Esther van Dijk
Esther van Dijk Reizen 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze activiteiten kun je doen in de veiligste stad ter wereld

The Economist Intelligence Unit heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de veiligste steden ter Wereld van 2021. Het onderzoek heeft 60 steden gerangschikt aan de hand van 76 indicatoren met betrekking tot digitale, gezondheids-, infrastructuur-, persoonlijke en milieuveiligheid. De stad die als veiligste uit het onderzoek is gekomen, is Kopenhagen. We geven je een paar tips voor leuke activiteiten in de stad.

Belangrijke factoren die Kopenhagen zo’n veilige stad maken zijn de lage misdaadcijfers, grote sociale cohesie en de relatief kleine welvaartskloof. Het is een gemengde stad, waar de schoonmaakhulp en de CEO elkaar ontmoeten omdat hun kinderen op dezelfde school zitten.

Kopenhagen wordt strak gevolgd door Toronto op de tweede plek. Hierna volgen Singapore, Sydney en Tokio. En op de zesde plaats onze eigen stad op palen: Amsterdam. Zie hier een overzicht het volledige onderzoek.

Ontdek Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en ligt aan de oostkust van het eiland Sjælland. Het is een sfeervolle Scandinavische havenstad met voor ieder wat wils. De stad beschikt over een oude binnenstad met prachtige bezienswaardigheden. Bovendien zijn veel zaken goed geregeld en is de stad erg schoon. Pak de fiets of ga te voet en ontdek de veiligste stad ter wereld.

Verken de stad op de fiets

Misschien verwacht je het in eerste instantie niet, maar Kopenhagen is gebouwd voor fietsers. De stad heeft 350 km aan fietspaden en je ziet er zelfs meer fietsers dan auto’s. Een derde van de inwoners gaat zelfs met de fiets naar het werk. En wat erg fijn is aan fietsen in Kopenhagen, is dat de fietspaden breed zijn. Een fiets huur je gemakkelijk, ze staan voor het pakken door de stad heen. Maak een fietstocht langs de prachtige kustlijnen, bezienswaardigheden en indrukwekkende natuurgebieden van Kopenhagen.

Amsterdam. Or, no, somewhere more north. Huh?!? Where am i?!

Posted by Caroline Boessenkool on Friday, April 12, 2013

Bezoek het pretpark midden in de stad

Midden in de stad, tegenover het centraal station, ligt het pretpark Tivoli. Het pretpark bestaat al sinds 1843. Daarmee behoort Tivoli tot één van de oudste pretparken ter wereld. Het pretpark beschikt over meerdere attracties: van een achtbaan tot botsautootjes. Maar er is in het pretpark veel meer te beleven dan alleen attracties. Het park is uitgerust met prachtige tuinen en parkjes om tot rust te komen of te picknicken. Ook kun je genieten van verschillende voorstellingen in de concertzaal of in de zomer op een groot podium. Het park is verlicht met duizenden lampjes die vooral in de avond zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Een allesomvattend pretpark dat bruist van gezelligheid en activiteiten.

Bezoek vrijstad Christiania

Christiania is een semi-onafhankelijk verklaard gebied in Kopenhagen. Christiania is een thuis voor hippies, anarchisten, kunstenaars en mensen die zich niet kunnen vinden in de huidige maatschappij. In de wijk vind je prachtige graffiti en andere kunstwerken van gerecycled materiaal. Je vindt er zelfs zelfgemaakte huisjes van gerecycled materiaal. Binnen het dorp gelden eigen regels, zoals ‘al het eigendom is collectief bezit’, ook hebben ze een eigen munteenheid en is er openlijke handel in softdrugs. Het is een fascinerende wijk, waar je je ogen uitkijkt. Kijk maar extra goed als je er bent, want van foto’s maken zijn de inwoners geen fan.

Vier oud & nieuw in Kopenhagen 

Denen zijn over het algemeen nuchtere mensen, maar niet met oud & nieuw. In Denemarken is het een traditie om op 31 december servies kapot te gooien voor of tegen het huis van de buurman. Hoe meer scherven, hoe meer geluk voor het nieuwe jaar. Bovendien springen de Denen letterlijk het nieuwe jaar in. Het is namelijk gebruikelijk om een sprongetje te maken wanneer de klok twaalf slaat. Ook kun je in Kopenhagen genieten van de vele vuurwerkshows op oudejaarsnacht.

Een populaire ontmoetingsplek is Slot Amelienborg, waar overdag de koningin haar beroemde speech geeft en mensen elkaar om twaalf uur ontmoeten om elkaar een gelukkig nieuw jaar te wensen. Een ander leuk weetje is dat ze in Denemarken aftellen vanaf 12 klokslagen in plaats vanaf tien.

Reisadvies: Denemarken is op dit moment geel. Inreizen is dus mogelijk.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/reizen/2021/09/stedentrip-europa-herfst/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.