Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 9 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Reisorganisaties gaan CO2-uitstoot compenseren

Tickets worden de laatste jaren steeds goedkoper. En dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk, maar erg goed voor het milieu is het natuurlijk niet. Daarom gaan dertien reisorganisatie de compensatie voor CO2-uitstoot standaard opnemen in hun reizen.

Broeikaseffect

Je wilt er misschien niet over nadenken als je een spotgoedkoop ticket boekt naar een zonnig paradijs ergens in Azië, maar het feit is wel dat je bijdraagt aan milieuvervuiling. Door kerosine te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit, waardoor ze bijdragen aan het broeikaseffect.

Door kerosine (brandstof van een vliegtuig) te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Foto: Pexels

‘Reizigers doen te weinig zelf’

Brancheorganisatie ANVR vindt dat reizigers nog te weinig zelf doen om hun reis CO2-neutraal te maken. In 2016 wilde slechts 1 op de 800 vakantiegangers vrijwillig betalen voor de milieubelasting van een vakantiereis.

5 euro per klant

Omdat het aantal vrijwillige keuzes volgens de ANVR te weinig is om verschil te maken, gaan een aantal aangesloten reisorganisaties CO2-compensatie standaard in het reispakket opnemen. Die vergoeding kost reisorganisaties ongeveer 5 euro per klant en wordt uit de winst gehaald.

,,Reisorganisaties zijn al jaren bezig met verduurzamen. Naast de vergoeding helpen touroperators hun reizigers ook met adviezen over milieubewuste keuzes”, aldus een woordvoerster van ANVR. Volgens haar is de eerste stap neutraliseren, maar wil de branche uiteindelijk CO2 actief helpen terugdringen.

Compensatiegeld

Het compensatiegeld gaat naar een Zwitserse milieuorganisatie: de South Pole Group. Deze voert diverse projecten uit om CO2-uitstoot te verminderen. Een voorbeeld is het ontwikkelen van energiezuinige kooktoestellen in Ghana, die 25 procent minder houtskool gebruiken.

Trein, bus, auto of vliegtuig?

Op de lange afstand vervuilt de trein per reizigerskilometer het minst, gevolgd door de touringcar en de auto. Ter vergelijking een vliegreis belast het milieu 5 tot 15 keer zo veel als een reis per touringcar, trein of goedgevulde auto. Als je een nieuwe vlucht boekt let dan eens op de volgende zaken:

  • Kies voor directe vluchten zonder tussenlandingen.
  • Kies voor een maatschappij met een moderne vloot en actief milieubeleid.
  • Moderne charters en vluchten van prijsvechters hebben een hoge bezettingsgraad en zijn per passagier minder belastend dan lijnvluchten.

Wil je moeder natuur nu echt een handje helpen? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog op fietsvakantie gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.