Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 3 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse singles niet single op vakantie

Drie kwart van de Nederlandse singles die vakantie vieren, doet dat niet alleen.

Deze groep gaat gaan juist met anderen op pad, zo maakt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Het presenteert cijfers over 2016.

Begin augustus is de vakantiepiek voor Nederlanders. 67 procent van de groeiende groep alleenstaanden ging vorig jaar minstens één keer op vakantie. Dat percentage is lager dan bij Nederlanders in meerpersoonshuishoudens, van wie 82 procent op vakantie ging. De percentages liggen al jaren ongeveer gelijk.

35,5 miljoen vakanties

Met z’n allen gingen we als Nederlanders vorig jaar 35,5 miljoen keer met koffers en tassen op pad. Singles waren goed voor 7,5 procent daarvan. Zowel singles als Nederlanders in gezinnen gaan gemiddeld 2,5 keer per jaar op vakantie. Drie kwart van de singles vierde zijn of haar vakantie in 2016 zoals gemeld met anderen. Dat aandeel schommelde in de jaren daarvoor nog rond de 80 procent.

Nederlandse singles niet single op vakantie

Nederlanders uit eenpersoonshuishoudens gaan vaker op vakantie naar het buitenland en dan met name buiten Europa. In 2016 werd 58 procent van de vakanties van alleenstaanden buiten ons land doorgebracht. Bij personen in gezinnen was dat 50 procent. Alleenstaanden geven gemiddeld ook meer uit aan hun vakantie: 592 euro tegenover 428 euro van personen uit een meerpersoonshuishouden.

Met het vliegtuig

Wat alleengangers ook meer doen, is vliegen. Tijdens 31 procent van de vakanties in 2016 werd het vliegtuig geboekt (tegenover 18 procent bij niet-alleenstaanden). De auto wordt door singles echter het meest gepakt om richting vakantieadres te reizen (51 procent). Landgenoten uit meerpersoonshuishoudens gaan nog veel meer met de auto op vakantie (74 procent).

De stedentrip staat bovenaan het vakantielijstje van singles. Vooral Parijs, Berlijn en Londen zijn populair. Alleenstaanden verblijven in 40 procent van alle reizen in een hotel. Bij vakantiegangers uit meerpersoonshuishoudens is dat 30 procent. Een zomerhuisje is onder de singles veel minder populair, net als tent, camper en caravan.

Campers camper reizen vakantie
Campers zijn niet zo populair bij singles. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.