Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 17 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Kwart kerstvakantiegangers vlucht voor sociale druk

De kerst komt eraan. Voor velen een bron van gezelligheid en samenzijn met de familie, maar voor een groot deel van de Nederlanders is juist dát een goede reden om het land met de feestdagen te ontvluchten. Maar liefst een kwart van de vakantiegangers die met kerst het land uit zijn, vertrekken namelijk vanwege de sociale verplichtingen. Dat blijkt uit onderzoek van dé VakantieDiscounter.

Meer mensen weg met kerst

De vakantiewebsite deed een steekproef onder Nederlandse reizigers over hun reisplannen rond de feestdagen. Ging vorig jaar nog 12 procent van de ondervraagden op vakantie met kerst, is dat in de aankomende kerstperiode 17 procent; een stijging van meer dan een derde. Naar verwachting zet deze trend zich de komende jaren verder voort dankzij het feit dat het economisch voor velen weer goed gaat.

De reizen gaan ook weer steeds verder weg. Van de mensen die deze kerst op vakantie gaan, kiest 54 procent voor een verre reis buiten Europa, tegenover 48 procent in 2017. Het percentage mensen dat in Europa blijft, stijgt met 8 procent. De voornaamste reden om tijdens kerst op vakantie te gaan, blijkt de kou. Meer dan de helft van de reizigers geeft aan de warmte op te willen zoeken tijdens de koude dagen in december (52 procent).

Een kwart van de vakantiegangers met de feestdagen doet dat om dit soort momenten te ontvluchten. / Colourbox

Familiegedoe

Maar een andere grote reden voor het reizen met de feestdagen blijkt de sociale verplichtingen die mensen voelen rond deze tijd. Van de mensen die op vakantie gaan geeft maar liefst 25 procent aan dat zij dat vooral doen om sociale (vaak familie)verplichtingen te ontvluchten. De mensen die thuisblijven doet dat in 10 procent van de gevallen met de reden dat de rest van de familie het niet fijn vindt als zij in de gezellige kerstperiode weg zijn.

Er werd ook nog gevraagd wie mensen het liefste thuis zouden laten tijdens hun reisje met de feestdagen. Het overgrote gedeelte van de Nederlanders laat zijn of haar baas het liefst thuis (30 procent), maar verrassend genoeg antwoordde 6 procent van de respondenten daarop met: mijn partner. We denken al te weten wat hun kerstcadeau dit jaar zal zijn: de scheidingspapieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kwart kerstvakantiegangers vlucht voor sociale druk
Sluiten