Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 9 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Solo-reis ook onder vrouwen steeds populairder: dit zijn de veiligste bestemmingen

Alleen op reis gaan is niet alleen heel leuk (want: alle vrijheid die je je kunt wensen), maar ook nog eens heel goed voor je ontwikkeling. Het is daarom ook niet gek dat steeds meer mensen dit doen. Ook vrouwen lijken de solo-reis steeds beter te weten te vinden. En omdat Internationale Vrouwendag nét achter de rug is, heeft reisplatform Holidu de meest veilige (maar toch avontuurlijke) bestemmingen op een rijtje gezet.

Lijkt het je ook wel wat, een keer alleen op vakantie, of vind je het vooral een beetje spannend? Geen reden om je zorgen te maken, want juíst als solo-reiziger kom je snel leuke mensen tegen. Smeed vriendschappen voor het leven of focus je juist even op jezelf om volledig tot rust te komen.

Onlangs tipte Metro je ook al de mooiste stranden ter wereld, mocht je toe zijn aan een weekje zon.

Veiligste bestemmingen voor een solo-reis

Van de vrouwen die weleens op solo-reis zijn gegaan, of dat graag willen, maakt maar liefst 73 procent zich zorgen over hun veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Solo Female Travellers. En daarbij maakt leeftijd, geografie en cultuur niet uit: allemaal maken ze zich zorgen. Dat wijst alleen maar uit dat het kiezen van de juiste bestemming van enorm belang is. Hieronder de meest veilige bestemmingen voor als je als vrouw op solo-reis gaat. Deze zijn gerangschikt op verschillende factoren die belangrijk zijn voor vrouwen die alleen reizen, zoals de veiligheid op straat en het criminaliteitsniveau, evenals de houding, cultuur en kosten voor het solo-reizen in elke bestemming.

1. Montreal, Canada

Canada is in deze lijst zeer goed vertegenwoordigd, met maar liefst drie steden in de top vijf. Op nummer één prijkt Montreal, de op een na dichtbevolkte stad van Canda. Als je een budget-reiziger bent, is deze plek echter niet ideaal voor jou. Een appartement met één slaapkamer kost bijna 30 euro per nacht. Wel kun je vast een goedkoper hostel vinden.

Montreal is beoordeeld als meest veilige stad omdat vrouwen er zich erg veilig voelen wanneer ze ‘s avonds alleen lopen én omdat het ‘s nachts erg helder is. Daarnaast het misdaadcijfer er relatief laag.

2. Colombo, Sri Lanka

Sri Lanka is misschien niet meteen het land waar je aan zou denken als je als vrouw op solo-reis wil gaan. Toch is Colombo de op een na veiligste stad! Als we alleen naar Azië kijken, staat Colombo zelfs op nummer één. Er zijn goedkope taxi’s en voor een appartement met één slaapkamer betaal je nog geen 15 euro per nacht. Daarnaast kijk je hier je ogen uit en kun je ultiem op avontuur.

Wel is Colombo ‘s nachts niet erg goed verlicht. Toch voelen vrouwen zich er best veilig als het gaat om ‘s avonds alleen lopen: de Sri Lankaanse hoofdstad behaalt op dat gebied de zesde plek.

3. Ljubljana, Slovenië

De eerste plek voor een stad in Europa gaat naar Ljubljana, in Slovenië. Het percentage vrouwen dat in die stad te maken krijgt met geweld, ligt een stuk lager dan in andere landen. Zo’n 13 procent van de Sloveense vrouwen krijgt daarmee te maken in hun leven, ten opzichte van het gemiddelde van 23,5 procent.

Ljubljana is zeker niet de best verlichte stad ‘s nachts, maar net als Sri Lanka wordt Slovenië beschouwd als een zeer veilige plek voor vrouwen om ‘s nachts alleen rond te lopen, met 76 procent van de vrouwen die zeggen dat ze zich veilig voelen wanneer ze dat doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet wat voorzorgsmaatregelen moet nemen, zoals het volgen van goed verlichte wegen en het vermijden van verlaten gebieden.

Veilige steden voor een solo-reis

4. Ottawa, Canada

Canada keert nog eens terug, met hoofdstad Ottawa. Wel is dit de duurste stad, met een gemiddelde prijs van bijna 38 euro voor een appartement met één slaapkamer voor één nacht. En net als in Ljubljana hebben maar weinig vrouwen tijdens hun leven in Ottawa te maken met geweld. Slechts 1,9 procent van de vrouwen rapporteert enige vorm van geweld te hebben ervaren in hun leven, wat duidt op een ongelooflijk lage tolerantie van gender-gebaseerd misbruik in de samenleving en zeker geruststellend is voor vrouwelijke reizigers alleen.

5. Edmonton, Canada

De hekkensluiter van de top vijf is eveneens een Canadese stad, maar deze keer in het westen van het land. Vrouwen in Edmonton voelen zich veilig als ze ‘s avonds alleen rondlopen én weinig vrouwen maken geweld mee tijdens hun leven in deze stad. Wel benoemenswaardig is het feit dat de algemene criminaliteit in deze stad in de afgelopen drie jaar flink is gestegen.

Dus, hoewel deze criminaliteit niet gericht is tegen vrouwen in het bijzonder, is het belangrijk om als solo-reiziger op je hoede te zijn. Zorg ervoor dat je de normale voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het in de gaten houden van je omgeving, beleefd zijn en respect hebben voor anderen, en weten wie te contacteren in geval van nood. Maar over het algemeen is Edmonton nog steeds een veilige optie voor vrouwen die alleen reizen.

Solo-reis in Europa

Blijf je liever in Europa? Dat is natuurlijk ook helemaal goed en ook daar zijn een hoop veilige steden te vinden. Hier de top 10:

  1. Ljubljana, Slovenië
  2. Wenen, Oostenrijk
  3. Linz, Oostenrijk
  4. Łódź, Polen
  5. Zagreb, Kroatië
  6. Salzburg, Oostenrijk
  7. Graz, Oostenrijk
  8. Gdańsk, Polen
  9. Belgrado, Servië
  10. Wrocław, Polen

Benieuwd naar de volledige, wereldwijde lijst? Bekijk ‘m hier.

Deze sprookjesachtige bestemmingen wil je bezoeken op basis van je favoriete Disneyfilm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.