Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 22 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Kijkers verdeeld over rijke onderneemsters in Steenrijk, Straatarm: ‘Lopen met geld te pronken’

Hartsvriendinnen Ferrah en Christie leven in weelde. Het kan niet op voor de ondernemende dames: een gigantische villa, luxe tripjes en iemand die voor ze kookt en schoonmaakt. In de nieuwste aflevering van Steenrijk, Straatarm ruilen ze met de familie Elisabeth, die regelmatig bij de voedselbank moet aankloppen.

Zo kunnen zowel de vriendinnen als de familie de andere kant van de medaille eens bekijken.

De luxe leefstijl van Ferrah en Christie

De 39-jarige Ferrah, die Turkse roots heeft, bezit een luxe vakantievilla van bijna 2000 vierkante meter in het westen van Turkije. De villa in Izmir is van alle gemakken voorzien: een prachtig uitzicht over de kust, drie badkamers, een sauna en een enorme woonkamer. Er is zelfs een huishoudster in dienst, die 24/7 voor haar klaarstaat. Ferrahs 28-jarige boezemvriendin Christie wipt regelmatig in Turkije langs.

Beide powervrouwen staan aan het roer van meerdere bedrijven in vastgoed, crypto en coaching en hebben financieel niets te klagen. De hooggehakte vriendinnen werken keihard, maar proberen ook zoveel mogelijk te genieten van het leven. „Het kan zomaar zijn dat we een gekke bui hebben en zeggen: we gaan even een weekendje naar Ibiza”, vertelt Christie. „Dan moet je echt denken aan een weekendje van tienduizend minimaal. Het is fijn dat we die vrijheid hebben en zelf kunnen bepalen wat we doen. Als we iets moois zien, kunnen we dat gewoon kopen.”

Gezin in Lelystad knoopt eindjes aan elkaar

Een groot contrast met het arme gezin van deze week, de familie Elisabeth. Het gezin bestaat uit vader Maikel, moeder Wienanda en hun meiden Latisha, Chady en Shumaila. Maikel en Wienanda werken als schoonmakers en wonen in een bescheiden huurwoning in Lelystad. De meeste spullen in het huis hebben ze gekregen of via Marktplaats of Facebook op de kop getikt. Dat het gezin de eindjes aan elkaar moet knopen, is niet altijd zo geweest. Vijftien jaar geleden sloeg het noodlot toe: het bedrijf dat Wienanda kort daarvoor van haar ouders overnam werd getroffen door een brand. De verzekering betaalde niet uit en dat luidde het begin van de financiële ellende in. Dit heeft diepe sporen nagelaten. „Als je alles kwijt bent, heb je toch op den duur zoiets van: ‘Waarom ben ik er eigenlijk?’ Maar je gezin is dan toch wel belangrijker.” Inmiddels zijn ze schuldenvrij, maar hun inkomens zijn nauwelijks hoog genoeg om de rekeningen van te betalen. Ze moeten daarom gebruikmaken van de voedselbank.

De ruil in Steenrijk, Straatarm

De familie Elisabeth heeft 110 euro per week te besteden, Ferrah en Christie 2250 euro per week. Een flink verschil dus. Christie geeft aan dat ze meedoen omdat ze iets willen geven en hun levensstijl willen delen. „Ik hoop dat mensen zien wat er mogelijk is.” Het armere gezin hoopt vooral plezier te hebben.

En dan begint het ruilavontuur. De Elisabethjes kunnen hun ogen niet geloven als ze bij de villa in Turkije aankomen. „Ik heb het gevoel dat ik in een museum ben”, roept vader Maikel uit als ze een tour door het huis maken. Het gezin zegt meerdere keren dat het voelt als een droom.

Ook Ferrah en Christie zijn in eerste instantie niet helemaal negatief: zowel bij hun eerste aanblik van de buurt als het huis zeggen ze dat het er „gezellig uitziet”. Later schrikken ze wel van het achterstallige onderhoud in het huis. „Ik zou hier niet kunnen ontspannen. Het doet een beetje pijn in mijn hart.” Ook het weekbudget komt hard aan.

‘Hoe doen ze dit?’

De dames vinden het een behoorlijke realitycheck. „Hoe doen ze dit?”, vraagt Ferrah zich af. „Ik leg altijd geld aan de kant op het moment dat ik zelf verdien”, zegt Christie. „Maar hoe ga je hiervan iets aan de kant zetten?”, antwoordt Ferrah. „Alsnog”, vindt Christie. Ze vindt dat het gezin moet investeren. „Geld maakt geld.” De twee gaan zo goed en zo kwaad als het kan met het budget om. Als de vriendinnen bij het boodschappen doen boven het budget uitkomen, moeten ze wat terugleggen. Toch lukt het ze om met het weekbudget rond te komen. Sterker nog: ze houden zelfs 66 euro over, tot verbazing van de familie Elisabeth.

Ferrah en Christie hebben zin om weer naar huis te gaan, maar zeggen wel „veel geleerd en veel gelachen” te hebben. Het gezin van Wienanda en Maikel pakt hun koffers met frisse tegenzin. Ze willen het liefst niet meer naar huis, al kijken ze wel uit naar de kennismaking. Als dit zover is, kondigen Ferrah en Christie aan het gezin te willen helpen met hun financiën. Vader Maikel en moeder Wienanda houden het hierop niet droog.

Kijkers op Twitter verdeeld over Steenrijk, Straatarm

Ondanks hun gulle bod, is niet iedereen fan van Ferrah en Christie. Op Twitter wordt geklaagd dat de dames te veel zouden pronken met hun geld. Ook de opmerking dat het gezin 10 procent opzij moet zetten schiet bij sommige twitteraars in het verkeerde keelgat. „Ah wat fijn. Zij zet elke maand 10 procent opzij. Ik gok dat als deze mensen dat hadden gekund, zij dat ook wel hadden gedaan. Maar dat gaat niet bij iedereen snoes.”

Maar er is ook respect voor de vrouwen. „Veel commentaar op de twee dames maar ze hebben wel ballen om dit bereikt te hebben. Het is makkelijk commentaar te geven en jaloers te zijn als je zelf niks bereikt hebt”, schrijft iemand. Een ander: „Ik vond beide ‘gezinnen’ super. De rijke dames vond ik echt geen kapsones hebben. Zij gaven enkel aan dat zijzelf 10 procent opzij zetten. En als coaches hulp aanbieden aan de andere gezin. Top!”

Ook wordt er nog een grapje gemaakt over het weglopen van het kabinet na de speech van Thierry Baudet. „Voorzitter schorst om Steenrijk, Straatarm gezamenlijk te gaan kijken.”

Bekijk de aflevering hieronder of via KIJK.

Hugo de Jonge kan ‘complotwaanzin’ Baudet al veel langer niet aanhoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers verdeeld over rijke onderneemsters in Steenrijk, Straatarm: ‘Lopen met geld te pronken’
Sluiten