Commerciële redactie
Commerciële redactie Partnerbijdrage 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Haal jij het beste uit je nachtrust?

Voel jij je iedere ochtend vermoeid of heb je steeds weer moeite om de dag door te komen? Dan bestaat er een grote kans dat je nachtrust te wensen overlaat. Wanneer dit een lange tijd aanhoudt kan dit ervoor zorgen dat je te maken krijgt met allerlei fysieke, maar ook mentale klachten.

De hoogste tijd dus om je eens meer te vertellen hoe jij nu precies het beste uit je nachtrust kunt halen. Lees snel verder.

Zorg voor ritme

Wanneer je jouw nachtrust wilt verbeteren is het verstandig om continu hetzelfde ritme aan te houden. Je lichaam zal hier namelijk aan wennen en weet hierdoor wanneer het in de zogenoemde ‘slaapmodus’ moet gaan. Het voordeel hiervan is dat je sneller in slaap zal vallen en dit zal je nachtrust uiteraard ten goede komen.

Zorg voor een goed bed en matras

Naast een vast ritme heeft het materiaal waar je op slaapt natuurlijk ook een belangrijke invloed op je nachtrust. Een matras en bed van goede kwaliteit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam tijdens het slapen op de juiste wijze wordt ondersteund. Hierdoor neem je een meer natuurlijke slaaphouding aan en wordt de kans kleiner dat je ’s nachts bijvoorbeeld wakker wordt. Het is altijd een aanrader om te kiezen voor een matras dat past bij je slaaphouding. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen beschikbaar voor zij-, rug- of buikslapers. Ook een boxspring zelf samenstellen is tegenwoordig mogelijk en hierdoor kan je dus kiezen voor een bed en matras dat volledig is afgesteld op je eigen lichaam.

Vermijd schermtijd

We weten allemaal hoe verleidelijk het tegenwoordig is om even voor het slapen televisie of op je smartphone te kijken. Hoewel we hier zelf aan gewend zijn, is ons lichaam dit eigenlijk niet. Door het kunstmatige licht dat van deze apparaten afkomt blijf je lichaam namelijk actief en dit is nu precies hetgeen wat je niet wilt wanneer je probeer te slapen. Wij raden het dan ook altijd aan om minimaal één uur voordat je gaat slapen alle apparaten uit te zetten.

Sporten

Merk je dat je ’s avonds juist niet moe bent? Dan is het een goed idee om te gaan sporten, zodat je lichaam energie kan verbranden. Ook is sporten een prima manier om even je gedachten te verzetten, waardoor je hierna zorgeloos kunt slapen. Doordat je tijdens het sporten fysieke inspanning levert, merk je dat je hierna vermoeider bent. Een uurtje sporten is dan ook meestal voldoende voor een uitstekende nachtrust.

Vermijd cafeïne en suiker

Misschien een inkoppertje, maar toch is duidelijk dat een grote groep mensen suiker en/of cafeïne consumeert voor het slapen gaan. Beide stoffen zorgen ervoor dat je lichaam extra energie krijgt. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen, maar ook de slaap zelf kan onrustiger verlopen. Hierdoor bestaat er een grote kans dat je ’s ochtends moe wakker wordt. Probeer ook niet net voor het slapen een maaltijd te consumeren, aangezien je lichaam hierdoor weer aan de slag moet om deze te verteren.

Het is te hopen dat je door het lezen van dit blogartikel in staat zal zijn om een betere nachtrust te vinden. Mocht dit helaas niet helpen, dan is het eventueel ook mogelijk om een afspraak in te plannen bij een slaapcoach. Slaapcoaches hebben ervaring met allerlei verschillende slaapproblemen en kunnen je mogelijk een helpende hand bieden.

Waarom iedere dag je bed opmaken belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Haal jij het beste uit je nachtrust?
Sluiten