Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 29 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Het meest magische festival ter wereld: Yi Peng

Het was kerstvakantie – zeven jaar geleden – toen ik samen met mijn vader, zusjes en broertje in de bioscoop zat. Het kiezen van de film was lastig, want de leeftijd varieerde van zeven tot achtenveertig. Gelukkig was daar Rapunzel, een nieuwe Disney film! Zo’n film die een zevenjarige aan het lachen maakt en een achtenveertigjarige aan het huilen; een leuke bovenlaag voor de jongsten en betekenisvollere diepere lagen voor volwassenen. Waar ik tijdens de – voor mij snotterende – lichtjesscène geen seconde bij stil stond, is dat ik binnen zeven jaar in dezelfde sprookjesachtige omgeving zou staan in Thailand!

Loi Krathong is het bekende driedaagse lichtfestival van Thailand en omringende landen die jaarlijks – tijdens de twaalfde volle maan van de Thaise maankalender – gevierd wordt. Dit festival valt samen met Yi Peng, het wensballonnenfestival van noordelijk Thailand en vindt plaats op de eerste avond van Loi Krathong. Yi betekent twee en Peng betekent de dag van de volle maan; Yi Peng staat dus voor de tweede volle maan van de Lanna kalender.

Tijdens Yi Peng laten mensen honderden – misschien wel duizenden – wensballonnen op om Boeddha te vereren, ziektes en ongeluk van het afgelopen jaar los te laten en wensen te doen voor het komende jaar. Omdat het tegelijk met Loi Krathong valt, laten mensen volgens de traditie ook krathongs te water. Dit zijn een soort vaartuigjes in de vorm van een lotusbloem, versierd met kaarsen, wierook, bloemen en geldmunten.

Chiang Mai is – als we het internet mogen geloven – de mooiste plek om het lichtfestival mee te maken. Het is ons echter geheel onduidelijk waar we precies moeten zijn. We lezen over speciale toeristenfestivals voor schrikwekkende prijzen en besluiten elke Thai die we ontmoeten uit te horen over de echte – authentieke – ervaring van het festival.

Iedereen die we spreken spreekt heldere taal: de Saphan Nawarat brug boven de Ping rivier is de place to be om de honderden wensballonnen te zien. Andere hoogtepunten van het festival zijn een speciaal ritueel bij een tempel en een grootste parade door de stad, op de laatste avond van het festival.

Vol verwachting lopen we tijdens de volle maan naar de tempel. We zijn er anderhalf uur van tevoren, maar het staan al vol met toeristen. Door alle statieven is het ritueel van de monniken amper te zien en ik druk en stoot me een weg door de menigte om nog een goed plekje te vinden. Al snel heb ik al kramp van mijn onmogelijke houding en als er vervolgens een half uur enkel gemediteerd wordt, hebben we het wel weer gezien.

Op weg naar de rivier kopen we vier wensballonnen – het gaat vast een keer fout en we willen wel mooie foto’s en video’s. Ergens weten we wel hoe ongelooflijk vervuilend het festival is, maar daar denken we nu niet aan. Uiteindelijk lukt het ons niet eens om bij de brug te komen; het is veel te druk. Het voelt niet als een authentiek festival wanneer we omringd zijn door 90% westerse bevolking. Wat een chaos. Hoe magisch en sereen de honderden wensballonnen in de lucht lijken, zo verschrikkelijk is het met duizenden mensen op de grond. En hoe moeilijk is het om die ballonnen op te laten met wind! Het lijkt wel een blooper-festival, zo vaak gaat het mis.

Magisch is het Yi Peng festival in Chiang Mai zeker, maar dan meer op een epische-en-uitverkochte-Tomorrowland manier, dan op een romantisch-Rapunzel-Disney-scène manier.

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het meest magische festival ter wereld: Yi Peng
Sluiten