Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 2 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Toch tour voor Froome na vrijspraak salbutamolzaak?

Het anti-dopingagentschap WADA heeft viervoudig tourwinnaar Chris Froome vrijgesproken in een dopingzaak die tegen hem was aangespannen. De Brit moet volgens het agentschap niet gestraft worden voor de te hoge salbutamolwaarden in zijn urine.

Deze uitspraak is opmerkelijk aangezien de organisatie van de Tour de France hem dit weekend uitsloot van deelname omdat hij de dopingregels overtreden zou hebben. Met deze uitspraak vervalt de belangrijkste basis van deze uitsluiting. Dit meldt de Italiaanse sportkrant La Gazetta de la Sport.

Juridische strijd

Tijdens de Vuelta van 2017 werd er in de urine van de renner een waarde van 2.000 nanogram/ml van het anti-astma middel salbutamol aangetroffen. Dit was twee keer zoveel als toegestaan volgens de anti-dopingregels. Toch is de WADA na een grondig onderzoek tot de conclusie gekomen dat een van de grootste concurrenten van Tom Dumoulin hier niet voor bestraft moet worden.

Chris Froome en zijn ploeg Sky zijn al bijna tien maanden verwikkeld in een juridische strijd tegen de wielerunie UCI. De organisatie van de Tour de France, de ASO, kwam zondag met het bericht naar buiten dat de Brit wat hen betreft niet aan de start mocht verschijnen. Dit tot groot ongenoegen van Froome zelf en zijn wielerploeg Sky.

De Britse wielerploeg is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij het Olympisch comité. Deze hoorzitting staat gepland voor dinsdagochtend. Doordat de UCI en het anti-doping agentschap hebben geconcludeerd dat de renner niet bestraft dient te worden voor de te hoge waarden in zijn bloed, is er geen juridische reden meer om hem uit te sluiten van deelname.

Tour voor Froome?

Of de winnaar van vorig jaar daadwerkelijk mee mag doen is nog niet zeker. De organisatie van de tour kan namelijk renners ook om andere redenen dan overtreding van de dopingregels uitsluiten van deelname. De ASO heeft een artikel in het reglement staan dat renners ook kunnen worden geweigerd als deze ‘het imago of de reputatie van het evenement zouden kunnen schaden’.

„Dit besluit is heel belangrijk voor mij en voor het team, maar ook voor het wielrennen”, zegt de opgeluchte viervoudig winnaar van de Tour de France. „Ik ken de geschiedenis van deze sport, de goede en slechte kanten ervan. Ik heb mijn voorbeeldfunctie altijd heel serieus genomen en doe dingen altijd op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik het tricot voor de winnaar altijd eer aan zou doen en dat mijn resultaten altijd zullen blijven staan.” Wat hem betreft is de zaak afgedaan en gaat hij zich nu focussen op de tourdeelname.

De 33-jarige Froome wordt gezien als een van de topfavorieten voor het geel in de Tour de France en is een grote concurrent voor Tom Dumoulin. De Ronde van Frankrijk start aanstaande zaterdag in Noirmoutier-en-l’Île.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.