Julia Osendarp
Julia Osendarp Reizen 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze landen zijn mensen het gelukkigst, ook Nederland scoort goed

Hoe doet Nederland het op de gelukkigheidsladder? We eindigen in ieder geval niet op de eerste plek, maar we zijn op Hollandse bodem toch eigenlijk vrij tevreden, blijkt uit onderzoek. En in welke landen zijn ze nu echt het gelukkigst? Alvast een tipje van de sluier: denk aan sneeuw, sauna’s en de kerstman.

Het World Happiness Report, een rapport van de UN Sustainable Development Solutions Network, nam zeker 150 landen onder de loep, op zoek naar de hoeveelheid geluk per land. Ondanks de tweejarige pandemie blijkt de welwillendheid van de mens wereldwijd toegenomen. Een ander helpen, een goed doel steunen of het doen van vrijwilligerswerk kreeg meer betekenis. Ook daalde de hoeveelheid zorgen en stress in het tweede pandemie-jaar.

Crisistijden en oorlog

Uit het rapport blijkt ook dat de negatieve en positieve aspecten van de pandemie de boel goed in balans hielden. Zo daalde de tevredenheid bijvoorbeeld bij jongeren, maar bij zestigplussers steeg dit. Onderzoeker John Helliwell vertelt tegen CNN dat crisistijden „het vertrouwen in de mens doen stijgen”. Dit omdat men meer samenwerkt om problemen op te lossen. De onderzoeker voorziet dat dit effect ook in Oekraïne zal ontstaan, waar samenwerken en verbroederen nu van belang is. Al vertelt hij dat de daadwerkelijke schade „verschrikkelijk” is.

Het onderzoek werd ver voor de invasie van Rusland in Oekraïne uitgevoerd. Oekraïne (98) en Rusland (80) vallen beide in de onderste helft van de wereldranglijst voor geluk. Afghanistan eindigt nog lager, op plek 146, wat te wijten is aan de oorlog die daar eind vorig jaar losbarstte.

Scandinavisch landen zijn zeer gelukkig

De gelukkigsten der gelukkigsten leven in Finland. De Scandinavische landen doen het al jaren goed op de welzijns-ladder en het geluk lacht je hier toe. Zo ook dus in Finland, volgens het onderzoek. Waarom de Scandinavische landen een voedingsbodem voor geluk zijn? Een gezonde levensverwachting, de economische situatie, sociale steun in tijden van moeilijkheden, weinig corruptie, hoog sociaal vertrouwen, vrijgevigheid naar de gemeenschap en vrijheid in keuze. Zowel Denemarken, IJsland, Zweden en Noorwegen staan in de top-10.

Maar ook daar komt Nederland in zicht. Op plek nummer vijf welteverstaan. Hieronder vind je de top-20. Wil je de hele ranglijst bekijken? Die vind je hier.

De gelukkigste landen ter wereld

1. Finland
2. Denemarken
3. IJsland
4. Zwitserland
5. Nederland
6. Luxemburg
7. Zweden
8. Noorwegen
9. Israël
10. Nieuw-Zeeland
11. Oostenrijk
12. Australië
13. Ierland
14. Duitsland
15. Canada
16. Verenigde Staten
17. Verenigd Koninkrijk
18. Tsjechië
19. België
20. Frankrijk

Hiken in Zweden: de vijf meest prachtige, klassieke routes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.