Commerciële redactie
Commerciële redactie Partnerbijdrage 22 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Wandelklachten voorkomen? Maak gebruik van deze tips

Ben jij ook een fervent wandelaar, maar heb je tot je eigen teleurstelling continu last van klachten tijdens het lopen? Dan kan dit op den duur enorm vervelend worden en er zelfs voor zorgen dat je jouw geliefde wandeltochten niet meer kunt behappen.

Gelukkig zijn er aantal dingen die je kunt doen om jouw klachten te verminderen. In dit artikel wordt je er meer over verteld. Lees dan ook snel verder voor meer informatie.

Zorg voor goede schoenen

Eén van de belangrijkste tips die we je willen meegeven is het dat het dragen van goede schoenen enorm belangrijk is. Goede wandelschoenen beschikken namelijk over een dempende werking, waardoor de druk op je spieren, pezen en gewrichten zal afnemen. Het is belangrijk om meerdere schoenen in overweging te nemen en uiteindelijk te kiezen voor de schoenen die het beste bij je lichaam passen. Iedereen loopt namelijk op een andere manier en heeft om die reden dan ook behoefte aan een andere ondersteuning. Een aanrader is om je te verdiepen in barefoot schoenen. Dit zijn schoenen die het lopen op blote voeten zo goed als mogelijk nabootsen. Je lichaamshouding zal hierdoor natuurlijker worden en ook zal je jouw spieren en gewrichten trainen, waardoor klachten kunnen verdwijnen.

Maak het niet te gek

Wanneer je echt van wandelen houdt heb je misschien de neiging om lange afstanden te lopen, terwijl je hier eigenlijk helemaal niet toe in staat bent. Net als bij andere sporten is het belangrijk om de afstanden die je afwerkt op te bouwen. Begin dan ook niet direct met een tocht van 10 kilometer, maar kies eerder voor kleinere afstanden. Naarmate de tijd vordert zal je merken dat je steeds beter in staat bent om deze afstanden vol te houden zonder klachten. Vanaf dit moment kan je ervoor kiezen om langere afstanden te lopen.

Neem voldoende rust

Wandelen is een mindere intensieve sport dan bijvoorbeeld hardlopen. Ondanks dit is het belangrijk om genoeg rust te nemen. Een ander voordeel is dat je door deze rustpauzes ook nog even extra kunt genieten van de omgeving en hierdoor sla je dan ook twee vliegen in één klap. Rust na enkele kilometers bijvoorbeeld een kwartiertje uit en neem even wat te eten of drinken. Je zal merken dat je er na enkele minuten rust weer uitstekend tegenaan kunt.

Loop niet door met blessures

Mocht je echt last hebben van blessures die wandelen onmogelijk maken is het belangrijk om jezelf niet te pushen. Hierdoor kunnen de klachten namelijk verergeren en hier zit je natuurlijk absoluut niet op te wachten. Maak in dit geval een afspraak bij een dokter of een fysiotherapeut en volg het advies dat zij geven op.

Met deze tips weet je hopelijk waar je in het vervolg op moet letten wanneer je weer gaat wandelen. In ieder geval is wandelen een hartstikke gezonde hobby en probeer dan ook niet te snel bij de pakken neer te gaan zitten. Veel succes alvast en dat je klachten maar spoedig zullen verdwijnen.

Hiken in Duitsland: 7 verrassend mooie wandelgebieden om de hoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wandelklachten voorkomen? Maak gebruik van deze tips
Sluiten