld
Likeability of5

WK darts: nog één keer Barney

Barney, het afgelopen voorjaar in Rotterdam Ahoy. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

13 DEC 2019

Voor dart-icoon Barney staat zijn allerlaatste toernooi op het punt van beginnen: het WK.

Veel ogen zijn vanaf vrijdagavond gericht op geweldenaar en regerend wereldkampioen Michael van Gerwen, op welke kleuren de hanenkam van Schot Peter Wright nu weer heeft, en op de man in vorm; de vaak uitgefloten mannetjesputter Gerwyn Price uit Wales. Wat flikken zij op het 27e wereldkampioenschap darts? Wie grijpt het WK-bedrag van 590.000 euro op 1 januari?

Laatste WK


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?
Likeability of5

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

André Onana. / EPA

Foto van 'Metro'

10 DEC 2019

Ajax weet het na dinsdagavond: overwinteren in de Champions League of toch in de Europa League? Er waren wat vraagtekens, maar de paniek is al verdwenen.

Quincy Promes ontbreekt dinsdagavond tijdens de Champions League-kraker tegen Valencia, maar daar blijft het bij wat tegenvallers betreft. De grootste meevaller: André Onana staat gewoon onder de lat. Ook aan zijn meespelen werd getwijfeld.

Voor Nederlandse begrippen heeft Ajax een brede selectie. De afwezigheid van de geblesseerde David Neres werd moeiteloos opgevangen door Zakaria Labyad en Noah Lang stond alweer klaar toen Labyad zelf geblesseerd raakte. Maar is de swingende machine van Erik ten Hag bestand tegen nog meer blessureleed?


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 DEC 2019

AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

Stadion zonder dak


Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

8 DEC 2019

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Derde gouden medaille


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit