Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds gaat naar windmolens op zee

1,7 miljard euro. Zoveel gaat het kabinet uit het Klimaatfonds halen voor de bouw van extra windmolens op de Noordzee. Het is voor het eerst dat het kabinet een beroep doet op het in het coalitieakkoord afgesproken Klimaatfonds. Het bedrag is niet alleen bedoeld voor de bouw van de molens, maar ook voor scheepvaartveiligheid en noodzakelijke aanpassingen in de visserijsector.

Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen. Daarom trekt ze nu zo’n fors bedrag uit voor nieuwe windmolens. Er zijn drie gebieden aangewezen op de Noordzee waar de windturbines worden neergezet. Die plekken zijn „redelijk ver uit de kust”. Daarnaast is de eerdere aanwijzing van twee andere gebieden bevestigd.

1,7 miljard naar windmolens

„Bij het aanwijzen van de windenergiegebieden is zorgvuldig gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en defensie”, zegt klimaat- en energieminister Jetten.

Het geld dat het kabinet hiervoor uittrekt, is bijvoorbeeld bestemd voor maatregelen om te voorkomen dat schepen bij zwaar weer in een windpark terechtkomen en daar ongelukken maken. Vissers krijgen een compensatie, omdat zij in een minder groot deel van de Noordzee hun werk kunnen blijven doen.

Deze stap maakt de weg vrij voor windparken met een totale capaciteit van 10,7 gigawatt, genoeg om miljoenen huishoudens van groene stroom te voorzien. De parken worden de komende acht jaar gebouwd. Er komen aanbestedingsprocedures waarin bedrijven kunnen aangeven tegen welke voorwaarden zij dat willen doen.

Klimaatfonds

„Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie”, zegt Jetten. Het is de bedoeling dat windenergie in 2030 de belangrijkste bron van elektriciteit is, met een totale opwekcapaciteit van 21 gigawatt. In het Klimaatfonds is in totaal 35 miljard euro beschikbaar om het klimaat een handje te helpen.

In 2040 moet de gehele energieproductie klimaatneutraal zijn. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet dan zijn beëindigd. Behalve naar zonne- en windenergie kijkt het kabinet daarbij ook naar de bouw van nieuwe kerncentrales.

Roddelpraat-presentator Jan Roos biedt excuses aan voor ‘suïcidegrap’ S10: ‘Had ik niet mogen doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds gaat naar windmolens op zee
Sluiten