Binnenland 12 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Miljoenen uitgetrokken voor een aantrekkelijke Rotte

Recreatieschap Rottemeren en gemeente Rotterdam investeren ieder drie miljoen euro in het aantrekkelijker maken van de Rotte. Zes miljoen in totaal dus voor de ‘plezierrivier’ die vanuit Lansingerland helemaal naar het bruisende stadshart kronkelt.

Meer activiteiten

Met de investering willen beide partijen de binnenstedelijke Rotte natuurlijker, aantrekkelijker en levendiger maken. Ze willen de bekendheid van de binnenstedelijke Rotte vergroten door te zorgen voor meer activiteiten, zowel op het water als aan de oevers van de Rotte.

Groene kades

Verder moeten goede vaar-, fiets- en looproutes de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de rivier versterken. Ook komen langs de Rotte aantrekkelijke en groene kades, pleinen en parken en wordt de waterkwaliteit verbeterd.

Concrete plannen

In het programma Rivieroevers van gemeente Rotterdam staan hiervoor al concrete plannen. Zo krijgt de kade bij het pas vernieuwde Grotekerkplein trappen naar een brede vlonder aan het water.

Schoner water

Het herstellen van de waterinlaat bij de Leuvekolk, onder de Blaak door, moet zorgen voor schoner water. Ook komt er een vispassage. De kade bij de Leuvekolk wordt opgeknapt en ‘vergroend’ en in de Crooswijksebocht staan een groenere kade, de aanleg van een natuurspeeltuin en een fietsstraat op stapel.

Fiets-, loop- en wandelroutes

De wandel- en fietsstrook langs de Linker Rottekade tussen de Noorderbrug en Zaagmolenbrug wordt verbreed en vergroend. Ook onderzoekt de gemeente hoe ze knelpunten kan oplossen om de weg vrij te maken voor een aantrekkelijke fiets-, loop- en wandelroute langs de Rotte bij de Lombardkade. Vorig jaar al werd een aanlegsteiger bij de Lombardkade geopend.

Gezamenlijke ambities

De ambities van gemeente Rotterdam sluiten nauw aan bij de doelstellingen van Recreatieschap Rottemeren. Het schap verwacht dat met de plannen meer bezoekers naar het Rottemeren-gebied komen. De samenwerkingsovereenkomst kent een looptijd van vijf jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.