Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 20 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Met de Jazz slaaptrein naar Berlijn

Treinreizen is een mooi alternatief als je duurzaam op reis wilt gaan. Een nachttrein met bedden biedt uitkomst als je zo min mogelijk reistijd wilt verliezen. Helaas is de laatste nachttrein met slaapcabines twee jaar geleden gestopt met rijden in Nederland. Ondernemer Chris Engelsman heeft een grote liefde voor treinreizen en in het laatste weekend van juni laat hij de speciale Jazz Night Express trein rijden: een dagje Berlijn met op de heen en terugreis de beste muziek, lekker eten en slapen.

Romantische manier van reizen

„Een slaaptrein heeft iets idyllisch en romantisch, je wordt een beetje in slaap gewiegd terwijl je in je bed ligt. Ik vind het prachtig om wakker te worden en dan zo de Alpen of een andere stad in te rijden. Als je kinderen hebt is treinreizen ook zeer efficiënt en het is een stuk beter voor het milieu”, zegt de oprichter van Noord Westexpress.

Oprichter Noord Westexpress Chris Engelsman

In het dagelijks leven is Chris Engelsman projectleider bij een infrastructuur bedrijf. Een aantal jaar geleden begon hij met de Noord Westexpress: website met informatie over nachttrein reizen. Noord Westexpress ziet de belangstelling voor nachttreinen in Nederland groeien. Dat is opvallend omdat Nederland als een van de weinige Europese landen geen aansluiting heeft op het Europese netwerk van nachttreinen. In Nederland zijn er wel nachttreinen, maar er rijden geen directe slaaptreinen naar het buitenland. Als je zo’n trein wilt nemen dan moet je eerst overstappen in Duitsland of Frankrijk.

Berlijn. Foto: Pexels

Zelf een trein laten rijden

De Jazz Night Express brengt je in één nacht van Rotterdam, via Amsterdam naar Berlijn en de volgende nacht weer terug. „Ik was met de site bezig en ik dacht misschien kan ik zelf een trein laten rijden, toen kwam het idee van de Jazz Night Express. Jazz muziek past goed bij het gevoel en de sfeer van treinreizen", vertelt Chris.

In principe kan iedereen een nachttrein laten rijden, maar er komt nog wel heel wat administratief werk bij. Het is niet iets wat je even doet, legt hij uit. Edwin Konings is een collega van Chris en al jaren betrokken bij de besluitvorming van grote spoorprojecten in Amsterdam, hij heeft een relevant netwerk in de spoorwereld en geholpen met de organisatie. De treinliefhebbers zitten inmiddels op het juiste spoor. Ze hebben een prachtig oud restauratie exemplaar op de kop getikt, een chefkok geregeld en verschillende jazz- artiesten reizen mee voor een optreden.

Wat je kan verwachten?

De kaartverkoop is 20 januari van start gegaan en de Jazz Night Express geeft dus in twee nachten volle aandacht aan jazzmuziek in de breedste zin van het woord. Explosief, verstild, met cross-overs naar Afrikaanse muziek, soul, klassiek én met een flinke dosis traditionals.

De Kameroens-Nederlandse jazzzangeres Ntjam Rosie debuteerde in 2008 met Atouba, een album met eigen composities, dat een breed scala aan muzikale genres vertegenwoordigt. Foto: Noord West Express

Lekker slapen?

De Jazz Night Express is een nachttrein met 450 slaapplekken. Er zijn twee mogelijkheden om te slapen. De couchetterijtuigen hebben vijf bedden in een coupé. De bedden zijn eenvoudig maar prima voor een goede nachtrust. Op de gang zijn wasruimtes en toiletten. Wil je iets meer privacy en luxe? Dan kies je voor een slaapruimte. Hier zijn drie luxe bedden aanwezig en je beschikt over je eigen wastafel.

Line-up

De Rotterdamse jazzpromoter Gilles de Sitter is gevraagd om een jazzprogramma samen te stellen voor de Jazz Night Express. Onder andere de artiesten Ntjam Rosie Acoustic Quartet, Jesse van Ruller, Thomas Pol & Joost Patocka, Dorona Alberti (zangeres Gare du Nord), Oene van Geel & Mark Haanstra en Thijs Nissen Trio gaan mee op de nachttrein naar Berlijn.

Jazzgitarist en componist Jesse van Ruller behoort tot de absolute top van zijn generatie. Hij wint in 1995 als eerste Europeaan de prestigieuze Thelonious Monk Award.

Op en neer naar Berlijn

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis, toch? Je zou het bijna vergeten maar de Jazz Night Express brengt je ook nog naar Berlijn. De unieke nachttrein vertrekt tijdens de aftrap van North Sea Round Town op 28 juni 2019 in de vroege avond vanaf station Rotterdam Centraal en rijdt met een enkele stop op Amsterdam Centraal direct door naar eindbestemming Berlijn Zoo, aankomst acht uur ‘s ochtends. Diezelfde dag keert de trein laat in de avond weer terug naar Amsterdam en Rotterdam: een dagje Berlijn met op de heen en terugreis de beste muziek, lekker eten en slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.