Gina Pesulima
Gina Pesulima Reizen 28 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Reizen maakt gelukkiger dan dure, nieuwe spullen

Wetenschap bewijst: mensen met veel mooie (reis)ervaringen zijn gelukkiger dan mensen met veel materiële rijkdom. Want, het langdurigste geluk ontstaat door wat je meemaakt…

Denk aan ervaringen zoals reizen, uit eten gaan, een bioscoopbezoek,
het leren van nieuwe vaardigheden en het bekijken van exposities.

De grootste bedreiging van geluk, zo blijkt uit het onderzoek, is gewenning. Hoewel het geluksgevoel bij een nieuwe aankoop (Chaneltas! Ferrari! Apple TV!) in eerste instantie hetzelfde ervaren wordt, neemt dit gevoel bij een materiële aankoop met de tijd af, terwijl deze voor ervaringen blijvend is. Dit komt omdat we snel gewend raken aan materiële zaken. Ervaringsaankopen zorgen voor meer tevredenheid en geluk op de lange termijn.

Hoe dat komt? Drie redenen:

1. Ervaringen bouwen sociaal kapitaal
Mensen zijn sociale dieren en ervaringen verbinden ons met anderen: zij bevorderen sociale relaties op een positievere wijze dan materiële aankopen. Wanneer je eenzelfde of een gelijksoortige ervaring hebt gehad als iemand, schept dat een band. En daarbij een diepere connectie dan wanneer je dezelfde materiële aankoop hebt gedaan. Daarnaast leiden ervaringen ook tot meer gespreksstof en verhalen.

2. We zijn wat we doen, niet wat we hebben
Hoewel bezittingen gezien worden als onderdeel van iemands imago, zullen deze nooit deel gaan uitmaken van iemands persoonlijkheid. Met ervaringen is dat anders, zo stelt de studie. Stel dat iemand je vraagt om een stuk over jouw leven te schrijven, waar schrijf je dan over? Over wie je bent (waar je vandaan komt en wat je hebt bereikt). Maar ook over je levenservaringen: die worden een onderdeel van jou, die hebben jou gevormd tot de persoon die je vandaag de dag bent.

3. Stoppen met vergelijken maakt gelukkig
Vergelijken met anderen, iedereen doet het. En wat blijkt, het heeft een sterk negatief effect op hoe tevreden we zijn met onze eigen bezittingen. Picture this: in eerste instantie ben je dolblij je nieuwe iPhone 7, maar die blijheid kan afnemen als je vriendin voor minder geld een iPhone 7 plus blijkt te hebben gekocht. Ervaringen worden meer op zichzelf geëvalueerd, waardoor je ze een stuk moeilijker kunt vergelijken. Als diezelfde vriendin namelijk voor minder geld eenzelfde reis als jij gemaakt heeft door bijvoorbeeld Indonesië en zegt een ‘betere vakantie’ te hebben had, zal je je eigen unieke ervaring waarschijnlijk alsnog niet willen ruilen voor die van haar.

Tja, sommige dingen blijven nou eenmaal onbetaalbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.